POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok minden elhangzott ebben a vitában, és engedjék meg, hogy egy kicsit adószakmai szempontból közelítsem meg ezt a kérdést, mert azt gondolom, hogy nem elég ezt családpolitikai szempontokból vizsgálni, hanem igenis fontos ennek az adópolitikai vetülete is. Nagyon sajnálom, hogy Izer Norbert államtitkár úr most nincs itt, de megoldjuk ezt nélküle is.

Szóval, évekkel ezelőtt még egy könyvelőirodában kezdtem a szakmai pályafutásomat számviteli ügyintézőként, adószakértőként. Kisvállalkozásokat könyveltünk, amelyekből, ugye, több százezer van ma Magyarországon. Minden egyes kisvállalkozó, amikor elindította a pályafutását, és átbeszéltük azokat a terveket, hogy mit szeretne csinálni, milyen tevékenységeket szeretne folytatni, akkor mindig az volt az első, hogy oké, de hogyan tudok spórolni. Ez a „hogyan tudok spórolni?” leginkább a munkabérből való spórolást jelenti. Ahogy itt már a vitában többször elhangzott, körülbelül 40 ezer forint átlagosan az, amit a 25 év alattiak ezzel az adómentességgel el tudnak érni, és ennyivel emelkedni fog nekik a nettó jövedelmük. Képviselőtársaim közül már többen is kifejtették azt, hogy nézzük meg ennek azt a lábát, hogy akkor majd a munkáltatók erre hogyan fognak reagálni. Hát, a kőkemény valóság az, hogy meg fogják vizsgálni, és azt fogják mondani, hogy barátom, eddig 8 órában voltál ennyi pénzért, akkor mostantól 6 órában leszel ugyanannyi pénzért, hiszen a nettó bére nem fog neki változni. Erről is szól ez a jogszabály, ami senkinek sem jó. Amikor eljutunk oda, hogy emberek 8 órás teljes munkaidős jogviszonya fog majd csökkenni, bár az én rémálmom az, hogy nemhogy a mostani 15-25 éveseknek, de már nekem sem lesz nyugdíjam, mert a felosztó-kirovó rendszer össze fog omlani, de tegyük fel, hogy lesz majd, nem tudom, hatvan év múlva, amikor majd körülbelül 75 lesz a korhatár, és majd elmennek nyugdíjba, hát, marhára nem fog jót tenni a fiataloknak, hogy csökkentett részmunkaidőben vállalnak munkát.

Arra is ki kell térni, amiről egyébként miniszter asszony is beszélt a felszólalásában, hogy egymillió potenciális kedvezményezett, vagyis adómentességet élvező van ma hazánkban, de arra is ki kell térni, hogy a 15-18 év közöttiek között igen kevés ez a szám, és ők is leginkább a törvény erejénél fogva is a nyári szünetben vállalnak munkát. Hol vállalnak munkát a nyári szünetben? Hát, mondjuk, a Balatonnál, mert a turizmusban elég nagy a felvevőpiac, sok fagyiárusító kell, és több olyan munkaerő, akár mosogatóként is el tudnak helyezkedni, vagy gyorsétteremláncokban. Hát, csak most azt látjuk, hogy a pandémia idején ezek a munkahelyek nemhogy nem hívogatják a fiatalokat, de az idősebb korosztálynak sem tudnak munkát biztosítani. Eljutottunk odáig, hogy nyilvánvalóan tudjuk, hogy ez egy kampányfogás. Én is ezzel értek egyet, hiszen 2022. január 1-jétől vezetik be, és elhitetik a magyar emberekkel, hogy önök mennyi embernek segítenek. De ha majd megnézzük a valós számokat, ugyanúgy, ahogy a négygyermekes családanyák adómentességét belengették, ez semmi másra nem jó, mint hogy a saját választópolgáraiknak jelezzék, hogy ezeket, meg ezeket, meg ezeket a társadalmi csoportokat támogatjuk. Csak éppen egy átlag állampolgár, aki nem követi a napi eseményeket, és a politikában nem annyira járatos, csak azt látja, hogy a kormányzat ennek, meg annak, meg amannak is segít. Meg kell nézni, mennyi az érintettek száma! 280 ezer fő hangzott el miniszter asszony szájából, ha jól emlékszem. (Nacsa Lőrinc: Nem!) Az egyik számadat 280 ezer fő volt. Mondta, hogy 1 millió potenciális, 500 ezer az, aki valószínűleg igénybe veszi, de 280 ezer fő is elhangzott. Ez még mindig rendkívül kevés.

Egyetértek maximálisan képviselőtársaimmal, hogy az életkor megemelésével tudnának valódi segítséget nyújtani a fiataloknak. Ez nem véletlen. Jakab Péter elnök úr, ahogy már Z. Kárpát Dániel képviselőtársam is elmondta, benyújtott egy ilyen javaslatot, hogy 29 éves korig biztosítsák ezt az adómentességet. Önöknek ez nem volt fontos, mert akkor nem ekkora számról beszélnénk, hanem valódi segítséget tudnának nyújtani a fiataloknak.

Egy szó, mint száz, a munkáltatók trükközni fognak, én ettől féltem a fiatalokat. Azzal, hogy a munkaidejüket majd lecsökkentik, a későbbi igénybe vehető járadékokat, vagy akár a családtámogatási rendszerekben lévő szolgálati időt, mert nagyon jól tudjuk, hogy a gyedet is a szolgálati idő alapján számolják, tehát nagyon-nagyon nem lesz mindegy, ha ők azzal szembesülnek a munkáltatónál, hogy a munkaidejük lecsökken a heti 40 óráról, mondjuk, napi 6 órára.

Szóval, vannak ebben a törvényjavaslatban buktatók. Nagyon bízom benne, hogy a munkáltatók most nem fogják keresni ezeket a kiskapukat. Csak nincsenek illúzióim, ismerem őket, tudom, hogy a napi megélhetésükért küzdenek, különösen most, a pandémia idején, különösen akkor, amikor kényszerbezárásra vannak ítélve, és azokat a támogatásokat, amelyeket önök fennhangon itt a parlamentben elmondanak, nem kapják meg, ez a mai magyar valóság. Önök most beterjesztettek egy javaslatot, természetesen, ahogy képviselőtársam is mondta, a Jobbik képviselőcsoportja fogja ezt támogatni, na de nézzük meg a másik oldalt, ezt se hagyják figyelmen kívül! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage