DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Vártam Nacsa képviselőtársam felszólalásától, hogy valamifajta választ kapunk arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet milyen módon kapcsolódik ehhez az előterjesztéshez. Nem kaptunk, ezt csak megállapítom, tehát valószínűleg az a kérdés, amit az előző felszólalásomban felvetettem, az változatlanul nem kerül megválaszolásra. Ez a bizalmunkat nem erősíti, tehát elég egyértelmű, hogy ezt az előterjesztést az ellenzék, talán mondhatom így, egyöntetűen nem fogja támogatni.

Amiért még két percben szót kértem, az nyilván a helyi iparűzési adó kapcsán az eszmefuttatása képviselő úrnak. Önmaga mondta el, hogy mi a probléma ezzel a döntéssel, mi a két alapvető probléma. Az egyik az, hogy a helyi iparűzési adó egy bevételalapú, árbevétel-alapú adó, magyarán, az ön által mondott esetben, akinek 500 forint bevétele volt, annak nagyon kicsi segítséget jelent  ön mondta ezt az 500 forintot , míg azoknak a szektoroknak, akiket nem sújtott igazán a válság, vagy adott esetben kicsit még nőni is tudtak ebben az időszakban  tudjuk jól, hogy vannak ilyen szektorok is , azoknak pedig jelentősebb segítséget jelenthet.

(15.30)

Úgyhogy ez egy nem jól célzott döntés, és a döntést kifejezetten azért hozták meg ebben a formában, mert az önkormányzatok bevételeit lehetett ezzel csökkenteni. Ugyanekkora forrásból szerintem sokkal jobban lehetett volna célozni a válságágazatokra, ez az én állításom.

A másik pedig, önök mondták azt, az eredetileg novemberi döntés után, hogy kompenzálás lesz, 25 ezer alatt automatikusan, utána pedig tárgyalnak. Ezt követően, felháborító módon, csak a fideszes önkormányzatok kaptak karácsony előtt, szinte azonnal egyébként, majd 1,5 milliárdnyi támogatást (Nacsa Lőrinc: Szeged, Salgótarján…), karácsonyi ajándékként, kötelező önkormányzati feladatokra. Az ellenzéki vezetésű, megyei jogú városok pedig azóta is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) várnak a konkrét információra. Egy miskolci állampolgár semmivel se másodrendűbb (Az elnök újból csenget.), mint akár azok, ahol kaptak ilyen forrásokat. Köszönöm, elnök úr. (Nacsa Lőrinc: Szeged, Salgótarján…)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage