DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Köszönjük szépen Szijjártó Péter külügyminiszter úrnak a tájékoztatást. A KDNP frakciója a béke pártján áll, mindig is amellett voltunk, és támogatjuk ebben a törekvésében a magyar kormányt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az a kérdés ezzel az európai bizottsági jelentéssel, illetve állásfoglalással kapcsolatban, hogy közelebb hozzae a békét, amit mindannyian szeretnénk, vagy sem. Megoldjae azt a konfliktust, azt a háborút, amelynek elszenvedője az ukrán nép, de nyilván Európa is komoly gondokkal számol. Én úgy látom, hogy ez a döntés most egyáltalán nem segíti a béke elérését és megteremtését. Sőt, egyenesen azt látjuk, hogy Ukrajnán sem segít. Egy olajembargó, egy földgázembargó nem segíti az ukrán népet, Magyarországnak és az Európai Unió tagállamainak pedig kifejezetten ártalmas. Tehát az európai döntéshozók, a brüsszeli bürokraták, akiknek az lenne a célja, feladata és felelőssége, hogy az Európai Uniót és tagországait segítse, erősítse, védelmezze és a boldogulás útját egyengesse a népei előtt, ehelyett ártalmas döntéseket hoz; káros, veszélyes, gazdaságilag is, az életmódunkra, az életviszonyainkra nézve is káros döntéseket hoz. S ami ennél talán még fontosabb: Oroszországot sem fogja térdre kényszeríteni.

Tehát mi úgy látjuk, hogy ez a döntés teljesen értelmetlen, hihetetlen mértékű gazdasági problémákat, bajokat hoz minden egyes európai államra, tagországra és az emberekre nézve is, valamint a gazdaság visszaesésével és egy magas inflációval számolhatunk. Úgyhogy mi továbbra is arra bátorítjuk a magyar kormányt, hogy álljon ki keményen és következetesen Brüsszelben is és minden fórumon a magyar emberek érdeke mellett, és a magyar emberek érdeke a béke, de nem ilyen áron, nem úgy, hogy önmagunkat kell büntetni egy szankcióval, hanem a tényleges kárt okozókat. Köszönöm szépen, és továbbra is számíthatnak a mi támogatásunkra. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage