NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A kormány az 1737/2020. határozatában döntött az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában, az UNIFIL-ben való magyar katonai szerepvállalásról. Az Alaptörvény alapján a kormánynak a köztársasági elnök úr egyidejű tájékoztatása mellett be kell számolnia az Országgyűlésnek is a Magyar Honvédség részvételéről hozott döntésről. Most ennek kívánok eleget tenni itt a Parlament falai között az önök tájékoztatásával.

Tisztelt Képviselőtársak! Nézzük a törvényességi hátterét, a törvényességi alapokat és azoknak az időbeni változását, amelyek lehetővé tették a magyar katonák UNIFIL-ben való részvételét. Az Országgyűlés az Egyesült Nemzetek Szervezete békefenntartó képességének fokozása érdekében a 44/2006. országgyűlési határozatában hozzájárult ahhoz, hogy az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában legfeljebb 10 fő a Magyar Honvédség állományába tartozó katona a békefenntartó misszió mandátumának lejártáig részt vehessen. Az alkotmány 2006 őszén hatályos szövege szerint az ENSZ-műveletekben való részvételről az Országgyűlésnek volt jogköre dönteni. Egy 2009-es alkotmánymódosítással azonban az ENSZ-missziókban való részvétel engedélyezése már a kormány hatáskörébe került. A békefenntartó műveletekben történő részvételt az új Alaptörvényünk 47. cikkének (1) bekezdése alapján szintén a kormány engedélyezi. Az új létszámokat meghatározó 1737/2020. kormányhatározat és az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában való magyar részvételről szóló 44/2006. országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 33/2020. országgyűlési határozat egyszerre jelent meg a Magyar Közlöny 239. számában, ezekben a kormány engedélyezte, hogy a magyar állományból legfeljebb 20 fő, váltási időszakban 40 fő az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában a békefenntartó misszió mandátuma lejártáig részt vehessen.

Tisztelt Képviselőtársak! Az UNIFIL-misszió 1978-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján jött létre, azzal a céllal, hogy felügyelje az izraeli csapatok Libanonból történő kivonását, helyreállítsa a nemzetközi békét és biztonságot, valamint támogassa a libanoni kormányt a déli területek fölötti hatalom gyakorlásában.

A Magyar Honvédség 2006 óta vesz részt a műveletben. Kezdetben viszonylag alacsony létszámmal, négy, majd két fővel, térképész szakemberekkel járultunk hozzá, majd az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójából történt kivonást követően, 2019-ben megkezdődött az UNIFIL-szerepvállalásunk bővíté-sének előkészítése, a Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalásának növeléséről szóló 1344/2019. kormányhatározat alapján. Ennek megfelelően négy fő törzstiszt kezdte meg a szolgálatát 2019 novemberében Lengyelországgal közösen, az olasz vezetésű, nyugati szektorba tartozó ír lövészzászlóalj állományában. Az eredetileg 2020 májusától tervezett további 46 fő telepítése az ENSZ UNIFIL-t is érintő megszorításai, azaz egy ilyen létszámleépítése következtében nem valósulhatott meg a tervezett időpontban és a tervezett létszámmal. A magyar növelés csak a lengyel kvótán belül történhetett meg, beosztások átadásával. Ennek értelmében a 15 fős magyar állomány a lengyel század egyik szakaszába került integrálásra. A zászlóalj létszáma így változatlan maradt, az ENSZ-visszatérítés a teljes magyar állomány vonatkozásában pedig biztosított.

A kitelepülő magyar katonák részére a lengyel fél biztosítja a kézifegyvereket, továbbá a hadszíntéren felmerülő teljes logisztikai támogatást, beleértve az ellátást, a lakhatást és a szállítást is.

A szerepvállalásunk úgy módosult, hogy a 4 fős törzstiszti hozzájárulásunkból egyet fenntartottunk, így mindösszesen tehát 16 fős létszámmal veszünk részt jelenleg ebben a missziós műveletben.

Katonáink tervezetten 2020 novemberében kezdték volna meg missziós szolgálatukat, azonban az ENSZ a Covid-19-járvány miatt korlátozta a hadszínterekre történő utazásokat, így a kontingens kitelepülése csak most március 6-án és 7-én valósulhatott meg.

Tisztelt Képviselőtársak! Az UNIFIL-szerepvállalásunk növelése révén célunk az ENSZ együttműködésének keretében a nemzetközi terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a közel-keleti régió stabilitásának és biztonságának az erősítése.

A bővítés a kormány védelempolitikai célkitűzéseinek teljesítését is előmozdítja. A megnövelt katonai hozzájárulásunkkal közvetlenül alátámasztjuk a kormány kül- és biztonságpolitikájának azt a tételét, hogy a jelen időszak olyan biztonsági kihívásait, mint a regionális konfliktusok és instabilitás, a terrorizmus, valamint a tömeges illegális migráció okozta problémákat, a kiváltó okokat elsődlegesen keletkezésük helyén szükséges kezelni, segítséget a helyszínen kell nyújtani, a migránsokat nem biztatni és beutaztatni kell Európába, hanem otthon tartani vagy megállítani Európa határainál.

A hozzájárulás tovább erősíti a rólunk kialakult képet: Magyarország egy megbízható és a terheket arányosan vállalni kész és az ENSZ békefenntartó tevékenységét aktívan támogató, felelős ENSZ-tagállam. Másrészről ez a misszió, hiszen a lengyelekkel vagyunk egy egységben, a lengyel-magyar katonai és politikai együttműködést is bővíti.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A koronavírus árnyékában rendkívüli heteket, hónapokat élünk. Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy honvédeink kimagasló és nélkülözhetetlen munkát végeznek, nagyszerű helytállásról tesznek tanúbizonyságot nap mint nap; vannak, akik itthon, a magyarok biztonságának és egészségének biztosítása és védelme érdekében, míg más honvédek távol hazájuktól, missziós szolgálatuk során. Ezúton is köszönetet mondok, és elismerésemet fejezem ki, a Magyar Honvédség kitartó, elhivatott és a katonák esküjéhez hű munkájáért. A magyarok minden körülmények között számíthatnak a honvédeikre.

Két nappal ezelőtt, március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk. Magyarország történelme, nemzetünk múltja arra tanít bennünket, hogy csak összetartással lehetünk eredményesek. Erre az összefogásra, a közös cél szem előtt tartására pedig ma még nagyobb szükség van, mint valaha, mert a vírust csak összefogással győzhetjük le.

Tisztelt Képviselőtársak! Kérem önöket az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában történő magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámoló elfogadására. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage