UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Értelemszerűen a béke fontosságában és Ukrajna területi integritásának fontosságában egyetértünk. Véleményem szerint ugyanakkor van itt valami, amiről nem ejtünk szót, ez pedig az, hogy a háború látszata alatt az Európai Bizottságban folyik egy harc az orosz fosszilisenergia- és az amerikai fosszilisenergia-export érdekei között. Egy zöldpárt nem támogathatja egyiket sem. Mi nem gondoljuk, hogy zöldjavaslat lenne az, hogy milliárd eurókat költsünk arra, hogy amerikai palagázt szállítsunk tengeren keresztül Magyarország területére.

Ugyanakkor a helyzet az, hogy ez a rövid távú egyetértést megmutatja, de itt van egy közép- és hosszú táv. Véleményem szerint egyetértés lehetne a Házban azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak el kell indulnia az önrendelkezés útjára. Egy olyan kormányzat, ami az elmúlt tíz évben adóztatta a napelemeket és tiltotta a szélenergiát, nem az energia-önrendelkezés barátja. Az energia-önrendelkezés útja nem Roszatom, nem Mangold úr és nem a Westinghouse vagy a Rothschild bankház által van kikövezve, hanem magyar kis- és középvállalkozások, magyar energetikai tőke által van kikövezve.

A helyzet az, hogy Magyarország zöldpártja abban lesz partner, hogy Magyarországon magyar zöld-energia legyen, nem lesz abban partner, hogy Keletre vagy Nyugatra nagy fossziliscégeknek kiszolgáltassuk Magyarországot. Véleményem szerint ez a nemzeti konszenzus alapja tud lenni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage