NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Csak hogy pár elhangzott információt helyre tegyek és segítsem a vita alakulását, illetve abban, hogy mégiscsak meggondolják magukat a törvényjavaslat támogatását illetően, jelezném, többen is szóba hozták ezt, a településképi rendeletet semmilyen módon nem érinti ez a törvény, és a kiemelt beruházásoknak is meg kell felelni egyébként a településképi rendeleteknek, ezt csak úgy leszögezném a képviselő asszonynak.

Az, hogy tavaly 67 balatoni strand több mint kétmilliárd forintot nyert el, az önkormányzatok, 67 balatoni strand felújítására, azt nyilván ön rombolásnak hívja, mi fejlődésnek és fejlesztésnek. 67 balatoni strand újulhat meg a Kisfaludy-program keretében, ez több mint kétmilliárd forint, még egyszer mondom. Rengeteg fejlesztés történik, a szigligeti vártól kezdve számos, ez már ma is többször elhangzott itt, tisztelt képviselő asszony. Nagyon nehéz úgy kezdeni a vitát meg úgy folytatni egy vitát, hogy az alapvető tényeket is eltagadja, és nem ismeri el azokat az eredményeket, amik egyébként történtek, kiemelten például a Balaton mellett is. Az, hogy számos helyen az ingyenes strandok is és a fizetős strandok is európai, modern, korszerű, vizesblokkoktól kezdve, öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel, zuhannyal s a többi vannak felszerelve most már, és ez abszolút  nem ez az itt maradt, gyurcsányista, kicsit NDK-s hangulatú, ami 2002-2010 között volt, amikor lepusztulva hagyták a balatoni strandokat, a gaz nőtte be meg s a többi, ahogy ők akkor kezelték a Balatont  ahhoz képest egy óriási fejlődés.

Szerintem ön a saját választói szemében sem hiteles balatoni képviselőként, ha nem ismeri el, hogy nagyon sok fejlesztés történt. A balatoni biciklikör felújítása is érinti az ön választókerületét, ahol ön most az előválasztásért…  azért emlegetik itt ennyien. Előválasztási hangulata lett a baloldali képviselőktől az embernek, hogy ezerszer elhangzott már Budafok neve, meg a XV. kerület, meg Siófok, meg Pécs, mindenki, ahol indulni akar majd a nagy gyurcsányista roncsderbiben, azt idehozza a parlamenti vitába, és ha itt nagyon sokszor elmondja, akkor benne lesz a jegyzőkönyvben, hogy 17-szer hangzott el Budafok meg a XI. kerület neve, és akkor ezért majd buksisimi jár a főnök úrtól.

Visszatérve a törvényjavaslatra  egyébként a kormány döntött arról, tisztelt képviselőtársak, hogy 3,5 milliárd forint összeget ad, segítséget az önkormányzatoknak, pontosan ezeknek a szabályzatoknak az elkészítésére a következő három évben, ami, ha elfogadja az Országgyűlés ezt a törvényt, akkor életbe fog lépni ez a kormányrendelet, amely 3,5 milliárd forintot biztosít arra, hogy segítsék az önkormányzatokat. Ilyen egyébként eddig egyszer volt, amikor 2017-ben egymillió forintokat kaptak az önkormányzatok a szabályzatok elkészítésére. Soha korábban nem volt ilyen, tisztelt képviselő asszony. Megint arról beszélünk, hogy a tényeket ismerni kell, és a tényeket nem szabad eltagadni, és nem szabad az eredményeket eltagadni. Tehát vannak eredmények, van segítség, és van egy olyan fejlődési irány.

Miközben önök azt mondogatják, hogy mennyi adóbevételt szeretnének az önkormányzatoknak, de közben ne jöjjenek a befektetők, meg ne legyen iparipark-fejlesztés, meg ne legyen beruházás, de azért mégiscsak nőjön az adóbevétele az önkormányzatoknak, meg nőjön a mozgástere, ez a kettő együtt nem megy. Akkor nő az önkormányzatok adóbevétele, akkor nő az önkormányzatok költségvetése, ha van beruházás, van befektetés és van fejlesztés. Ezek összetartoznak, tisztelt képviselőtársak.

És utoljára tesszük azt helyre, szerintem nagyon sokszor kellett volna az elmúlt hónapokban is, elhangzott szintén az iparűzési adó. Senki nem vette el az iparűzési adót és nem vonta el, az ott maradt a településen, a válsághelyzet következtében ott maradt a településen lévő vállalkozóknál, akiknek, ha van 500 forint bevételük, de egyébként a havi kiadásuk másfél millió forint, akkor is beszedi az önkormányzat, mert bevételalapú az iparűzési adó, és nem nézi azt, hogy például egy teljesen bezárt étterem vagy szálloda mínuszos ebben az időszakban, vagy egy panzió mínuszos, ha már egy forint bevétele is van, akkor az iparűzési adót azonnal vonja is el az önkormányzat. Itt most annyi történt, hogy ez ott maradt a helyi embereknél.

Még egyszer mondom, ezért fontos ez az elv, hogy az önkormányzat van az emberekért. Senki nem vonta el az iparűzési adót, nem került a központi államkasszába, nem mi fogunk itt róla szavazni a nagy költségvetési módosítók során majd az idei év folyamán, hanem ott maradt azoknál az embereknél, a bajba került vállalkozásoknál, a helyi közösség építőköveinél, akik ott értéket teremtenek és közösséget szerveznek. Szerintem ez nem egy rossz dolog, hanem egy jó dolog.

Kérem, hogy ezeket a szempontokat is értsék meg, ezeket a szempontokat is vegyék bele a gondolkodásmódjukba, és arra kérjük önöket, hogy a végén támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage