AZBEJ TRISTAN, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban, a Club Aliga ügye nem először merül fel a parlamenti diskurzusban. Önök, illetve ön, képviselő asszony, az előző alkalmakkor is szakszerű választ kapott, ami tisztázta a jogi aggályokat, ezért én a válaszban foglaltakat szeretném megismételni, több helyen pontosítva azt, amit ön állított.

Először is, az egyeztetések elmaradásával kapcsolatban szeretném rögzíteni azt a tényt, hogy a Miniszterelnökség 2020 őszére szervezett helyszíni egyeztetésére meghívta a balatonvilágosi fejlesztésekkel érintetteket, így a civileket, így az Aligai Fürdőegyesületet is. A Miniszterelnökség a találkozó összehívását éppen azért kezdeményezte, mert valamennyi érintett fél véleményének megismerését fontosnak tartotta. Az egyeztetésre  hogy pontosan rögzítsük a tényeket  szeptember 29-én került sor Balatonvilágoson, ahol jelen volt a fürdőegyesület több képviselője a civil részről, Witzmann Mihály úr, a terület országgyűlési képviselője, dr. György István államtitkár úr, Füleky Zsolt helyettes államtitkár úr, Takács Károly Balatonvilágos község polgármestere, valamint több önkormányzati képviselő, továbbá a terület tulajdonosának és a vagyon kezelőjének képviselői is. A fürdőegyesület szakmai kérdéseinek többségét az érintett felek tisztázták a megbeszélésen, nem értjük, hogy miért kerülnek újra és újra napirendre ezek a már tisztázott kérdések, ráadásul a civil szervezetek képviselőivel tisztázott kérdések.

Az egész konklúziója gyanánt pedig szeretném elmondani, hogy a vagyonkezelői szerződésben és a településrendezési szerződésben rögzítettek kapcsán a Miniszterelnökség a továbbiakban nem rendelkezik hatáskörrel, azok ugyanis az önkormányzat és a tulajdonos, illetve a vagyonkezelő között jöttek létre. Általában véve a kormány politikájáról elmondható, hogy a Balaton környéki beruházások az általános fenntarthatóság szemléletét tükrözik, amik mind védik a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatósági szempontokat, megóvják a környezeti értékeket, a Balaton turisztikájának, idegenforgalmának a fellendülését, illetve jelen pillanatban megvédését támogatják, valamint lehetővé teszik a magyar embereknek, hogy olcsón, pénztárcájuknak megfelelően tölthessék el szabadidejüket a Balaton környezetében.

Ennek kapcsán szeretném felhívni az Országgyűlés, illetve a magyar közvélemény figyelmét a Kisfaludy-programra, amelynek keretében a balatoni régiót is erősen érintve több mint 14 ezer magánszálláshely fog támogatást kapni, valamint több mint 114 strand fog megújulni. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage