BARTOS MÓNIKA, a Honvédelmi és rendészeti bizottság előadója, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! A Honvédelmi és rendészeti bizottság 2021. március 1-jén tárgyalta az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában történő magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámolót. Akkor az ülésen képviselőtársaimmal együtt határozati javaslatot nyújtottunk be, melyben indítványoztuk, hogy a tisztelt Országgyűlés fogadja el az említett beszámolót. Így, ahogy elnök úr is említette, a határozati javaslatot előterjesztő Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként vagyok most jelen, illetve a Fidesz vezérszónokaként is.

Államtitkár úr már ismertette az elfogadásra javasolt beszámolót, sőt nagyon részletesen annak a hátterét és azokat a körülményeket is, amelyek a kiutazó, illetve már ott lévő katonáink helyzetét jelenti.

(10.30)

Ugyanakkor mindannyian emlékezhetünk arra, hogy tavaly novemberben döntöttünk annak a 2006-os országgyűlési határozatnak a visszavonásáról, amely akkor az indoklásban is elmondottak szerint jogi akadályát képezte az ENSZ libanoni békemissziójában történő szerepvállalásunk növelésének. Az országgyűlési határozattal egy időben jelent meg a libanoni misszióban részt vevő katonai létszám bővítését tartalmazó kormányhatározat. Ahogy azt korábban is hangsúlyoztuk, a libanoni kontingens további erősítése ENSZ-tagállami felelősségvállalásunk egyik lépése, amely elősegíti az érintett régióban fekvő országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolataink fejlesztését. Azt is tudjuk, hogy Libanon erején felül vállal szerepet a közel-keleti konfliktuszónákból érkező menekültek befogadása terén, hiszen amíg az ország lakosságszáma 5-6 évvel ezelőtt még 4,5 millió volt, addig 2018-ra ez már elérte a 6,1 millió főt, és a lakosságszám ilyenfajta növekedését a háborús területekről betelepült menekültek okozzák. Azt is el tudjuk mondani, hogy a tavalyi rendkívül tragikus bejrúti események megroppantották az országot, és úgy gondolom, ez a sajnálatos aktualitás is elegendő ahhoz, hogy belássuk, mennyire fontos az ENSZ-misszió további libanoni jelenléte és az a támogatás, amit ez a jelenlét okoz, eredményez az ország és a térség stabilitásának megőrzésében.

Csak támogatni tudom ezért személyesen is azt a kezdeményezést, hogy katonáink a korábbinál nagyobb létszámban vegyenek részt a misszióban. Így a rövid beszámolót  melyet képviselőtársaim is ismernek  és az annak elfogadását indítványozó határozati javaslatot és annak támogatását én magam is szívből javaslom, és kérem képviselőtársaimat, hogy tegyék ugyanezt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage