DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mint ahogy az az államtitkári expozéból és az eddig is elhangzott vezérszónoklatokból jól látható, olyan ritka ügyről és egy olyan ritka előterjesztésről van szó, amely időben kormányokon átívelő módon, ha úgy vesszük, politikailag pedig a patkókon is átívelő módon egyetértést, támogatást élvez itt a Házon belül is. Az ENSZ mindenféle békefenntartó missziójában való magyar részvétel az MSZP-nek az első perctől kezdve fontos, és a jövőben is nagyon fontos téma, és azt gondolom, az ország jó hírének és helytállásának a tekintetében is nagyon fontos kérdés. Ezért minden olyan javaslatot és minden olyan előterjesztést, ahol a Magyarország és a Magyar Honvédség ENSZ békefenntartó misszióban való részvételét megerősítjük, no pláne ha nemcsak meghosszabbítjuk, hanem gyakorlatilag ki is terjesztjük, azt mi támogatni fogjuk, támogatjuk ezt az előterjesztést is.

Hogy a térségben és azon belül Libanonban milyen nagy problémák vannak, azt gondolom, ennek a javaslatnak a kapcsán kár újra elmondani. Nemcsak a tavalyi katasztrófa, nemcsak az elmúlt évek polgárháborús, háborús eseményei, hanem valóban a menekültválság is rendkívüli módon megnehezíti ennek az országnak és ennek a térségnek az életét. Csak halkan jegyzem meg önöknek, hogy Libanonban lakosságszám-arányosan talán a világon a legtöbb menekült él, és minden belső problémáikon túlmenően igyekeznek helytállni ebben az országban ezen a területen is. De nem kis biztonsági kockázatot jelent az ebben az országban működő, egyébként bizonyos területeken, sőt az Unió és az Egyesült Államok részéről is világosan terrorszervezetként titulált szervezetek működése is, ezért ha valahol, akkor ott az ENSZ békefenntartó missziójának az indokoltsága, azt gondolom, megkérdőjelezhetetlen.

Végezetül szeretném nagy tisztelettel megköszönni nemcsak az ott érintett, az elmúlt lassan évtizedekben szolgáló katonáknak, hanem az egész Magyar Honvédség személyi állományának a kitartó és tiszteletre méltó munkáját. Ahol magyar katona külföldön nemzetközi misszióban, akár ENSZ-, akár más misszióban megjelenik, ott hazánk jó hírnevét csak emelik, és azt gondolom, a magyar népre és a magyar emberekre csak büszkeséget hoznak, úgyhogy innen is köszönjük nekik. Az előterjesztést támogatjuk. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage