POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A korábbi négy dokumentum helyett csak két dokumentum lesz, ez volt az ön fő üzenete. Hát, én nem ezt olvasom ki ebből a jogszabályból, és települési polgármesterek sem ezt olvassák ki ebből a jogszabályból. Mit olvasnak ki? Hogy önöknek megint egy önkormányzati jogkörnek a csorbítása a fő célja.

Ezt bebugyolálták egy ilyen köntösbe, előadják, hogy eddig TFK meg ITS volt, most majd nem úgy hívják. Ha nem az a cél, hogy az önkormányzatoktól elvegyék ezt a jogkört, hogy meghatározhassák, hogy mi legyen az adott településükön, milyen fejlesztések valósuljanak meg, akkor mi a fenéért kell ezt átnevezni? Azért, hogy majd a négy dokumentum helyett csak két dokumentumot kelljen a képviselő-testület elé terjeszteni? Én még emlékszem, mikor alpolgármester voltam, Siófokon akkor csináltuk az ITS-t. Egy csomó pénzt beleölt az önkormányzat, most az megy megint a kukába.

Arról is beszéljenek már, hogy az elmúlt években kötelezték az önkormányzatokat a településkép-védelmi eljárásokra, és hogy a településképi rendeleteket meg a településképi könyveket elkészítsék sok-sok millió forintért! Ezeket lehetett volna, mondjuk, utak és járdák felújítására is költeni, de az önök kormányzására jellemző, hogy összevissza kapkodnak, átgondolatlan lépések sorozata, amit önök tesznek az önkormányzatokkal.

Elhiszem, lehet, hogy most alakult megint egy jó pár cég, haveri kör, akinek kell az, hogy most a 3200 önkormányzatnál majd megjelenjen, aztán elkészítse ezeket a dokumentumokat. Mert ez az egész történet nem arról szól, hogy csak átnevezzük meg összevonjuk. Nagyon jól láthatóan az elkövetkező időszakban óriási terhet fog róni ez az önkormányzatokra. És nem véletlen, hogy ez ellen a polgármesterek már felemelték a hangjukat. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, Tab egyébként kormánypárti polgármestere elmondta: az önkormányzatok nem dönthetnek majd saját maguk arról, hogy mi épül az adott településen, milyen fejlesztések lesznek.

Hát, önök megadták megint a kiskapukat! Amikor kiemelt fejlesztési területté nyilvánítanak valamit, ott aztán meg a helyi építési szabályok abszolút nem vonatkoznak. Hát, erről egy szó nincs ebben a jogszabálytervezetben, hogy ez ne lenne így a jövőben is.

Napirend előtti felszólalásomban már felmutattam ezt a képet (Felmutat egy lapot.), most is megteszem; ehhez adják önök a nevüket, hogy a Balatonra épüljön egy 92 lakásos, hétemeletes társasház, csak azért, mert kiemelt fejlesztési terület. És akkor most arról tárgyalunk itt a településrendezési eszközöknél, hogy meg sem említjük… Hát az, hogy csak négy dokumentum helyett kettő, ez a fő üzenete, meg egyszerűsítünk, meg megyünk a digitális térbe? Hát, már réges-régen be kellett volna menni, na, ezt csak így zárójelben!

Ez arról szól, hogy önöknek az önkormányzati területek kellenek, azok az értékes területek, amire önök még nem tették rá a mancsukat. De hát, mi ezt átláttuk, itt képviselőtársaimmal nagyon jól tudjuk, hogy ez bújik meg itt a sorok között. És nem tesznek semmit, nem szólalnak fel, csak bólogatnak.

Hadházy képviselőtársam is felolvasta, egyszerűen szerintem saját maga sem hiszi el. Hát, nem látják a sorok mögött, hogy átnevezünk dokumentumokat, és közben pedig az önkormányzatoknak csorbítjuk a jogköreit?!

Én nagyon örülök neki, hogy bennmaradt egy mondattal, hogy majd a tájképvédelmi elemeknél közbeszólhatnak. Hát persze, csak akkor, ha nem kiemelt fejlesztési terület. Hát, bármire mondhatják, hogy az! Bármire! És attól vannak ilyen szörnyedvények! És a lakossági tiltakozások ellenére sem engedik meg azt, hogy az építési hatósági eljárásokban ezekre nemet mondjon a kormányhivatal, kiadják az építési engedélyeket.

Én nem látom a garanciát ebben a jogszabályban, hogy önöknek fontos lenne a településkép védelme. Nem látom a garanciát ebben a jogszabályban, hogy a helyi építési szabályzatokat nem fogják felülírni. Mert megteszik, mert azt mondják, hogy kiemelt! Ez az önök kormányzása, mindent fű alatt elintézni.

(Az elnöki széket dr. Brenner Koloman, az Országgyűlés alelnöke foglalja el. - Dr. Varga Lászlót a jegyzői székben dr. Steinmetz Ádám váltja fel.)

És hát, az meg elég szomorú itt az egész történetben, hogy azért ebben a jogszabályban van még egy olyan kicsike, igaz, csak egy bekezdés, mondjuk, a gazdasági kamarákról szóló törvény. Nem hallottam, hogy államtitkár úr egyáltalán említette volna, hogy mi történik a gazdasági kamaráknál.

(14.00)

Álljunk már meg egy szóra! Kötelező éves kamarai hozzájárulást fizet meg minden egyes vállalkozó. Eddig ez 90 százalékban ment a területi kamarákhoz, 10 százalékban a Kereskedelmi és Iparkamara országos szervezetéhez, Parragh Lászlóhoz. Aztán látjuk, hogy mire költi el a pénzt. Most már nem elég neki 10 százalék, a 100 százalék kell? És arra hivatkoznak itt az indokolásban kettő mondattal, hogy majd akkor így a területeknek nagyobb lesz a fejlesztése, meg több forrás lesz? Ne vicceljenek már! Marketingre, meg utazásra, meg ilyenekre költötték a pénzt az országos Kereskedelmi és Iparkamaránál! Elhiszem, hogy ki kell fizetni Parragh László urat azokért a fantasztikus ötletekért, amiket tesz Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, például azt, hogy a katásokat adóztassák meg, vagy vegyék el az iparűzési adót. Ezért meg kell fizetni. Most már nem elég az a 10 százalék? Kell a 100 százalék? Erre kellene válaszokat adni, de önök mélyen hallgatnak. Hadházy képviselőtársam egy szóval nem említette a kamarai hozzájárulás átcsatornázását. Ez elég szomorú.

Éppen ezért egyébként módosító javaslatot is nyújtottam be. Az egész kötelező kamarai hozzájárulást, amiért a vállalkozók semmi, de semmi szolgáltatást nem kapnak, azonnal töröljék el. Itt vagyunk március 31-én, be kell fizetni az idei évit, lenne ennek jobb helye is a vállalkozóknál.

Összességében ennyi, aztán majd nyilvánvalóan lesz több kör. Nagyon remélem, hogy államtitkár úr is beszáll a vitába, és nem úgy, mint az előző vitában, hogy Zsigó államtitkár úr feláll, és én már nem tudok reagálni azokra a képtelenségekre, amiket beszél. Szálljon be a vitába, és itt vitassuk meg, hogy mi ennek az egész jogszabálynak a lényege! És ne azt olvassa fel, amit leírtak önnek, hogy négy dokumentumból kettő lesz, hanem a valóságot, hogy mi lesz az önkormányzatokkal! Meghatározhatjae a képviselő-testület, hogy azon a településen mi épül és hol épül; és milyen színű lesz, és mindent: például hogy milyen stílusban épül. Eddig erről szólt! De önöknek ez nem fontos, a fontos az, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánítsák, és felülírjanak minden szabályozást. Az épületmagasságot, a beépítési százalékot, a zöldfelületet, és akkor ilyen szörnyedvények nemcsak a Balaton partján, az ország bármely területén felbukkanhatnak!

Nagyon bízom benne, hogy ez a vita valóban vita lesz, és választ kapunk a kérdéseinkre. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage