VARJU LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Még az elmúlt időszakban is volt lehetőségem arra, hogy ezeket az időszakokat kihasználva beszámoljak arról, hogy ha nehéz körülmények között is, de egy önkormányzat gazdálkodása, egy önkormányzat tevékenysége hogyan tud hozzájárulni a közjóhoz. Ennek most van egy igazán izgalmas időpillanata, mert az elmúlt egy év alatt lezajlott folyamatok eredményeként, az önkormányzatokban történt politikai változás ellenére egy olyan projektről szeretnék beszámolni, amelynek az előkészítése korábban megtörtént, és a kivitelezése jelen időszakban jó irányba halad. Ez pedig egy olyan városrehabilitációs program, amely lehetőséget ad arra, hogy Újpesten lényegében új építésű, a Károlyi István utca 25. szám alatt megépülő új lakóházban több lakás épüljön, és ott valódi bérlakások megépítésével, az ott lakókat kiszolgáló, közösségépítő, fejlesztő tevékenységeknek is helyet adó terek kialakításra kerüljenek. Azt gondolom, ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a közösség fejlődjön, illetve Újpestnek egyik fontos szolgáltatása legyen ebben a formában.Azt gondolom, hogy ez a környezet, ez a helyzet jelentősen hozzájárulhat Újpest fejlődéséhez. Ennek azért is van jelentősége, mert egyidejűleg a lakóegységek, a lakások megépítésével lehetőség nyílik arra, hogy bérlakások felújítására is sor kerüljön. A mai mondandómnak talán ez az egyik legfontosabb üzenete, hogy az önkormányzatok és a lakosság számára életbevágóan fontos az, hogy piaci áron, a rászorulók számára pedig az önkormányzat által biztosított valamilyen szociális támogatással lehetőség legyen bérlakáshoz való hozzáférésre.

(15.40)

Az elmúlt évek gazdasági folyamatai szinte lehetetlenné teszik a fiatalok új lakáshoz jutását, életkezdését, önállósodását éppen azért, mert mindannyian tudjuk, hogy egy lakás bérlete ma nem belvárosi környezetben is 150 ezer forint körül van. Ezen érték miatt gyakorlatilag a pályakezdők számára szinte elérhetetlen, hogy fizetésükből gyakorlatilag önmagában csak a lakhatásra szánjanak ennyit. Éppen ezért nagy szükség van arra, hogy azok a gondoskodó önkormányzatok, akik képesek erre, több lehetőséget és módot kapjanak további bérlakásépítésre. Itt, a konkrét példa kapcsán, amely Újpesten a Károlyi István utca 25. szám alatt épül meg, ezzel egyidejűleg, ezzel az építéssel együtt egy nagyon leromlott állapotú szegregátum felszámolására, megszüntetésére is sor kerül, és éppen ezért a korábban ott lakók is új lakókörnyezetbe kerülhetnek. Így ezeket az új építésű lakásokat, ahogy mondtam, elsősorban szociális alapon fogják birtokba venni az újpesti önkormányzattal jelenleg is kapcsolatban álló ügyfelek, bérlők, és ennek megfelelően fognak eljárni.

A beköltözés körülményeit a pályázat felhívása is egyébként szigorúan szabályozza, éppen ezért a projekt megvalósítása során azon terület, amely Újpesten a Bocskai-Temesvári-Berda József utca által határolt, egyébként lebontásra kerülő lakótömb lakói a kerület más részein található önkormányzati lakásokban kerülnek elhelyezésre, és így az ő élethelyzetük, életminőségük is jelentősen változik.

Ezért is tartom fontosnak, amivel kezdtem is, hogy az októberben megválasztott önkormányzati vezetés itt tovább ível egy gondolatot, egy fontos városfejlesztési feladatot végez el, lát el. Bízom abban, hogy a továbbiakban is lesz olyan lehetőség, mégpedig érdemi nagyságrendi növeléssel, hogy bérlakásépítésre legyen lehetősége az önkormányzatoknak. Erre szerettem volna felhívni az önök figyelmét. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage