HAJDU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Előterjesztő Úr! A Fenntartható fejlődés bizottságának tagjaként ilyen információkhoz jutunk. Kicsikét van egy olyan érzésem, hogy mi ezzel a törvényjavaslattal egy piacot akarunk csinálni egy Magyarországon most épülő napelem-befektetésnek. Kecskeméten folyik egy 16,5 milliárdos napelem-beruházás, ami a kínai technológiához képest több emelettel nagyobb minőséget tud, legalábbis a vezérigazgatója a köztelevízióban erről nyilatkozott. Ez egy olyan napelemgyártó, amely 98 százalékkal alacsonyabb testsúlyú termékekből áll, mint amit Kínából ideszállítunk. Ez képes autóbuszt, teherautót, személyautót, taxit működtető napelemet készíteni. Személyesen az előbb még előterjesztőként itt lévő Szijjártó miniszter úr jelenlétében folyt egy ilyen interjú, ahol ő is elmondta, hogy ez a hatalmas kapacitás többszörösére növeli a választékot, és az év végére üzemképes állapotba kerül ez a termelés. Beszéljünk világosan: a kínaiak miatt kell ezt elhalasztani? Vagy ennek a piacához a magyar kormány is hozzájárul, tehát ez egy támogatott beruházás Kecskeméten, 140 új munkahelyet is fog teremteni. Tehát kis- és középvállalkozásokról van itt szó, vagy ennek a svájci-indiai közös vállalat hatalmas gigaberuházásának kell ez a bizonyos megrendelés, amivel kapcsolatban elhangzott, hogy mennyi szerződéses pályázó van, aki már nyert, és nem tudja a határidőt teljesíteni. Lehetséges, hogy nincs is másról szó, mint arról, hogy az új, modern terméket és nem a kínai terméket akarjuk ide beépíteni. Félek tőle, hogy így van.

Egyébként a DK-ra tett megjegyzésekre: a Demokratikus Koalíció éppúgy a karbonsemlegesség és a klímasemlegesség pártján áll, és minden olyat, amely ezzel kapcsolatos technológia és zöldelvárás, mi támogatunk. Itt inkább a sürgősség gyanúja az, ami miatt ezt Varju László vezérszónok megemlítette, és ez a Flisom cég keményen építkezik. Az előterjesztő szinte körbement azon, hogy hogy állunk most globálisan a napelempiacon, és hogy mit jelent a napelem, de meg se említette, hogy Magyarországon egy ekkora hatalmas kapacitás épül. Annak a kapacitásnak pedig vevő kell. Ha azt a kapacitást kell most elhalasztani, merthogy időközben megegyezés történt, és ezt viszonylag gyorsan építik meg, és ez ráadásul annyira erős technológia, hogy messze többet tud, mint a kínai, akkor én is azt mondom, hogy a kínait nem is kell beépíteni, ráadásul itt van közel, hiszen Magyarországon termeljük. De akkor azt kell megmondani őszintén, hogy másról van itt szó, uraim, időközben egy jobb beszállító érkezett, egy barát, akivel még barátibb a kapcsolat, és Svájccal akarunk közös együttműködést. Ha nem így van, akkor vagy az előterjesztő, vagy államtitkár úr tegyen engem helyre ebben az ügyben.

Egyébként a napenergia 1 kilowattra eső költségei hatalmas csökkenésben vannak, és úgy gondolom, hogy ma már a tárolása sem jelent gondot, főleg a lokális, helyi tárolásokkal nincsenek problémák. Tehát nincs a Demokratikus Koalíciónak ezzel problémája. Azzal van problémája, hogy ilyen puccsszerűen jött ide az asztalra elénk ez az ügy, noha ismert a médiából, hogy folyik egy ilyen hatalmas beruházás Magyarországon. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage