DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Szögezzük le rögtön az elején, hogy mindannyian  és ez Magyarország egyedüli és közös érdeke  a háború békés lezárásában és az efelé tett valódi lépésekben vagyunk érdekeltek. Engedjék meg, hogy itt a felszólalásban, tekintettel arra, hogy itt a menekültekről, illetve a háborúról szó volt, köszönjem meg azoknak a honvédeknek, azoknak a rendvédelmi dolgozóknak, akik az országunk biztonságát szavatolják, akik a határainkon és a határok közelében a rendet biztosítják, és azoknak, akik a menekültek ellátásában  civil szervezetek, állami szereplők egyaránt  végzik ezt a nehéz munkát, és ezt az áldozatot vállalják mindannyiunk érdekében.

Tisztelt Miniszter Úr! Hallgatva a felszólalását, azért különös apropót ad, hogy a mai napon, pont az Európa-napon kell vitázni olyan kérdésekről, amily Magyarországnak az energiaellátását és a függetlenségét jelenti. Abban szerintem egyetérthetünk mindannyian, hogy rövid távon a helyzet viszonylag nehezen rendezhető. Látjuk mindannyian, hogy a magyar energiaszektor kitettsége azoknak az energiahordozóknak, amelyeket jelenleg csak Oroszországtól tudunk beszerezni, milyen mértékű, azonban itt kell megemlékezni arról, hogy az ön által is vezetett minisztérium és az ön jelenlétében lévő kormány 12 évet kapott arra egyébként, amit meg is ígért, hogy az energiafüggőséget valamilyen módon csökkentse az elmúlt időszakban. (Nacsa Lőrinc: Tizenhatot!) Az elmúlt 12 évben olyan érdemi lépés, amellyel egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb energiamixet lehetett volna kialakítani Magyarországon, számottevő európai uniós forrás mellett, úgy tűnik, nem volt sikeres.

Azonban látjuk és értjük, hogy rövid távon a magyar érdekek egyelőre azt diktálják, hogy ennek a helyzetnek is egy békésebb rendezése felé mozduljunk el, azonban egy ilyen felszólalásban a kritikákon túl a Nyugat felé azt kellett volna elmondani, hogy nekünk milyen megoldásunk van arra, hogy miként tudjuk a geotermikus energiát, a napenergiát, a szélenergiát, illetve azt a mostani energiamixet változtatni, hogy Magyarország függősége a Keletnek kisebb legyen. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Ezt kellett volna tisztázni, miniszter úr, illetve azt, hogy ön most Oroszország barátja, vagy egyébként egy valós megoldást jelentő pozícióban tetszeleg. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage