NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt meghallgathattuk nagy hangerővel, hogy jobbikos képviselőtársamnak az a problémája, hogy arról tárgyalunk, ami ebben a törvényben van, és nem arról tárgyalunk, ami ebben a törvényben nincs.

Idehoz számtalan olyan témát, ami ebben a törvényben nincs benne. Fontos témák. Lehet róluk beszélni, csak nem ebben a törvényi vitában. Most arról kellene beszélni, ami ebben a törvényben le van írva, és ami ennek a lehetséges hatása. Azért van az Országgyűlés, és azért tárgyalja meg például a kormány előterjesztéseit, hogy megnézzük, hogy annak mi lesz a hatása, az hogyan teszi jobbá az emberek életét, hogyan segít, hogyan egyszerűsít, számtalan ilyen kérdés. Nem olyan kérdésekről, melyeket ön a kénye-kedve szerint idecitál az Országgyűlés elé; erre való a napirend előtti felszólalás és sok más fórum is egyébként. Tehát ön a felszólalása első 5 percében fölhozott olyan témákat, hogy miért nincs ebben a törvényben ez meg ez, meg ez, meg ez a téma, ez meg ez a szabályozás miért nincs ebben a törvényben.

Tisztelt Képviselő Asszony! Mint ahogy a kormánynak is, így minden képviselőnek joga van benyújtani törvényjavaslatokat. Most azokról tárgyalunk, amiket ez a törvényjavaslat szabályoz, nem amiket ön itt kíván.

Képviselő asszony, majd válaszoljon ön is arra a kérdésre, ha vitát kezdeményez  én sosem futok el a viták elől, és nem vagyok az a típus, aki ettől megijed , hogy önök számtalan álhírt terjesztettek ezzel a törvénnyel kapcsolatban is, az önök médiái, az önök politikusai, számtalan álhírt jelentettek meg már az előtt, hogy elkezdtük volna tárgyalni ezt a törvényjavaslatot, és itt mindenki álláspontja világossá válhatott volna.

Hogy az önkormányzatok a jövőben meghatározhatjáke az egyes területek hasznosításának a jellegét, ha ez a törvényjavaslat elfogadásra kerül, erre a válasz az, hogy igen; önök azt mondták, hogy nem. Az önkormányzat ezentúl, ha ez a törvény elfogadásra kerül, meghatározhatjae a telkek beépítési százalékát? A válasz az, hogy igen, ezentúl is meghatározhatják a telkek beépítési százalékát; önök mégis azt terjesztették, hogy nem. Meghatározhatjáke az önkormányzatok a jövőben, ha ez a törvény elfogadásra kerül, az adott terület beépítési magasságát? Igen, az önkormányzatok továbbra is, a jövőben is meghatározhatják a beépítési magasságot. Meghatározhatjáke a telek méreteit, vagy meghatározhatjáke a minimális zöldfelületeket? Igen. Ezekre a válasz mind az, hogy igen. Önök megint teljesen tudatosan, kormány elleni támadásból és politikai érdekből hangulatot keltettek és álhíreket terjesztettek ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban, miközben teljesen világos, hogy például ezek a jogok továbbra is az önkormányzatoknál maradnak, és a beépítési százalék, a kötelező minimum zöldfelület, az épületmagasság, ezek továbbra is önkormányzati hatáskörben maradnak, és nagyon helyes, hogy úgy maradnak.

Ezért azt gondolom, az egyszerűsítés, az átláthatóság, a digitalizáció és a korszerű, új konstrukció nem ördögtől való alapvetően. Én mindig el szoktam mondani, hogy azokat a törvényjavaslatokat, amelyek bürokráciacsökkentésre, az ügyek egyszerűsítésére és a papírok csökkentésére vonatkoznak, azokat teljesen mindegy, hogy milyen színezetből, ki milyen szándékból nyújtja be, azok alapvetően támogatható dolgok. A bürokráciacsökkentésben, abban, hogy például az önkormányzati túlbürokratizált rendszereket egyszerűsítsük, és egyébként megérkezzünk a digitalizáció korába, azt gondolom, nem lenne szabad, hogy ebben vita legyen köztünk, hogy ennek van 2021-ben nemcsak hogy létjogosultsága, hanem szüksége, és ezen a területen lépnünk kell.

Az, hogy észszerűsítés történik, egyszerűsítés történik, és nem az állampolgárok, az építtetők, a maguknak családi házat építők szívják azt meg  így pestiesen mondva , hogy milyen túlbürokratizált rendszer van egyébként sokszor önkormányzatoknál  számos, egyébként környezeti ismeretségi körből, vidékről is tudok példát mondani, hogy egyes önkormányzatok hogyan bürokratizálták ezt túl , az, azt gondolom, hogy támogatható.

Azt a célt, hogy az építésügyi szabályozás észszerűsítésére irányuló törekvés részeként a helyi építési szabályzat eljárási, elkészítési rendje és tartalmi elemei egyszerűsödjenek, szintén támogatható dolognak tartom. A digitalizáció minden korábbinál nagyobb mértékű bevonásával fel is gyorsulnak a tervezési, valamint a kivitelezési folyamatok. Nem lesznek majd olyan projektek, olyan családi házak, olyan társasházak, amelyek aztán évekig állnak 30 vagy 60 napos határidővel ide-oda levelezgetés miatt. A digitalizáció ebben is segít, hogy az egész gyorsabb legyen.

Mindez a települési önkormányzatok számára is egyébként előnyös, mert csökkennek az önkormányzatok településfejlesztési és településrendezési tervezéséhez kapcsolódó adminisztrációs terhek és költségek is. Több jut járda- és útfelújításra, tisztelt képviselő asszony, hogy lefordítsam az ön által hozott példára: mivel az adminisztrációs költségeik is csökkennek, ezért több jut olyan programokra, olyan fejlesztésekre, amit az önkormányzatok egyébként fontosnak tartanak.

Szintén előnyös változás az önkormányzatok számára, hogy az általuk elkészítendő fejlesztési és rendezési dokumentumok száma is racionalizálódik. Ez az ön által csak becsmérlően négy helyett kettőnek aposztrofált, ami nem a törvényjavaslat alapvető lényege, de szerintem fontos és jelentős változás, egyszerűsödés, szintén: nem kell mindenkinek akárhányféle könyvet meg akárhányféle szabályozást bújnia, hanem teljesen világos szabályozás lesz azzal a kettővel, amit a törvényjavaslat létrehozni kíván.

A javaslat tartalmazza még a településterv tartalmi elemeinek digitális országos nyilvántartásba vételét és digitális alkalmazását, továbbá az egyeztetési folyamatok teljes és a tervezési folyamatok részleges digitalizációja is megvalósul. Azok az egyeztetési folyamatok, amelyeket egy-egy építésnél fontos lefolytatni, hogy ez átkerül a digitális térbe  egyébként a mostani koronavírus-járvány is megmutatta ennek a szükségességét , ez is jelentősen gyorsítja a folyamatokat, és ki ne szeretné egyszerűsíteni, ki ne szeretné gyorsítani ezeket a bürokratikus folyamatokat? Ennek a digitális egyeztetési felülete a Lechner Tudásközpontnál lesz. A módosítások eredményét az önkormányzatok mellett  nagyon fontos  a magánszemélyek és a gazdasági szereplők, azaz a magyar családok és a magyar vállalkozások is élvezni fogják, ugyanis egy családi ház vagy akár egy ipari terület tervezési és engedélyezési ideje is jelentősen rövidülhet és egyszerűsödhet.

Az önkormányzatiság sokszor szóba kerül itt közöttünk. És én mindig el szoktam mondani, hogy szerintem nem az emberek vannak az önkormányzatokért, csak önök mindig ezt gondolják. Szerintem az önkormányzatok vannak az emberekért. És ha egy törvényjavaslatban az ipari területet használó vállalkozások vagy a magánszemélyek, akik családi házat szeretnének maguknak építeni, nekik ezzel egyszerűsödik, felgyorsul és jobb lesz a folyamat, akkor azt gondolom, hogy ez egy helyes irány, és még egyszer mondom, az önkormányzatok legyenek az emberekért. És erre számos pozitív példa található az országban, nagyon helyesen, de az lenne a kívánatos, hogy ez száz százalékban, az önkormányzatok egészénél megvalósuljon, hogy ők úgy érzik, úgy gondolják saját szerepfelfogásukat, hogy ők nem például egy kormány elleni küzdelem fellegvára, vagy nem egy politikai facebookos panaszkodó áradatnak a manufaktúrája, hanem az emberekért létező szervezet, hogy az ott élő embereknek és az ott működő vállalkozásoknak jobb legyen és könnyebb legyen.

(14.10)

Tehát egyértelműen kijelenthető, hogy ezzel a törvényjavaslattal az önkormányzatok hatáskörei nem csorbulnak, hanem egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb és digitalizált ügyintézést kapnak, valamint jelentősen csökkennek az önkormányzatok költségei és adminisztrációs terhei, és majd a válság után az ez által az adminisztrációs és költségcsökkentő megoldások által felszabadult összegeket közösségépítésre, közösségteremtésre és kívánatos fejlesztésekre tudják költeni. Ezért a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage