HOHN KRISZTINA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Javában zajlik a fűtésszezon, és mint mindig, idén is előtérbe kerül az a probléma, hogy több mint félmillióan nem tudják az otthonukat kellően fűteni a téli hónapok alatt, sokaknak alapvető problémát okoz a tüzelőanyag biztosítása. Továbbá, bár egyre többen tisztában vannak vele, sajnos még mindig fel kell hívni a figyelmet arra, hogy tilos a hulladékok, régi bútorlapok vagy korábban kezelt faanyagok égetése a keletkező mérgező füst miatt. A szilárd tüzelővel, elsősorban fával fűtő háztartások csak a szociális tűzifaprogram által tudnak támogatáshoz jutni, ami már korántsem olyan egységes, mint a rezsicsökkentés, ráadásul a tűzifa ára az elmúlt években nagymértékben nőtt, míg a gáz és a távhő ára csökkent a rezsicsökkentés óta.

Hazánkban az energiaszegénységgel összefüggésben talán leggyakrabban emlegetett probléma a légszennyezés és az ezzel járó egészségügyi kockázatok. A rossz hatékonyságú ingatlanok magas energiafogyasztása rengeteg szén-dioxid-kibocsátással jár.

(12.40)

Az energiaszegénység az otthonok legalább 10 százalékát érinti, ezenkívül évente több százan meghalnak levegőszennyezéshez köthető megbetegedésekben. A kormánynak célja kell legyen, hogy a valódi rezsicsökkentés érdekében minél több háztartásban újíthassák meg a családok a fűtési rendszert, cserélhessék ki az elavult berendezéseket, szigeteltethessék le házaikat, lakásaikat, illetve minél több háztartásban juthassanak hozzá a jó minőségű, energiahatékony tüzelőanyaghoz, hogy az energiaszegénység egyetlen otthont se érintsen.

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tervezi a kormány az energiaszegénységet csökkenteni, hogyan támogatja a szilárd tüzelővel fűtő háztartásokat, hogyan támogatják hosszú távon azokat a családokat, akik a rászorultságuk miatt nem rendelkeznek megtakarítással, amely lehetővé teszi számukra, hogy energetikai beruházásokat, felújításokat hajthassanak végre. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage