DR. GURMAI ZITA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Államtitkár Urak! Botrányosnak tartom, hogy a Fidesz-kormány segítséget nyújt abban, hogy a balatonaligai partszakaszt magánvállalkozások elvehessék a magyar családoktól. A kijelölt 7 hektáron nem marad majd közterület, így az a veszély fenyeget, hogy mind a helyi lakók, mind pedig a Balatonhoz pihenni érkező családok elveszítik közvetlen kapcsolatukat a tóval. Fogalmazzunk egyértelműen: a Fidesz-rezsim megteremti annak a lehetőségét, hogy ezt a partszakaszt elzárják, és a hétköznapi embereket kiszorítsák onnét.

Mivel a helyi lokálpatrióták Aligai Fürdőegyesülete semmilyen választ nem kapott a Miniszterelnökségtől, 2021 januárjában írásbeli kérdést nyújtottam be az ügyben. Erre dr. Orbán Balázs államtitkár úr válaszolt, és arra hivatkozott, hogy a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel ebben az ügyben. Ez azonban nem igaz.

A parti sétány és más közterületek kialakítását ugyanis egy tavalyi kormányrendelet teszi megkerülhetővé, így a terület vagyonkezelőjének nem kell betartania, amit eredetileg az önkormányzatnak ígért, hogy a közönség is hozzáférjen a vízparthoz. Ráadásul a 10 hektáros állami területre vonatkozó vagyonkezelési szerződést a magyar állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kötötte a Promot Kft.-vel. Ez szintén azt bizonyítja, hogy a Fidesz-kormánynak igenis van tetten érhető hatásköre az ügyben.

(9.40)

Amikor újabb írásbeli kérdésemben rámutattam, hogy a Miniszterelnökség nem háríthatja el a felelősséget egy olyan ügyben, amelyet egy kormányrendelet idézett elő, az államtitkár úr egyszerűen csak annyit üzent, hogy fogadjam el a korábbi válaszát. Ezt az otromba és lenéző reagálást sem én, sem pedig az érintett helyi lakók nem tudják érdemi válasznak tekinteni. A kormány nem dobhatja le magáról a felelősséget. Folyamatosan mutogatnak az önkormányzatokra, a beruházóra, miközben mindenki tisztában van azzal, hogy a kormány rendelete újabb hatalmas szállodák építését teszi lehetővé. Ezzel pedig nemcsak elzárják a pihenni vágyó családokat a Balatontól, de a terület nagy méretű beépítésével a környék természeti értékeit is veszélyeztetik.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Fogadják el, hogy ezt a mutyit nem sikerült csöndben elrendezniük. Azt már Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is kinyilvánította, hogy a titkolózásnak nincs helye az ügyben. Az ugyanis törvényellenes, hogy a Club Aliga tulajdonosa titoktartási nyilatkozatot írat alá a helyi képviselő-testület négy tagjával, és onnantól kezdve csak velük hajlandó tárgyalni.

A legújabb fejlemény az ügyben a Club Aliga közelében lévő volt úttörőtábor ügye. A tavalyi privatizáció során a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. garantálta, hogy a 30 méteres parti sétányra az önkormányzatnak elővételi joga van. Az általam előbb már említett kormányrendelet előírásai azonban erre a telekre is vonatkoznak, és törölték a vonatkozó elővételi jogot. A kiszivárgott hírek szerint hatalmas épületet terveznek ide. A bontás már meg is kezdődött. Egészen a partig építkeznek. A helyi építési szabályzatnak még megfelelő, kétszintes, 8 méter hosszú helyett 16,5 méteres, 7 szintes ingatlant terveznek építeni. Ez egyszerűen döbbenetes. És eközben önök még a saját jogszabályaikat is lábbal tiporják. Vegyük sorba!

Semmibe veszik az Alaptörvényt. Semmibe veszik a 2018. évi területrendezésről szóló törvényt. Magasról tesznek a helyi építési szabályzatra és a korábbi szerződésekre. Emlékeztetek, hogy 2017 decemberében még Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sokkal elfogadhatóbb törvényjavaslatot nyújtott be, amit aztán vissza is vontak. Rájöttek ugyanis, hogy míg egy balatoni kemping évi néhány tízmilliós haszonnal működik, addig az ingatlanbizniszből milliárdokat tudnak kaszálni. Az pedig már nem érdekli a Fideszt, hogy ezzel kiszorítják a Balatontól a kevésbé tehetős, olcsó nyaralásra vágyó családokat. Önöknél pénzért tényleg minden eladó?

De ne higgyék, hogy csak úgy átgázolhatnak az embereken! A fennálló jogsértések miatt Balatonvilágos önkormányzata már az Alkotmánybírósághoz fordult, az MSZP pedig együtt küzd az emberekkel a Balaton-part szabadságáért. Meg fogjuk akadályozni, hogy önök szétosztogassák egymás között azt, ami mindannyiunké. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage