SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A koronavírus-járvány szembesített bennünket az egészségügyi ellátás, az egészségügyi rendszerünk leromlott állapotával, szűk keresztmetszeteivel, az egészségügyben dolgozók létszámának és megbecsülésének a hiányával. A járvány megváltoztatta a munkát, megváltoztatta az oktatást, a hétköznapokat, csak egyvalamit nem változtatott meg: a kormánynak a mentalitását. Az elmúlt egy évben tovább folytatódott az országnak a szétszakítása, a Fidesz-oligarcháknak a gazdagítása, és a helyzet gyakorlatilag rosszabbá vált.

A miniszterelnök úr azt nyilatkozta a vasárnapi interjújában, hogy már novemberben látta, hogy nagy baj lesz és hogy súlyos a helyzet. Viszont hogyha a miniszterelnök úr azt látta, akkor azt kérdezem, hogy miért nem készült fel a kormány a járvány harmadik hullámára, miért nem készült erre a helyzetre egy átgondolt, felelős cselekvési terv  pedig még akkor lett volna idő, és talán még akkor is, amikor önök a felkészülés helyett inkább egy nemzeti konzultációt indítottak, elégetve tíz-, százmilliókat, ami teljesen felesleges volt.

A vakcinabeszerzés nagyon fontos, kiemelt kérdés, tudatában vagyunk, viszont az is tény, hogy számos más, a mindennapi megélhetésünk szempontjából fontos feladat lett volna, amit a kormány egyáltalán nem vagy nagyon rosszul kezelt. Nem készült átgondolt, pontosan végrehajtható oltási terv, és itt nemcsak az a kérdés, hogy kit mikor mivel és ki olt, hanem a kapacitásokat is pontosan kellett volna felmérni, és az oltás infrastruktúrájának a biztosítását is időben kellett volna megtervezni, nem pedig ötletelni. Megfelelő felkészültséggel nem úgy küldtek volna ki egy hétvége előtt 74 ezer sms-t az oltásra váróknak, ami hemzsegett a hibáktól, amit végül is le kellett fújni  egyébként a lefújás sem sikerült teljesen. Egy ilyen időszakban nem lett volna szabad egy olyan egészségügyi törvényt is behozni az Országgyűlés elé, amelynek az lett a következménye, hogy közel ötezer egészségügyi dolgozó hagyta el az ágazatot a legkritikusabb időszakban.

Múlt év novembere óta sok tízezer ember veszítette el a munkáját, veszítette el a jövedelmét, kis- és középvállalkozásoknak a sokasága ment tönkre. És mit tett a kormány értük? Jóformán semmit.

(9.20)

Orbán Viktor már novemberben tudta, hogy nagy a baj, decemberben a kormány mégis közel 8000 milliárd forintot fordított, na nem az egészségügyi problémák megoldására vagy a bajba jutott embereknek a segítésére, hanem döntően felesleges projektekre, elég sokszor elmondtuk, a vadászati világkiállításra, a Budapest-Belgrád vasútvonalra és nem utolsósorban a Fidesz-oligarchák sokcsillagos szállodafejlesztéseire. Még a múlt héten is, amikor a járvány harmadik hulláma már tényleg dübörgött, a kormány akkor is képes volt 19 milliárd forintra felemelni a nyíregyházi stadion építésére szánt összeget, és a Gazdaságfejlesztési Alapból 12 milliárd forintot csoportosítottak át kézilabdacsarnokra.

Miniszterelnök Úr! Itt is elmondom, és felhívom az önök figyelmét is, hogy nem ilyen időszakban kell stadionokat építeni, hanem a bajban lévő embereken kell segíteni. Sajnos, egyre többen szorulnak segítségre, de úgy tűnik, hogy önök ezt igazából nem veszik észre.

Ezért ismételten felhívom a kormánynak a figyelmét, hogy mindenki kapjon százszázalékos táppénzt, aki a vírus miatt esik ki a munkájából. Az álláskeresési járadék összegét és időtartamát meg kell emelni. Teljes körű bértámogatást kell nyújtani minden szektorban, ahol esett a bevétel. Kapjanak jövedelempótló támogatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni és mikrovállalkozók is. Mivel egyre többen nem tudják a rezsiköltségeket sem fizetni, ezért a rászorulók ehhez is kapjanak támogatást. Nagyon sokan vannak, akiknek már hosszabb ideje nincs bevételük, ezért szükségesnek tartjuk, hogy legyen újranyitási támogatás a számukra.

Végül szeretném, tisztelt képviselőtársaim, itt cáfolni, amit a kormány terjeszt rólunk. Mi oltáspártiak vagyunk. Azt mondjuk, hogy minden vakcina jobb, mint a betegség. Ennek bizonyítására hadd hozzam azt, hogy engem két és fél hete beoltottak a kínai vakcinával, és mindenkinek azt javasolom, hogy iratkozzon fel oltásra. Köszönöm a figyelmet. Így van, beoltottak! (Taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage