DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Nagy örömmel hallgattam Tordai Bence frakcióvezető úr felszólalását, aki arról beszélt, hogy a Párbeszéd végre megtalálja saját hangját. Ennek nagyon örülünk, mert eddig még soha nem sikerült saját hangot találni és önállóan indulni egy választáson. Ha ez valóban így lesz a jövőben, akkor mi ezt nagy érdeklődéssel figyeljük.

A másik egy általános megjegyzés, ha megengedi: a hamis valóságérzékelés a politikában nagyon sokáig nem probléma. Csak aztán az a gond, hogy utána jönnek a választások, ahol a választópolgárok tudják elmondani a valósággal kapcsolatos véleményüket, és amikor kiderül, hogy a politikusok által fújt lufi nem egyezik az állampolgárok valóságérzékelésével, akkor jön a politikai kudarc, amit önök már sokadik alkalommal kénytelenek voltak elszenvedni. Ilyenkor a probléma sosem a választópolgárok véleményében van vagy az ő valóságérzékelésükben, hanem abban a testtartásban, amin keresztül önök kialakították a politikájukat. Tehát felhívnám arra a figyelmet, hogy lehet, hogy a Párbeszédnek van víziója, de a Párbeszéd víziója nem biztos, hogy Magyarország víziója is. Magyarországnak valószínűleg más víziója van.

Ön beszélt különböző, megélhetést segítő intézkedésekről. Itt azt beszéltük a kollégákkal magunk között, hogy ön az egyetlen pozitív példának azt hozta, hogy a budai Várban lakók számára alapjövedelmet biztosítanak. Én nem gondolom, hogy Magyarországon a megélhetés szempontjából ez lenne a legfontosabb kérdés, hogy a budai Várban lakók vajon kapnake a párbeszédes polgármestertől alapjövedelmet. Én azt gondolom, hogy van az országban még több százezer olyan ember, akinél fontos, hogy a megélhetését a kormány segítse.

Felhívnám a figyelmét arra, hogy mik azok az intézkedések, amelyeket a kormány az elmúlt időszakban megtett a megélhetési kérdésekben való segítségnyújtás érdekében. Ezekben az intézkedésekben két dolog közös: egyrészről, hogy a kormány ezeket mind elfogadta és támogatta, a másik az, hogy az ellenzék viszont ellenezte, és kifejezetten az önök parlamenti frakciója pedig nem szavazta meg. Tehát én arra hívnám fel a figyelmét, hogy ha komolyan gondolja ezt az irányváltást  nyugtával dicsérjük a napot, úgyhogy azért mi itt ezen az oldalon kivárjuk, hogy mi lesz ennek a következménye , akkor arra hívnám fel a figyelmet, hogy futnak olyan kormányzati intézkedések és parlamenti döntések itt a Ház falai között, amit támogatni kellene.

Hadd mondjak önnek pár példát! Ugye, a béremelés. Abban talán csak egyetértünk, hogy a béremelés kérdése nagyon-nagyon fontos. Januártól 20 százalékkal nőtt a szociális ágazatban dolgozók bére, a bölcsődei dolgozók, a kulturális ágazatban dolgozók, tanárok, óvónők fizetése. Ezeket a béremelési programokat tovább szeretnénk folytatni. Ugyanez az egyetemi oktatók, ápolók keresete tekintetében, 21 százalékkal, a rendvédelmi dolgozók és katonák is 10 százalékos béremelést, valamint hathavi fegyverpénzt kaptak. Továbbá önök nem támogatták a családi adó-visszatérítés intézményét, amely 600 milliárd forintot hagyott a családoknál. Általános minimálbér-emelkedés is volt, aminek következtében már magasabb a minimálbér, mint az önök politikai szövetségesei idején az átlagbér volt. 25 év alatti fiatalok adómentességet kaptak. Azt hiszem, hogy ez is pont a legalacsonyabb sorsú, a legnehezebb helyzetben lévő, a munkaerőpiacra nagyon korán kikerülő… (Tordai Bence közbeszól.) Nem, ez nem a városi értelmiség problémája, azok ugyanis egyetemre és főiskolára járnak. Csak azért teszem ezt egyértelművé, mert pont ennél a pontnál kezdte el a képviselő úr ingatni a fejét. Nem, a 25 év alattiak adómentessége a nagyon fiatalon munkát vállalni készek vagy kénytelenek számára nyújt igazán segítséget. És amíg önök ezekből a belvárosi liberális intézetekből, klubokból, nézőpontokból ezeket nem látják, addig olyan választási eredményeket fognak elérni, amilyen választási eredményeket április 3-án elértek.

Arra hívnám még fel a figyelmét, hogy itt van a 13. havi nyugdíj is, és itt van a teljes foglalkoztatás mint célkitűzés, ezeket mind szeretnénk, ezek olyan eredmények, amelyekre, azt hiszem, pártállástól függetlenül minden magyar ember büszke lehet. Nekünk az a politikánk, és mi azt szeretnénk képviselni, hogy a következő időszakban meg kell védeni ezeket az eredményeket, biztosítani kell Magyarország pénzügyi mozgásterét, biztosítani kell azokat a forrásokat, amelyek ezeknek az eredményeknek a megvédéséhez szükségesek, és azt javasolnánk önöknek, hogy ha igazán a magyar emberek oldalára szeretnének kivételesen, egyszer végre, 12 év után állni, akkor ne ellenezzék, hanem támogassák ezeket az intézkedéseket, és innen tudunk indulni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage