SCHANDA TAMÁS JÁNOS innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban arról van szó, hogy Márki-Zay Péter egy igazi baloldali politikus, a magyar baloldal pedig mindig és mindenkor a rezsicsökkentés ellen politizált. Soha nem az emberek, hanem mindig a cégek, a szolgáltatók és a tulajdonosaik érdekeit nézték. Furcsa baloldal ez persze itt, Magyarországon, de nekünk sajnos ilyen jutott.

Tisztelt képviselő asszony, az is látható, hogy Európában az energiaügyek valóban rosszul állnak, energiaválság van, Brüsszel rossz döntései rezsiválsághoz vezettek szerte Európában. A földgáz ára az európai piacokon egy év alatt 400 százalékkal, a villamos energia ára pedig csaknem 100 százalékkal nőtt átlagosan.

(14.40)

És azt is jól látjuk, hogy a magyar baloldal most sem néz szembe a valósággal, egy követ fújnak Brüsszellel. Márki-Zay Péter egyenesen kommunista ötletnek nevezte a rezsicsökkentést, szerinte a rezsicsökkentés ostobaság volt, és nem akarja megállítani az energiaáraknak a növekedését, mert ha drága az áram és a gáz  ezt mondja Márki-Zay Péter , azzal ösztönözni lehet az embereket az energiatakarékosságra. Azt mondja: éreznie kell mindenkinek az energia árának a növekedését, cinikusan azt is mondja, hogy az emberek inkább használjanak kevesebb vizet, gázt és áramot. Ez a „nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy” régi baloldali mondásnak (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) az újraírása.

Támogatják Brüsszelnek az energiaár-emelési terveit, és piaci árszabályozást követel a baloldalnak a miniszterelnök-jelöltje és minden egyes baloldali képviselő  ez a helyzet. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) Ez a helyzet, ami azt jelenti, hogy ha a baloldal és az ő szivárványkoalíciójuk jut hatalomra, akkor bizony (Az elnök csenget.) a rezsiárak újra elszállnának Magyarországon, bármit is kiabál Z. Kárpát Dániel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.  Z. Kárpát Dániel közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage