DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Mivel a felvetéseire az imént államtitkár-kollégám már részletesebben válaszolt, ezért engedje meg, hogy annyit mondjak önnek, hogy tömeges privatizációkra a szocialista kormányok idején került sor. A Club Aligát a baloldali pártok privatizálták. (Potocskáné Kőrösi Anita felmutat egy lapot: Erről beszélj!) Hogyha tényleg zavarja önt ez a jelenség, akkor nem fogott volna velük össze.

Engedje meg, hogy megismételjem, hogy a Miniszterelnökség 2020 őszén helyszíni egyeztetést kezdeményezett, minden érintett véleményét szerette volna megismerni, részletes egyeztetés zajlott, és arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy a vagyonkezelői szerződésben és a településrendezési szerződésben foglaltak ügyében a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel, mert azok az önkormányzat és a tulajdonosok között jöttek létre.

Továbbá szeretném önnek elmondani, hogy amit ön egy szörnyhöz hasonlít, az a balatoni fejlesztések ügyében általában az elmúlt évek legnagyobb Balaton-fejlesztési programja. Ön is nagyon jól tudja, és sajnálom, hogy ennek ellenére ellene kampányol, de a Balaton térsége a kiemelt fejlesztési térségek közé tartozik, ezért a Turisztikai Ügynökség az elmúlt években 56 településen összesen 232 fejlesztési beruházást támogatott, csaknem 70 milliárd forint értékben. Ez kormányzati hatáskör, erről tudunk beszélni.

Csak a Kisfaludy-program segítségével 44 szálloda és 129 panzió fejlesztésére került sor, és önök mindig elhallgatják, de ha csupán a legkisebb magánszálláshelyeket nézem, akkor összesen 16 900, tehát közel 17 ezer szoba újulhatott meg. Ilyen mértékű támogatásra a korábbi években  azt is mondhatnám, hogy évtizedekben  nem került sor.

Aztán nézzük a strandfejlesztéseket! Ön, ha jól idézem fel, akkor siófoki képviselő, talán az ön számára sem mellékes ez, a balatoni strandok háromnegyede kapott fejlesztési támogatást, ez egyébként 85 strandot jelent csak az elmúlt időszakban. A fejlesztésekhez egyébként hozzátartozik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is és a zöldfelületek fejlesztése is, mint ahogy a létesítmények megújítása is.

Ha a kérdést, a Balaton fejlesztésének kérdését a kiemelt célpontok felől szeretném megközelíteni, akkor azt tudom önnek elmondani, hogy az alábbi fejlesztéseket valósítottuk vagy valósítjuk meg: keszthelyi Festetics-kastély fejlesztése, szigetvári vár fejlesztése, tudom, hogy a túloldalon van, de azt gondolom, hogy mivel balatoni fejlesztésről van szó, talán az ön számára sem érdektelen, a balatoni bringakör fejlesztése, ez érinti Siófokot, a vízi turizmus komplex fejlesztése, hajóbeszerzéseket érint ez  ebbe még belemegyek részletesebben  és a szántódpusztai fejlesztések is idetartoznak.

A sort folytathatnám hosszan, sajnálom, hogy önök ezeket rendre letagadják, elhallgatják, de annyit még szeretnék önnek elmondani, hogy ha csak a Bahart fejlesztését nézem, mert erről szokott beszélni, akkor minden reményünk megvan arra, hogy a következő években szintet lépjen a balatoni hajózás. Megkezdődött két darab 45 méteres komp és kettő darab 35 méteres katamarán építése. Ezek a hajók várhatóan a jövő évben szolgálatba is tudnak állni.

Most ön felteheti azt a kérdést, hogy mi a célja ezeknek a fejlesztéseknek, azoknak, amelyek kormányzati hatáskörbe tartoznak, mert amit ön hozott ide, az az említett okokból már nem. Az ilyen és hasonló fejlesztéseknek köszönhető, hogy a magyar turizmus a járvány előtti időszakra rekordokat döntött, 2019 végén már 13 százalékát adta a magyar GDP-nek, és azt szeretnénk elérni, hogy ez a járvány elmúltával ugyanezt a szintet elérje, sőt még magasabb is legyen.

Tehát, amikor önök a turisztikai beruházásokat támadják, amelyek kormányzati hatáskörbe tartoznak, akkor valójában ezt a törekvést támadják. És azért is fájó, mert munkahelyekről beszélünk. Ezeket a munkahelyeket kell megvédeni, ezt szolgálják a turizmusban az adócsökkentések, az adóelengedések, a hitelmoratórium ugye, itt is érvényes és a foglalások után járó visszatérítés.

A turizmust érintő támogatások a válság ellenére is több százmilliárd forintot tesznek ki, és még egyszer mondom önnek, ez azért is indokolt, mert magyar embereknek ad munkát ez az ágazat. Remélem, ha sok minden másban nem is, de legalább ebben a célban egyet tudunk érteni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage