DR. OLÁH LAJOS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Önök rengeteg adattal dobálóznak, de van egy dolog, amiről soha nem beszélnek, ez pedig az, hogy 193 ország közül Magyarország a nyolcadik legrosszabb a lakosságarányos halálozás tekintetében. Bármelyik országnál, hogyha nézzük a híreket, azt mondják és azt vizsgálják, hogy hogy áll ez a halálozási arány. Önök ebben megbuktak, önök magyarok ezreit hagyták ott az út szélén, a kórházakban meghalni. Ez az a szám, amelyik leginkább mutatja az önök sikeres, illetve sikertelen védekezését.

Folyamatosan kritizálják az EU-ból jövő vakcinákat. Ha önök, tisztelt kormány, minden EU-s vakcinát beadtak volna, akkor ma Magyarországon több beoltott lenne, mint amit önöknek sikerült elérni. A vakcinákat nem a raktárban kell tárolni, hanem  meghallgatva a Magyar Orvosi Kamarát  megfelelő módon megszervezni az oltást, elfogadni az önkormányzatok segítségét. Igen, tudom, nekem is azt fogják válaszolni, hogy mindenki oltásellenes. Segítek: önök ne csak a köztévét nézzék, amiben önök hazugságokat mondanak, hanem hallgassák meg a valódi felszólalásokat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Egy konkrét járványügyi intézkedésről szeretnék beszélni most, ez pedig az Orbán-kormány által bevezetett ingyenes parkolás intézménye. Elég hamar kiderült, hogy az ingyenes parkolás mint járványügyi, járvány elleni fegyver nagyon gyorsan megbukott, hisz ettől nem lett több orvos, ápoló, nem pótolja a vakcinát, nem gyógyulnak meg hamarabb a betegek, ellenben jelentős bevételtől fosztja meg az önkormányzatokat, illetve az ott lakó embereket. A budapesti belső kerületekben eddig se nagyon volt parkolóhely, ezután pedig végképp ellehetetlenült a parkolás. Önök azokat büntették, akik ott laknak.

Önök a bevezetéskor arra hivatkoztak, hogy a közösségi közlekedést ezáltal tehermentesítik.

(9.30)

Tisztelt Kormány! Önök akkor, valószínű, hogy a luxuslimuzinok hátsó ülésén, miközben sofőrrel járnak, soha nem próbáltak megállni, mert akkor látták volna, hogy a belső kerületekben eddig se nagyon volt parkolóhely, tehát nem tudott mit tehermentesíteni.

Írásbeli kérdést nyújtottam be, hogy mutassák már meg azokat az adatokat, amik igazolják, hogy az ingyenes parkolás tehermentesíti a BKV járatait. Önök nem tudtak választ adni. Nagyon gyorsan kiderült, hogy amikor önök ezzel indokolták az ingyenes parkolást, önök hazudtak, hiszen az írásbeli kérdésre semmilyen érdemi információt nem tudtak megküldeni.

De a helyzet valójában ennél sokkal rosszabb, tisztelt kormány, hisz az látszik, hogy azáltal, hogy önök az ingyenes parkolást engedélyezték, ezáltal nehezítették az ott élők járványügyi helyzetét, hiszen az önök szakértői mondták azt, hogy a légszennyezés negatívan hat ki a járványügyi helyzetre. Ma az ott lakóknak sokkal többet kell keringeni, hogy parkolóhelyet találjanak, illetve önök próbálták rászabadítani a belső kerületekre egész Budapestet, illetve az átmenő forgalmat, mert mindenki ott parkol ingyenesen, ezáltal jelentősen nőtt a légszennyezettség a civil szervezetek felmérése alapján, azaz önök az ott lakók életét veszélyeztetik, tisztelt kormány. A 133 bátor ember Erzsébet- és Terézváros lakóinak az életét veszélyezteti. Ezen túl minden hónapban 250 millió forintot vesznek el ettől a két kerülettől, nem is a kerület vezetőitől, hanem a kerületi lakosoktól. (Nacsa Lőrinc: Mi van a cigányzenekarral?) Nagy a düh és a harag önökkel szemben.

Akár elégedettek is lehetnénk, hisz azt mondjuk, hogy a kormány továbbra is megy befelé a csávába, megy befelé az erdőbe, és még jobban meg fog bukni 2022-ben (Nacsa Lőrinc közbeszól.), de Erzsébet- és Terézváros megválasztott országgyűlési képviselőjeként nem ez motivál minket, hanem az ott lakók élete. (Dr. Rétvári Bence: Meg a bitcoinbányászat!)

Ezért az a kérésem, hogy azonnal vonják vissza az ingyenes parkolást, legyen tisztább levegő, legyen nyugodtabb élete az ott lévőknek, és kérem, ne hazudjanak azzal kapcsolatosan, hogy a BKV-nál ezzel kapcsolatosan csökkent a sűrűség. Azt tudom mondani, hogy egy picikét nézzék már meg a nemzetközi kutatásokat, mert van, ahol ezt vizsgálták, ellentétben önökkel, és ott azt mondták, hogy semmilyen ilyen dologra nincs szükség, a közösségi közlekedés, ha megfelelően védekeznek (Dr. Rétvári Bence közbeszól.), nem okoz ilyen típusú problémát. Önöket nem érdekli a valóság és a tények, önök csak hazudnak. (Dr. Rétvári Bence: Zeneiskola…)

Tisztelt Kormány! Konkrétan arra válaszoljanak, tiszteljék meg Erzsébet- és Terézváros lakóit, vane bármilyen adatuk azzal kapcsolatosan, hogy érdemben csökkent az utazók száma az ingyenes parkolásnak köszönhetően. Válaszoljanak arra, hogy miért növelik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a járványügyi kockázatot az ingyenes parkolással. Köszönöm, hogy meghallgattak. Elnézést, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage