POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Libanon a Közel-Kelet államai közül nem egyedülálló módon, de sajnos hosszú ideje háborús konfliktusokkal terhelt. Több háború és polgárháború is sújtotta az ott élőket. A 2006-os izraeli-libanoni háborút követően az ENSZ vette át a két fél közötti határsáv felügyeletét a további konfliktusok megelőzése végett. Nemrégiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a libanoni békefenntartó missziójának meghosszabbításáról döntött a térség stabilitásának fenntartása érdekében.

A misszió kezdetekor, 2006-ban még az Országgyűlés hatásköre volt a külföldi katonai szerepvállalás engedélyezése. Azóta megváltozott a jogi környezet, jelenleg a kormány engedélyezi a Magyar Honvédség, illetve külföldi fegyveres erők Alaptörvény szerinti, az Európai Unió vagy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete döntésén alapuló alkalmazását, valamint más csapatmozgásait. A jelenlegi határozati javaslat a misszióban részt vevő magyar erők létszámát növeli, amennyiben erre igény mutatkozik. Ez valószínűleg meg fog történni, mivel a lengyel nemzetbiztonsági hivatal már tavaly jelezte, hogy lengyel és magyar katonák közösen őrzés-védelmi tevékenységet fognak ellátni a térségben. A határozati javaslat maximum 20 fő részvételét engedélyezi.

Szükséges és ezért támogatandó, hogy hazánk katonai erővel továbbra is részt vegyen olyan nemzetközi missziókban, melyeknek az ENSZ-együttműködés keretében a terrorizmus elleni fellépés és a közel-keleti régió biztonságának megteremtése és fenntartása a célja. Ezzel Magyarország az ENSZ Alapokmányából adódó nemzetközi kötelezettségét teljesítve tevőlegesen is hozzájárul a térségben a béke fenntartásához és a terrorizmus megfékezéséhez. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage