DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki oldalon ma már nemcsak a nemzeti szuverenitás feladása, nemcsak a gazdaság kiszolgáltatása jelent meg, hanem hogy egy régi klasszikust idézzünk, felbukkant a kísértet; kísértet járja be az ellenzéki pártokat, a kommunizmus kísértete, ami vírusként terjed, különböző mutációinak megjelenését hallhatjuk ezekből a megszólalásokból.

Nem ártana kicsit tanulmányozniuk egyébként az 1990 utáni magyar történéseket az ellenzéki pártok vezetőinek, prominenseinek. 1990 óta Magyarország jogállam. Az Alaptörvény, az alkotmány garantálja a tulajdonhoz való jogot. Senkit nem lehet tulajdonától megfosztani, földönfutóvá tenni pusztán azért, mert ellenkező politikai nézeteket vall, mint azok, akik most hatalomra törnek, ahogy ezt tették ’19-ben, ’45 után, megvan a gyakorlatuk benne; valóban földönfutóvá tettek embereket, valóban elvették a tulajdont, valóban bedarálták az egyházakat, betiltották a pártokat, tehát lebeg előttük ez a könnyű lehetőség, hogy hogyan lehet politikailag berendezkedni hosszú távon, és ezekből az elszólásokból kiderül, hogy ez nagyon nem idegen tőlük.

Ha arra gondolunk, hogy a médiahelyzet kapcsán gyakorlatilag ugyanazt jelenti, földönfutóvá akarják tenni az újságírókat, akik nem az ő propagandájukat harsogják, hanem különvéleményt, objektív véleményt vagy akár pártos véleményt fogalmaznak meg velük szemben vagy rajtuk kívül.

Azt szeretném mondani, hogy ez sem jogállami jelenség. Mert ők, akik az Unióban mindig a jogállamiságról beszélnek, meg a médiahelyzetről, jogállamisági eljárást akarnak indíttatni Magyarország ellen vagy befejeztetni, gyakorlatilag ott a médiahelyzet az egyik téma, ami fölmerülhet. Kérdezem én, hogy ezek a megszólalások vajon nem adnake több alapot arra, hogy majd akkor indulna igazán Magyarország ellen jogállamisági eljárás, ha mondjuk, a médiamunkásokat gyakorlatilag eltiltanák a foglalkozástól.

Persze, voltak régen is B-listázások. Tehát akik a történelmet tanulmányozzák, tudják, hogy hol vannak ennek a gondolkodásmódnak a gyökerei, hol van ennek a gyakorlata, amikor tényleg családokat lehetetlenítettek el, megfosztottak állásuktól embereket, diplomával mehettek gyárudvart söpörni jobb esetben, ha egyáltalán kaptak munkát, kitelepítették őket vidékre. Tehát értem én a párhuzamokat, meg értem a vágyálmokat, csak ma Magyarország demokrácia; fosztóképző nélkül, liberális nélkül, népi nélkül és egyéb nélküli demokrácia, ahol a választók előtt egy választáson kell megméretnie mindenkinek magát, és utána azok között a jogállami keretek között kell gyakorolnia a hatalmat, a kormányzást vinni, fejleszteni a gazdaságot, juttatásokat adni a rászorulóknak, tudományos életet, tehát minden olyan feladatot, amit a mostani kormányzat is minden erejét megfeszítve próbál végigvinni, amit ez a jogrendszer lehetővé tesz.

Azt kijelenthetjük, hogy amikor Gyurcsány Ferenc azt mondja, hogy földönfutóvá teszi, amikor Fekete-Győr András azt mondja, hogy el fogja tiltani a foglalkozásuktól ezeket az embereket, vagy netán  hogy úgy mondjam  a jogrendszeren kívüli eszközökkel lámpavasra álmodik másokat, akik nem értenek vele egyet, ez nem jogállam. Ez nem lehetséges.

Ezt a választóknak mérlegelniük kell, és már most tudatában kell lenni, hogy ezek ugyan sunyi elszólások, de ilyenre valamiért mi mégsem vetemedünk. Azért nem, mert nem így gondolkodunk, nem így cselekszünk.

Ha megnézzük az elmúlt több mint tíz év történéseit, volte olyan rendőri erőszaknak akár csak halvány jele, mint ami 2006-ban a budapesti utcákon tombolt? Amikor lövették a saját népüket, amikor „leesett” a rendőrökről az azonosító; amikor Gyurcsány Ferenc utólag azt magyarázgatta, hogy vezényelte a rendőrséget, de aztán mégsem vezényelte a rendőrséget. Ez ugyanolyan, mint a privatizációs stiklijei. Éppen a Club Aliga került itt az előző felszólalásoknál sorra. Gyakorlatilag hogyan szerezte a balatoni ingatlanát? Tudjuk, hogy annyi pénzt fizetett érte részletre, amennyiért az állam visszabérelte tőle. Ez egy nagyon jó konstrukció.

Kérdezem én, hogy 2010 óta látotte ilyet, mióta Fidesz-kormányzat van, láthatotte ilyet. Olyan van, hogy mi vásárolunk cégeket, reprivatizálunk, de ez a fajta sunyi gazdagodás, sunyi, jogállamot megkerülő megtorlási hullám biztos, hogy elkerülhető, ha továbbra sem ők lesznek hatalmon.

Azt javaslom a választóknak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy mindezt mérlegeljék a jövőben. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage