VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Úgy látom, hogy az előző napirendhez kapcsolódóan, vagy ahhoz hasonlóan a kormánypárti képviselők megvádolhatnak azzal, hogy miközben látom a fizetésképtelenségi jogi eljárási szabályok korszerűsítése irányába tett lépéseiket, én mégis azt keresem, hogy mi az oka annak, hogy ez most itt elénk került, és vizsgálni kell vagy változtatni kell. Értem, hogy maga a járványhelyzet okozta gazdasági körülmények, az, mondhatnám, a kormánynak mint egy falat kenyér, úgy jött itt néhány esetben, és ez a szituáció is erre utal, hogy lényegében az állam erejével, annak kibővítésével, megerősítésével akarnak beavatkozni vagy fognak beavatkozni a gazdaságba. Ha önmagában a közműszolgáltatók és azok a stratégiai vállalatok, amiket annak minősítünk…  Szakács képviselő úrral vitában vagyok, hogy önök a megoldás felé haladnak erősen, ez már nemcsak szándék vagy elképzelés, hanem mennek is abba az irányba, ha valakinek lenne bátorsága, akkor már azt is felsorolná, hogy mely cégek azok, amelyek a törvény hatálybalépését követően erre a sorsra jutnak, és be akarnak avatkozni. Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy a debreceni, csomagolóanyagokat gyártó cég, amit mindjárt a járványveszély elején elfoglaltak, és mondjuk úgy, hadigondozásba vettek, ezt a céget is ebbe a kategóriába soroljáke, és éppen a magyar állam érdekeinek hangoztatásával való fellépésnek mi az igazi oka.

De lehet, hogy ennél sokkal szélesebb a kör, és ha államtitkár úrnak lehetősége van, akkor legyen szíves, válaszoljon erre, mert alapvetően abból kell kiindulnunk, ahogy említettem, hogy a törvényjavaslat egyes elemei itt…  a jogi eljárás szabályainak korszerűsítésére, a csődeljárás, a felszámolási eljárások során az adós és a hitelezők közötti egyezségkötésnek az elősegítésére jelenik meg a szándék, az eljárás gyorsítása, egyszerűsítése. De az önök működésében mindig felsejlik az, hogy ez egy nagyon meghatározott kör, és ahogy az önök pártelnöke is mondja, annak a nemzeti burzsoáziának a megteremtése érdekében hozták ezt is ide, én ezt gondolom erről a törvényről.

Éppen ezért azt kell hogy mondjam, hogy a Demokratikus Koalíció részéről ezt a törvénytervezetet mi határozottan elutasítjuk. Mi ezt nem is fogadhatjuk el, és önöknek sem ajánlom, hogy ezt tegyék, már csak azért sem, mert önmagában ez a szándék, mint ahogy említettem, tulajdonképpen a gondolat teremtő erejével vagy konkrét lépésekkel, de lényegében megteremti annak a lehetőségét vagy annak a feltételezésnek a lehetőségét, hogy igen, azért születnek vagy nem születnek meg kormányzati döntések, hogy az érintettek köre, ha nehéz helyzetbe kerül, akkor azt követően az államosítás ezen eszközével végrehajtsák, és ilyen módon ennek az eszköznek a felhasználásával járuljanak ehhez hozzá.

(15.30)

Vállalkozásokat csődbe vinni, csődbe juttatni az állam erejével, ahhoz nem kell túl nagy erőfeszítés, ezt meg tudják tenni. Akkor hiába mondjuk azt, hogy például az előbb említett debreceni cégnél egy jól gazdálkodó, normálisan működő, eredményesen működő  így pontosabb  menedzsment dolgozik, ha eközben a tulajdonosok között dúló vitát pedig más eszközökkel vagy akár inkorrekt eszközökkel akarják lefolytatni. De más ilyesmit is láttunk, láttuk azt, ami a magáncégek részéről lezajlott, láttuk a műtrágyapiac területén lezajlott folyamatokat, hogy mi az, amire képes, akár közvetve, akár közvetlenül a beavatkozással maga az állam.

Mindezek alapján ezt követően azt gondolom, hogy a T/10990. számon benyújtott törvényjavaslathoz a Demokratikus Koalíció nem kíván hozzájárulni, mi ezt nem kívánjuk támogatni. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage