POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A szörnyek megjelentek a Balatonnál. No, nem olyan szörnyek, amikkel nem találkozhatunk, hanem valóságosak, monumentálisak, és óriási az étvágyuk: a Balaton-partra fáj a foguk. Önök az elmúlt években nem tesznek mást, mint kizsákmányolják és kisajátítják a települések, az önkormányzatok tulajdonait, és értékesítésbe kezdenek.

Képviselőtársam már az előbb említette a Club Aliga ügyét, és érintette az úttörőtábor helyén megvalósuló beruházást. Én most erről szeretnék beszélni, mert ez borzolja most ott, Balatonvilágoson a kedélyeket. De egy kicsit menjünk a szélesebb spektrumra, mi is van a Balatonnál! A keleti medencénél (sic!), Keszthelynél 40 fa bánta az önök étvágyát. A középső medencében, Tihanynál elhordtak egy egész kráternyi területről olyan földeket, amelyek a természetet abszolút károsítják, ezért a természetkárosítók kaptak mindössze 500 ezer forintos büntetést.

És most elérkezünk a keleti medencébe, Balatonvilágosra, ahol van egy óriási, egybefüggő terület, 47 hektár Club Aliga, és mellette egy mindössze 8300 négyzetméteres terület, a volt úttörőtábor, amely Erzsébet-táborként üzemel. 2020 áprilisa, megtörténik az árverés, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindössze 410 millió forintért elad egy olyan területet, ahol a helyi építési szabályzat kimondja: 10 méteres parti sávot kell fenntartani, és egyébként 30 méteren belül nem lehet építkezni. Majd aztán 2020. augusztus 7e, önök kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják nemcsak a Club Aliga területét, hanem az úttörőtábor területét is.

Mit jelent ez? Minden helyi építési szabályzat kuka. A 8 méteres épületmagasság megemelkedik 16,5 méterre, eltörlik azt, hogy 10 méteren belül parti sávot kell kialakítani, gyakorlatilag eladták önök ezt a területet 410 millió forintért. Felteszem azt a kérdést, tudtae esetleg a beruházó  márpedig azért élek a gyanúperrel, hiszen az obszervatóriumnál is éppen a jogszabály megjelenése előtt kapott építési engedélyt a beruházó, és természetesen sokkal értékesebb a terület , mekkora értéke van ennek a területnek akkor, ha ott a helyi építési szabályzatok nem érvényesek.

(9.50)

1,2 milliárd, ez az, amivel önök megkárosították a magyar embereket. Önök nemcsak azt teszik meg, hogy elveszik a magyar emberektől a Balatont, hanem még nyerészkednek is rajta. Önök ehhez asszisztálnak.

Látták önök ezeket a látványterveket? (Felmutat egy lapot.) Ezt akarják oda felépíteni, ezt a monumentális lakóparkszörnyet. Ezt akarják önök odatenni, mindössze 8,14 méterre a Balaton szélétől. A látványtervek egyértelműek, önök felülírják azokat az építési szabályzatokat, azokat az önkormányzati érdekeket, ami egyébként minden magyar ember érdeke; mert eljutottunk odáig, hogy most már semmi sem szent.

Ezen lakópark, tervezett lakópark mögött ott van ugyanis egy löszfal, a balatonvilágosi magaspart. Meteorológus szakemberek elmondták, ha oda megépül ez a hétemeletes luxuslakópark, megváltozik a széljárás, megváltozik a klíma, és így a Balaton és a környéken élők is elszenvedik azt, ami önöknek a saját egyéni érdekük. Mert megint azt helyezték előtérbe, ami az önök érdeke, a gazdagodás, az, hogy a strómanokat kitömjék, és nem a mellette lévő lakóingatlanok, amelyek egyébként kétemeletes magasságúak lehetnek, hiszen a helyi építési szabályok rájuk vonatkoznak, nem úgy, mint amit önök tesznek ezen a területen. 16,5 méter, ez fog oda megépülni! És önök ehhez asszisztálnak.

Ez önöknek a Balaton-stratégiája? Az, hogy tönkreteszik a természeti kincsünket, azt, amely mindenkié, minden magyaré, ahová emberek lejárnak pihenni, és ott ezt a lakóparkszörnyet kell majd nézegetni, amely beárnyékolja a környéken élők ingatlanjait? El fognak értéktelenedni, ezt teszik önök a magyar emberekkel!

Miért maradnak csöndben a térség fideszes kormánypárti képviselői? Miért nem emelik fel a hangjukat, és állnak oda az Aligai Fürdőegyesület mellé, és verik az asztalt önöknél, hogy igenis le kell állítani ezt a beruházást? Önök a veszélyhelyzetet kihasználták arra, hogy ezt az építési engedélyt kiadják. Nem tettek semmit, ölbe tett kézzel nézték!

Ez a lakóparkszörny, amelyet odatelepítenek, csak az első lépés. Mi lesz a következő? Jönnek a szörnyek, felfalják a Balaton-partot, majd azt behordják a közepére, és egy kacsalábon forgó ingatlant fognak a Balaton kellős közepén építeni, vagy mi a következő? Na, erre várom a választ. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage