SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Immáron két és fél hónapja, hogy háború tört ki a szomszédban. Magyarország érdeke és álláspontja ebben a kérdésben a kezdetektől fogva világos: érdekünk az, hogy minél előbb ismételten béke legyen Ukrajnában, ezért mi mindent megtettünk és meg is teszünk, és minden olyan diplomáciai erőfeszítést támogatunk, amely hozzájárulhat a háború tárgyalásos lezárásához.

Mi világos különbséget teszünk a támadók és a megtámadottak között, ezért az Ukrajnával szembeni orosz katonai agressziót elítéltük. Kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, és minden idők legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk jelenleg végre, amelynek keretében immáron 700 ezerhez közelít azon menekülők száma, akiket itt Magyarországon befogadtunk.

Támogattuk, tisztelt képviselőtársaim, az eddigi öt brüsszeli szankciós csomag elfogadását is. Hatékonyságukról nem nyitottunk vitát, hiszen háború idején nincs helye az okoskodásnak, ugyanakkor világosan jeleztük, hogy van számunkra vörös vonal, mégpedig Magyarország energiaellátási biztonságának garantálása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az energiaellátás nem filozófiai és nem is politikai kérdés, hanem kőkemény fizikai valóság kérdése. Szükség van földgáz- és kőolajforrásokra, és szükség van vezetékekre, amelyek idehozzák a földgázt és a kőolajat. Földrajzi helyzetünk és elhelyezkedésünk, az évtizedek alatt létrejött szállítási útvonalak, valamint a földgáz- és kőolajmezők elhelyezkedése és elérhetősége meghatározzák Magyarország energiaellátásának biztonságát. És mivel ezen determinációkból fakadóan minden ország energiaellátási szerkezete más és más, ezért nem véletlen, hogy az európai uniós tagországok állam- és kormányfői nemrégiben Versailles-ban megállapodtak abban, hogy csak olyan lépések jöhetnek létre az Európai Unió részéről a jövőben, amelyek figyelembe veszik az egyes tagországok eltérő energiaellátási szerkezeteit. Ezt a nehezen létrejött európai egységet rúgta fel az Európai Bizottság javaslata az olajembargóra vonatkozóan.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a brüsszeli javaslat felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, amely Magyarország eddig biztos lábakon álló energiaellátását teljes mértékben képes lerombolni. Ugyanis ezen javaslat elfogadása és hatálybalépése esetén a Magyarország, illetve a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése egészen egyszerűen lehetetlenné válna.

Magyarországra jelenleg kizárólag csővezetéken érkezhet kőolaj, és ennek a kőolajnak a jelentős része, mintegy kétharmada Oroszországból érkezik csővezetéken, hiszen a magyar kőolaj-felhasználás 65 százaléka Oroszországból származik.

(13.10)

Ezért ez a brüsszeli csomag elfogadása esetén 700 forintos benzinárhoz és 800 forintos gázolajárhoz vezetne. Ennek a brüsszeli csomagnak az elfogadása több száz millió forintnyi kiadást jelentene Magyarország számára a kőolaj-finomítók technikai átállításának szükségessége miatt, amely művelet legalább öt évet venne igénybe, és eredménye tekinte-tében csak egy szempont lenne biztos, mégpedig az, hogy az azután vásárolt kőolaj drágább lenne, mint amit jelenleg veszünk. Ráadásul ennek az áremelkedésnek a kiküszöbölésére, annak reményében a teljes magyar energiarendszer átalakítására lenne szükség, ami megint csak sok száz milliárd forintba kerülne.

Ennek az egész műveletnek a sikeressége nem csak rajtunk múlik, hiszen az alternatívnak számító, délről érkező szállítási útvonalon jelenleg kapacitáshiány van, kapacitásszűkület van, aminek a feloldásához egy másik országban, Horvátországban lenne szükség beruházásra.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a javaslat tehát Magyarország számára problémát jelent, és ez a javaslat nem tartalmaz megoldásra vonatkozó előterjesztést. És, elnök úr, amíg nincsen megoldás (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) erre a magyar problémára, addig Magyarország ezt a brüsszeli szankciós csomagot nem szavazza meg, hiszen a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage