DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény módosításáról szóló T/10990. számú törvényjavaslat kis terjedelmű, a vállalati fizetésképtelenségi eljárásokra vonatkozóan a reorganizációs gazdaságpolitikai és jogpolitikai célkitűzések megvalósításához szükséges legsürgetőbb változásokat tartalmazza. Ennek érdekében a törvényjavaslat néhány stratégiai ponton avatkozik be a csőd- és felszámolási eljárásokba azzal a céllal, hogy egyszerűsödjön a kapcsolattartás szabálya, és érdemben nőjön az egyezségkötések száma, továbbá azért, hogy az úgynevezett vagyonkimentések miatti perekben és a vezető tisztségviselőkkel szembeni felelősségáttörési, marasztalási perekben a túlzott időkorlát alóli mentesítés bekövetkezzen.Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Figyelemmel arra, amit Bóka János államtitkár úr expozéjában már kifejtett, továbbá arra, amit Becsó Károly fideszes képviselőtársam felszólalása során már elmondott, én csak az alábbiakat szeretném kiemelni a törvényjavaslatból. A törvényjavaslat egyértelmű gazdaságpolitikai célja, hogy rugalmasabb eljárási keretek álljanak rendelkezésre a kormánynak a vállalatmentő megoldások kialakítására és az ezzel kapcsolatos kormányzati intézkedések összehangolására. Ezért a törvényjavaslat a kormány számára ad felhatalmazást a gazdálkodó szervezetek reorganizációjára, működésképességük fenntartására, illetve helyreállítására, továbbá tartozásaik rendezésére vonatkozó sajátos szabályok megalkotására. A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolásában a törvényjavaslat állami elővásárlási jogot teremt az adós vagyonának értékesítése során.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai nyilvánvalóan még hosszabb időn keresztül lesznek jelen a magyar gazdaságban, Európa gazdaságában és a világ gazdaságában is. Így felelősségteljesen, ha gondolkodunk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a következő időszakban, bár létezik a gazdaságvédelmi akcióterv, de ennek ellenére is felszámolás alá kerülhet fontos gazdasági szerepet betöltő társaság vagy olyan gazdálkodó szervezet, mely jelentős infrastruktúrát tulajdonol. Ezzel a rendelkezéssel azt akarjuk elérni, hogy a koronavírus-járvány miatti nehézségeket kihasználva külföldi befektetők és befektetőcsoportok a magyar gazdaság bármely területén az irányítást ne kaparinthassák meg. E patrióta gazdaságpolitikának jó eszköze az állami elővásárlási jog megteremtése.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A KDNP parlamenti frakciója támogatja a T/10990. számú törvényjavaslatot, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage