DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Ami a szerteágazó felszólalása első részét illeti, annak, hogy ön büntetést kapott, semmi köze az orvosi rendelők ügyéhez, hanem ahhoz van köze, hogy nem tartotta be az itteni szabályokat. Úgyhogy, ha javasolhatunk önnek valamit, akkor viselkedjen úgy, ahogy egy olyan emberhez illik, aki választókat képvisel az ország legszebb házában, és ne a provokációkban keresse a politikája lényegét. Ha pedig mégis úgy dönt, hogy balhézik, akkor viselje a következményét. (Dr. Rétvári Bence: Így van!) Ennyit tudok önnek mondani.

Egyébként pedig, amiről ön beszél, az többek között az elmúlt évek, elmúlt évtizedek legnagyobb béremelési programja, amit sorozatos egyeztetések előztek meg, többek között az Orvosi Kamarával.

(9.10)

Ilyen nagyságrendű béremelési programot ön nem tud mondani az elmúlt évtizedekből, mint ahogy zajlik egyébként az ápolók összesen 72 százalékos béremelési programja is, és a háziorvosok is több támogatást kapnak a korábbi időszakhoz képest.

Most ami az oltásokat illeti, az oltás a reményt adó dolog ebben a helyzetben, miközben tombol a harmadik hullám. Hogyha nem lenne, ha nem lenne Magyarországon jól működő oltási terv, akkor nem mondhatnánk el, hogy a beoltottságot tekintve Magyarország a második az uniós országok között. (Tordai Bence közbeszól.) Hazánkban nő a leggyorsabban a beoltottak száma, háromszor olyan gyorsan zajlik, mint az EU-ban átlagosan, a legfrissebb adatok szerint a magyarok közel 14 százaléka kapta meg az oltást, ez több mint 1 millió 300 ezer beoltottat jelent  ez nem lehetne lehetséges, hogyha egy kicsikét is igaz lenne, amiről önök beszélnek. (Tordai Bence közbeszól.) És azért állunk jobban, mert nem bíztuk csupán Brüsszelre a vakcinabeszerzést; kaptunk érte épp elég kritikát többek között önöktől is, de ez a döntés helyesnek bizonyult, mert a Brüsszel által intézett beszerzések késve érkeznek, és még azok is akadozva érkeznek, amelyeket lekötöttek. Az AstraZeneca vakcinából például  most kaptuk az értesítést  félmillióval kevesebb érkezik a következő hetekben. És csak hogy pár okát elmondjam ezeknek a késlekedéseknek: nem kötöttek időben szerződést Brüsszelben, valakik megkötötték a nyáron, Brüsszelben novemberben kötötték meg; a gyártók nem tettek a szerződésben kötelező vállalást arra, hogy mindenképpen szállítani fognak; és Brüsszel, úgy néz ki, lemondott a számonkérés lehetőségéről is. Ezeket majd később meg kell vizsgálni, de most azt kell biztosítani, hogy minél hamarabb minél több vakcina érkezzen.

Most ami az önök egyéb észrevételeit illeti, azt állítják  többször is elmondták , hogy önök látták előre, hogy a harmadik hullám lesz a legsúlyosabb. Tényleg?! Hát, nem így áll a helyzet. A jegyzőkönyv kedvéért jegyezzük meg, látom, hogy zavarja önöket, de jegyezzük meg, hogy azonnali nyitást követeltek (Tordai Bence nemet int a fejével.), azonnali nyitást követelt az MSZP, a Momentum is ilyen politikát hirdetett, és a Jobbik még helyi szinten is kampányolt a nyitásért. És a helyzet totális félreismerése abban is tetten érhető, hogy az ön főpolgármestere pár napja programsorozatot hirdetett a Belvárosba. Én nem tudom, hogy mit csinál az a több mint negyven tanácsadó, de ha az operatív törzs nem intéz külön felhívást az önkormányzatokhoz, akkor a városháza megtartotta volna a programokat, minthogyha nem is lenne járvány. (Dr. Völner Pál: Így van! Felelőtlenség!)

Jellemző módon az ön párttársa az elmúlt napokban a lélegeztetőgépek ügyében is számonkérte a kormányt, mindezt úgy, hogy ön személyesen többször is feleslegesnek minősítette a lélegeztetőgép-beszerzéseket. (Tordai Bence közbeszól.) Az A héten azt kérdik, hogy miért nincs lélegeztető, a B héten meg azt, hogy miért van ilyen sok  ez az önök politikája.

Ami pedig a gazdasági vonatkozásokat illeti, amíg az adóbűnöző Czeglédy Csaba szerződéseire van pénz ilyen nagyságrendben a baloldali önkormányzatoknál, addig a családokat és a vállalkozásokat segítő lépésekre is lenne pénz. És hogyha tényleg segíteni szeretnék a vállalkozásokat ebben a helyzetben (Tordai Bence közbeszól.), akkor miért einstandolták a nekik járó bértámogatást? (Tordai Bence közbeszól.) Miért nem adják nekik oda? Ezek után tényleg nehéz eldönteni, hogy a képmutatásuk vagy a felelőtlenségük a nagyobb.

Egy éve küzdünk, tisztelt képviselő úr, a járvánnyal, és sokan várjuk azt, hogy a baloldal akár csak egyetlen napra is, de csatlakozzon a járvány elleni összefogáshoz. Amit eddig bemutattak, az nem más, mint párt- és kampánypolitika az országellenes fajtából. Még van lehetőségük változtatni. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage