DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ön a nyugdíjasok elszegényedéséről beszél. 2010-ben a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya a nyugdíjasoknál 16,2 százalék volt, most 6,6 az ön által is hivatkozott kimutatás szerint; az aktív korúaknál 23,3 százalék volt, most 8; a 18 év alattiak, tehát a gyerekek esetében 30,4 százalék volt, majdnem minden harmadik gyerek ki volt téve a nélkülözésnek, most 11,3. Tisztelt képviselő asszony, a számok pontosan önt cáfolják. De megnézheti azt is ugyanezen kimutatás szerint, hogy mondjuk, milyen változás történt azoknál, akik hiteltörlesztéssel vagy lakhatással kapcsolatos fizetési hátralékkal rendelkeznek. Az ő számuk 2010-ben 2 millió 386 ezer volt, most 1 millió 94 ezer. Ez azt jelenti, hogy 1 millió 292 ezerrel csökkent azoknak a száma, akiknek lakással, hiteltörlesztéssel kapcsolatos problémáik vannak.

Akinek nincs anyagi okokból kocsija, 2 millió 288 ezer fő volt, most 1 millió 319 ezer fő, 969 ezerrel csökkent ezeknek a száma. Ha megnézi, hogy mennyien nem tudtak elmenni üdülni, az ő számuk 6 millió 483 ezer fő volt 2010-ben, aki nem tudott elmenni üdülni egy hétre sem, most ez a szám 4 millió alá csökkent, 3 millió 967 ezer. Ez azt jelenti, hogy 2,5 millióval nőtt azoknak a száma az ön által hivatkozott kutatás szerint, ami egy Eurostat-, egész európai felmérés, akik most már egy üdülést is megengedhetnek maguknak. És azoknak az arányát, ha megnézi, tisztelt képviselő asszony, akik egy váratlan kiadást  itt ez a kimutatás, amit ön idéz, körülbelül 105 ezer forintos kiadással számol , tehát aki egy mosógépcserét, egy hűtőgépcserét ki tud fizetni, ezeknek a problémás eseteknek a száma, akiknél nem volt erre fedezet, kevesebb mint a felére csökkent, 7 millió 200 ezer főről 3 millió 400 ezer főre csökkent körülbelül.

Tehát nem az a következtetés a számokból, amit ön mondott, hogy romlott tíz év alatt a helyzet, hanem hála istennek, javult tíz év alatt a helyzet, és ez annak köszönhető (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) többek között, hogy egymillióval több ember dolgozik, és sokkal kevesebb adót fizetünk. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage