BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársak! Úgy is feltehetném a kérdést, hogy miért nem teljesítik a törvényben előírt kötelezettségeiket, államtitkár úr. K/17338. számon nyújtottam be írásbeli kérdést, ahol 12 kérdést tettem fel legutóbb a járványhelyzettel kapcsolatban, és, államtitkár úr, egyetlenegy kérdésre sem válaszoltak. Akkor szóban újra feltenném ezeket a kérdéseket.

Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek között? Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttek között? Milyen volt az oltottak/nem oltottak aránya az elmúlt egy hónapban a koronavírus hivatalos áldozatai között? Milyen terveik vannak az átoltottság növelésére? Miért ilyen magas a lélegeztetőgépeken lévők aránya a regisztrált új fertőzöttekhez, illetve a kórházban kezeltekhez képest? A járvány negyedik hullámának felfutása közben miért nem növelik a tesztek számát, különösen akkor, amikor folyamatosan nő az összes vizsgálaton belül a pozitív eseteknek a száma?

A Magyar Tudományos Akadémia augusztus 27-én javaslatokat tett a járvány negyedik hulláma elleni felkészülésre, ebben egyebek között javasolták a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához. Mi indokolta, hogy a vadászati világkiállítás felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, és a szervezők szerint több mint egymillió ember védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatta az eseményt? Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet, hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány használatát? Mi lehet az oka, hogy több mint 200 ezren nem vették fel a második oltást?

Államtitkár úr, látja még a többi kérdést, amit írásban is feltettem. És, államtitkár úr, lassan az oroszok több adatot kapnak önöktől a magyar járványhelyzetről és az oltóanyagoknak a helyzetéről, mint a magyar állampolgárok és az ellenzéki politikusok. Kérem az államtitkár urat, hogy a törvényben (Az elnök csenget.) meghatározott módon válaszoljon a feltett kérdéseimre. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzék soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage