DR. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Június 16-án, azaz ma ünnepli fennállásának 135. évfordulóját Magyarország egyik legpatinásabb sportegyesülete, az Újpesti Torna Egylet. Az UTE az ország második sportegyleteként alakult meg, és azóta is folyamatosan működik, és ma a legrégebben jogfolytonosan működő magyar sportegyesület. És nemcsak a legidősebb egyesület az UTE, hanem az eltelt időben Magyarország legeredményesebb sportklubjává is vált.1885. június 16-án néhány lelkes fiatal az újpesti piactéri iskola egyik tornatermében kimondta az Újpesti Torna Egylet megalakulását. Vajon gondoltáke akkor ezek a szenvedélyes ifjak, hogy 135 évvel később több ezer lila-fehér szívű sportoló és szurkoló készül majd hőn szeretett egyesületünk születésnapjára? Bizonyára nem. De vajon kik is ezek a lelkes fiatal sportszerető férfiak? Ott volt a kezdeményezők között az újpesti Goll János kereskedelmi iskolai tanár, az UTE első elnöke. Az egylet létrehozásán fáradozók között társai voltak Ugró Gyula, a sportegylet első választmányának titkára, aki később majd az akkor már önálló város első polgármestere lesz. Mellettük Győri-Farkas Gyula, Eisner Róbert, Hádl Sándor és dr. Kolpaszky István alkotta az első választmányt, illetve a vezetőséget. A tagok száma az alapítólevél tanúsága szerint 78 fő volt. Az Újpesti Torna Egylet az újpesti és a nemzeti összefogás jegyében fogant, szimbolizálja ezt az alakuláskor elfogadott „Épség, Erő, Egyetértés!” jelszó is.

Tisztelt Ház! Az UTE az első helyet foglalja el a hazai sportegyesületek között az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmeket, pontokat tekintve. Az UTE mindig nőtt és erősödött, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnokot nevelt a klub, és a nemzet sportlegendái között tartjuk számon labdarúgók, sportolók sokaságát, akik dicsőséget szereztek a lila-fehér színeknek, de a magyar hazának is a nemzeti válogatottban.

A kezdetben csak tornával foglalkozó csapat az 1920-as évekre már úszó, birkózó, sőt kerékpárosbajnokkal is büszkélkedhetett. A szakosztályok, jelenleg húsz működik, ontották magukból az eredményeket, és mindeddig 51 olimpiai érem szerepel a dicsőségtáblán. Az olimpiai aranyak számát tekintve az UTE áll a magyar ranglista élén, és az örök rivális FTC például csak az ötödik. Akár UTE-nak hívták, akár Újpesti Dózsának, a mi klubunkat mindig is a szív hajtotta. Még a kommunista rendszerben is, amikor Dózsára nevezték át, és a belügy kincstári egyesületévé transzformálták, akkor is a sportolók ereje, hite és megtörhetetlensége vitte előre a klubot. Dicsőség a bajnokoknak!

Tisztelt Ház! Az UTE mellett külön jogi keretben, vállalkozásként működik a felnőtt labdarúgás. A vállalkozásnak külföldi tulajdonosa van, az elmúlt években a csapat gyengébben szerepel, és a külföldi tulajdonos önkényesen és jogellenesen megváltoztatta a csapat régi címerét is, ezzel békétlenséget okozott az UTE-családban és a labdarúgó-utánpótlásban is. Szintén rossz hír, hogy az újonnan megválasztott baloldali városvezetés már semmilyen formában nem támogatja az egyesületet, és így az Újpesten sportoló, illetve sportolni vágyó fiatalokat sem.

Az Újpesti Torna Egylet az elmúlt három évben jelentős kormányzati támogatásnak köszönhetően tovább fejlődött. Több évtizedes elmaradás után megújultak az UTE létesítményei, soha nem látott beruházások valósultak és valósulnak meg Újpesten. A megújult létesítmények több ezer gyermek, fiatal és felnőtt sportolását teszik lehetővé. Nagy öröm, hogy a kormány támogatja az egyesületet, és mint kiemelt sportegyesületet stratégiai kérdésként kezeli, illetve a nemzet fennmaradásának, megerősödésének részeként tekint rá. Az egészséges életre nevelés, valamint az ország, a nemzet sportsikereit öregbítő minőségi élsport és az ugyancsak fontos tömegsport fennmaradása okán is megérdemli az UTE a fokozottabb odafigyelést, az érdekében való összefogást ugyanúgy, mint oly sokszor fennállásának 135 éve alatt.

Én magam, mint az UTE elnökségi tagja, és olyan szülő, akinek mind az öt fia megfordult az UTE-ban, és hárman ma is aktívan sportolnak az egyesületben, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, sportolóknak, sportvezetőknek, edzőknek, szülőknek, támogatóknak, segítőknek, szurkolóknak, akik az elmúlt 135 évben hozzájárultak az UTE sikereihez, és aminek köszönhetően a lila-fehér színeknek százezrek szurkolnak itthon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

Dr. Ugró Gyula nemcsak az UTE alapítója, Újpest első polgármestere volt, hanem költőként is jeleskedett. Engedjék meg, hogy végezetül a klub fennállásának 50. évfordulójára írott versének utolsó sorával köszöntsem az UTE-t. „UTE mindig bátran, büszkén csak előre!” Mit tehetünk ehhez még hozzá? Talán csak annyit: Hajrá, Újpest! Hajrá, UTE! Hajrá, Lilák! Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage