POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most már azért órák óta folyik a vita, nagyon helyesen, mert ez egy nagyon fontos jogszabály, és ugyan képviselőtársaim a kormányoldalról még nem csatlakoztak be a vitába, de nagyon bízom benne, hogy Nacsa Lőrinc képviselőtársam fog majd még reagálni azokra az elmondottakra, amelyek itt az ellenzéki oldalról teljesen jogosan felmerültek.

És hogy miért hozom ide a Balatonnak a témáját, azért, mert idekapcsolódik. Minden olyannak, ami építészet és a Balaton kisajátításával, kizsákmányolásával és beépítésével kapcsolatos, annak igenis helye van ezen a vitán erről beszélni. Láthatóan, amit én egyébként folyamatosan el szoktam mondani, ezek a beépítések, amelyeket önök némán tűrnek, és asszisztálnak ahhoz a folyamathoz, ami a Balatonnál zajlik, az például abból is adódhat, hogy a balatoni főépítész intézményéről ugyan már nagyon régóta beszélnek, de én még nem hallottam, hogy a kinevezése megtörtént volna. Pedig nagyon hasznos lenne, mert akkor legalább tudjuk, hogy a Balaton körül milyen tájképnek kell lenni és melyik az az ingatlan, amely ebbe a tájképbe beleillik.

Nem véletlen, hogy ez a balatoni főépítész még talán nincs kinevezve  bár lehet, hogy van, ezt majd, remélem, az államtitkár úr megerősíti, hogy már kinevezték, én most végigkutattam az internetet meg a Balaton Fejlesztési Tanács ülésein részt szoktam venni, őnáluk ez szokott napirenden lenni, és nem hallottam, hogy megtörtént volna. Talán nem véletlenül, mert nincs, ember legyen a talpán, aki ehhez a nevét adja, hogy a Balatonnál lévő beruházásokra, luxusberuházásokra, szállodafejlesztésekre és apartmanházak folyamatos építésére azt mondaná, hogy ez oké. Nem mondaná ezt.

Hát, mindenki látja, hogy ezek az épületek, ezek az ingatlanok egész egyszerűen nem illenek bele abba a tájvédelmi körzetbe, azokon egyébként a természetvédelmi területeken is folyamatosak a beruházások. Akkor visszautalok arra, amire képviselőtársaim is utaltak, hogy ami önöknek tetszik, arra azt mondják, hogy az kiemelt fejlesztési terület, nemzetstratégiai szempontból iszonyatosan fontos, és akkor a helyi építési szabályok meg egyébként a mindenféle előírás arra a területre nem vonatkozik.

Tehát azt mondjuk képviselőtársaimmal, hogy védjük a településeket, mert az ott élők tudják a legjobban, hogy mi az az infrastruktúra, amely ott a település érdekeit és az ott lakók érdekeit szolgálja. Csatlakozom szintén képviselőtársaimhoz, valóban az önkormányzat van az emberekért, és úgy kell kialakítani az önkormányzat működését és olyan jogköröket kell nekik adni, hogy ők ezt a feladatukat el tudják látni. De ez a jogszabály éppen az önkormányzatoktól von el egy olyan jogot, hogy ő mondhassa meg, hogy az adott településen mi fog épülni.

Lehet azt mondani, hogy ez álhír, de egyértelmű, látjuk a törvénykezésnél, amit önök itt művelnek a magyar Országgyűlésben, az abszolút arra mutat, hogy önök kényük-kedvük szerint módosítgatják a jogszabályokat, aztán félretesszük azt, hogy az embereknek mi a valós érdeke, és joggal aggódunk az önkormányzatisági jogkörök megvonása miatt. Erről szól ez a jogszabály.

Úgyhogy amikor a Balatonról beszélünk, akkor én arra kérem önöket tisztelettel, hogy nézzenek már magukba, menjenek le a területekre, és nézzenek körül.

(15.20)

Nem kell elmenni a horvát tengerpartra, Adriára meg nem tudom, hova, hanem jöjjenek le a magyar tengerre, és ott menjenek végig a Balaton partján, és nézzék meg azokat a természetkárosításokat, amiket önök engedélyeznek, hát, a kormányhivatal adja ki az engedélyeket! Eljutottunk idáig, hogy a Balatonnál már nincsen olyan ingatlan lassan, ahol ne az önök érdekeltsége legyen, olyan ingatlanok, olyan beruházások vannak, amelyek a Balaton érdekeivel ellentétesek. És önök nádasokat irtanak, holott tudjuk nagyon jól, a nádirtás egy olyan ökológiai problémát okoz a Balaton környékén, amellyel lehet viccelődni, meg hogy nem kapcsolódik a jogszabályhoz, de igenis hozzá tartozik, mert természeti kincseinket kell védeni. És önöknek és Mager miniszter asszonynak, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek itt kellene állnia, és ki kellene állni, hogy védjük a nemzeti vagyon, és nem elherdáljuk meg nem magánkezekbe átjátsszuk, aztán ilyen szörnyedményeket építünk rá, mint most Balatonvilágoson ez a lakóparkszörnyeteg. És önök nem tesznek semmit.

Erről kellene szólni, amikor építészeti jogszabályokat behoznak, hogy végre magukba szállnak, és visszavonják azokat a kormányrendeleteket, amelyek a magyar emberek ellen valók. És ez nemcsak a Balatonnál van így, hanem a Velencei-tónál és a Fertő tónál is, mert önöknek már minden kell. De tudják, a Balaton mindenkié. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage