DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Elég sok témát érintett, úgyhogy igyekszem sorban válaszolni.

Ami az oltásokat illeti, megmosolyogtató, hogy önök itt előadják az oltást támogató álláspontjukat, miközben az ön pártja aztán rengeteg mindent tett az oltások ellenében: támadták a szakembereket az engedélyek megadásakor; Brüsszelben is megtámadtak egyes vakcinatípusokat; aláírást gyűjtöttek önök egyes vakcinatípusok ellen. A DK-s önkormányzatok levelet küldtek háziorvosoknak, hogy ne használjanak egyes vakcinákat. (Dr. Rétvári Bence: Így van.) Élő adásban vonta kétségbe az egészségpolitikusuk, hogy bármely vakcina jobb lenne, mint a vírus. (Dr. Oláh Lajos: Nem igaz…) Az egyik állásfoglalásukban ott virít a DK oldalán, hogy a kínai vakcinát be kell tiltani. Nem engedélyt kell kérni, hanem be kell tiltani. (Nacsa Lőrinc: Hoppá!) Önök betiltásért kampányoltak, most meg letagadják. Mekkora szégyen!

És van olyan háziorvosuk, az önök jelöltje volt, aki megtagadja az oltás beadását. És ezek után ön idejön, és azt mondja, hogy önök oltáspártiak. (Dr. Völner Pál közbeszól: A sajtóban...  Dr. Oláh Lajos közbeszól.) Hogy képzelik ezt? Miért kell mindenkit hülyének nézni? Miért kell hülyének nézni a magyarokat?

Ami a rendelkezésre álló vakcinák számát illeti, a miniszterelnök is elmondta tegnap: a raktárakban azért lehetnek vakcinák, mert a második dózisra is kell tartalékot képezni. Ez egészségszakmai kérdés, miért akarják felülírni?

Ami pedig az önkormányzati felajánlásokat illeti: rengeteg oltópont van az országban. Nem az a probléma, hogy nincsen oltópont, hanem az a probléma, hogy nem érkeznek meg a Brüsszel által ígért és lekötött vakcinák. (Dr. Oláh Lajos: Sorban állnak az emberek, államtitkár úr!) Úgyhogy azt javaslom önnek, hogy inkább a kinti haverjaiknál lobbizzanak, hogy érkezzenek meg ezek a vakcinák, hogyha szeretnének valamit tenni.

Ami a parkolási kérdést illeti: azon összefüggés, remélem, hogy az önök számára is nyilvánvaló, hogyha a parkolás ingyenes, akkor többen tudják az autójukat használni, ezzel a tömegközlekedésben (Dr. Oláh Lajos: Hányan?)  engedje meg, hogy végigmondjam, mert én is meghallgattam önt  a kontaktusok számát lehet csökkenteni. Ez járványszakmai kérdés. Minden ilyen intézkedés az egészségügyi járványügyi szakemberek előterjesztésein, javaslatain alapul. Arra kérem önt, hogy ne akarják ezt felülírni.

Engedje meg, hogy más, megélhetést érintő vonatkozásokról is szóljak, azért is, mert önök mindig kétségbe vonják a kormány megélhetés javítását célzó politikai szándékát. És önnek is szeretném elmondani, hogy nagyon sok döntésen vagyunk túl. Döntött a kormány a hitelmoratóriumról, a bértámogatásról, ami most már a lezárás által érintett ágazatokra is vonatkozik; a kata és a kiva szerint adózóknak nem kell márciusban befizetniük ezt az adót; a 25 év alattiak adómentességet kapnak, a sort folytathatnám.

Na, ez az a program, aminek önök még a létezését is tagadják, és hogyha netán itt szavazattal kellene megtámogatni az Országgyűlésben, akkor meg ellene mennek. És aztán idejön ön, és a magyarok megélhetéséért aggódik, miközben minden egyes lényegi ponton ellene ment ezeknek a terveknek.

És mindig érdeklődéssel hallgatjuk, amikor a gazdasággal és a megélhetéssel kapcsolatban követeléseket fogalmaznak meg (Dr. Oláh Lajos: Ingyenes parkolás a téma!), és azért lehet ilyenkor mindenkiben furcsa érzés, mert maguk már vizsgáztak válságkezelésből, mégpedig elégtelenre, bukás lett a vége. És ez sokkal több dologról szól, mint csupán a parkolás kérdéséről, ami, még egyszer mondom, egy járványszakmai kérdés, mert hogyha csak a megélhetési részét nézzük (Dr. Oláh Lajos: Ingyenes parkolás!), csak a megélhetési részét nézzük a dolognak, akkor önök nem bértámogatást adtak, hanem bérmegvágást; 800 ezer ember volt érintett. Nem emelték a nyugdíjat, hanem csökkentették; 2,4 millió nyugdíjas volt érintett. Nem emelték az orvosi béreket, hanem utcára tettek 6 ezer orvost, és felszámoltak 16 ezer aktív ágyat. Nem bővítették a családtámogatásokat, hanem elvették a családi adókedvezményt.

És hogyha ez nem lenne elég, akkor ingatlanadó bevezetéséről döntöttek; tandíjat akartak, fejlesztési részhozzájárulás címen, és mindvégig emelték az energiaárakat. Így segítették önök a magyarok megélhetését, szóval, általánosságban véve, és tudom, hogy túlmentem a parkolás kérdésén, de az egészségszakmai kérdés, és járványszakmai kérdés (Dr. Oláh Lajos közbeszól.), de hogyha az egésznek a lényegét nézem, akkor az önök válságkezelése a megszorításokról szól, a nemzeti oldalé pedig arról, hogy a legnehezebb időben is védjük a magyarok munkahelyét, és támogatjuk a családokat, és ez nagy különbség.

Ahogy elnézem a javaslataikat, nem lesz ebben óriási véleményegyezés köztünk (Dr. Oláh Lajos közbeszól.). A parkolással kapcsolatos javaslatainak meg még egy értelmezést hadd adjak: úgy látom, hogy Czeglédy Csabának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) kellene a további megrendelés, nem tudom az ön felvetését máshogy értelmezni. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.  Dr. Oláh Lajos közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage