DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A NATO-hoz és az Unióhoz történt csatlakozásunk óta nem volt annyira fontos a jövőnkről, Európáról gondolkodnunk, mint most, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mi, magyarok jól tudjuk, hogy mit jelent ez, megtapasztaltuk 1848-ban, ’56-ban, és megtapasztaltuk a rendszerváltás előtti korszakban. Megtámadva, megszállva, háborúban nem jó élni, az élet akkor teljes, ha az ember békében, nyugalomban gyarapodhat. Az európai integráció alapvető célja az európai béke megőrzése  látjuk, hogy ezek nem üres szavak, a háború reális lehetőség, az a dolgunk, hogy tegyünk ellene.

Lassan meghalnak a polgártársaink, akik személyesen emlékeztek a második világháború borzalmaira, és felnőnek azok, akik azt hiszik, hogy ma már nem olyan nagy ügy  pedig nagy ügy. Bucsa, Mariupol, több millió menekülő üzeni nekünk, hogy de igen, a háború rettenetesen nagy ügy, külön-külön végtelenül kiszolgáltatottak vagyunk neki. Ukrajna is az volt, mi is azok lennénk, ha az 1990-2004 közötti politikusgeneráció nem tett volna meg mindent az euroatlanti integrációért. Ezen a napon úgy illik, hogy határozottan köszönetet mondunk azért, hogy hozzájárultak hazánk biztonságának növeléséhez.

Tisztelt Ház! Éreznünk kell a felelősséget, a helyzet súlyát, hogy éppen az Európa-napot ünnepeljük. Igen, ünnepeljük meg! Ünnepeljük meg, hogy a második világháborút átélő generáció elég bölcs volt ahhoz, hogy kezet nyújtson a másiknak; hogy megértsék, hogy ha a háború a földi pokol maga, akkor az egykori ellenségnek kezet nyújtani nem olyan nagy ár annak elkerülésére. Tudják mit is jelent ez? Néha fizetni kell, de jobban járunk, mint ha tankokkal mennénk érdeket érvényesíteni, vagy ha az igazán nagyok tankkal jönnének az érdekeiket érvényesíteni.

A békét megörököltük, de el is játszhatjuk. Pedig a mi dolgunk ennek a nagy generációnak a nyomdokába lépni: megőrizni az európai egységet, a béke iránti oltatlan szomjat, és gondoskodni arról, hogy békésebb, biztonságosabb, virágzóbb Európát hagyjunk gyermekeinkre. És az is a dolgunk, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek, ha nem vállalják a békéért való küzdés napi feladatát, akkor előbb-utóbb tankokkal találhatják szembe magukat.

Kedves Képviselőtársaim! Ma kapják, kapták meg az európai intézmények vezetői az Európa jövőjéről szóló konferencia konklúzióit. Ezekben van és lesz olyan, amivel egyetértünk; lesz olyan, amivel nem; és lesz olyan is, amivel nagyon nem.

Nemzeti érdekeinket szem előtt tartva vegyünk részt aktívan a most következő vitákban, kormányoldaliként, ellenzékiként, a magyar emberek képviselőiként hallassuk a hangunk, érveljünk, tárgyaljunk keményen, határozottan és okosan. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a kicsik, az elnyomottak, a kiszolgáltatottak hangja minél messzebb hallatszon. Jussanak eszünkbe a nők, a gyermekek, a kirekesztettek, a hátrányos helyzetben lévő kisebbségek, kiemelten a kisebbségi, nemzeti közösségek. Érveljünk mellettük, érveljünk azért, hogy Európa továbbra is mindenki számára olyan hely lehessen, ahol békében lehet élni, gyarapodni, gyermeket nevelni. Magyarország nem áldozat a jelenlegi békés Európában, ne is legyen úgy! Véget kell vetni Európa támadásának, mert háború és béke a tét.

2009-ben egy nagy reményekkel fellépő magyar párt „Igen, Magyarország többre képes!” címmel írt európai programot  jót. Ez volt benne: „Meghatározó irányvonala a magyar kormányzati politikának, hogy minden kellemetlenségért a külső tényezőket, azon belül is előszeretettel az Európai Uniót kell hibáztatni.” A felelősség folyamatos hárítása, a hazugságok megtették a hatásukat, mintha megállt volna az idő.

(14.00)

Nem tudom, mi történt azóta ezzel a nagy reményeket hordozó párttal, de ezek a szavak ma is igazak, ezeket a sorokat akár a mai ellenzék is írhatta volna, és ez szomorú, mert kormányon és ellenzékben is be kell látnunk, hogy ez a hozzáállás nehezíti a magyarok boldogulását, gyarapodását, és bizony veszélyezteti a magyarok biztonságát.

Mert jól látta a Fidesz 2009-es európai parlamenti választási programja, hogy az európai egység, a mi odatartozásunk az európai és a magyar béke záloga. Még egy idézet: „Ha Európa engedi, hogy a szomszédságában szuverén államok essenek leplezetlen birodalmi önkény áldozatává, akkor azzal saját biztonságát is veszélyezteti; az Európai Unió csak egységesen tud hatékonyan fellépni a terjeszkedési ambícióit újra nyíltan hirdető Oroszországgal szemben.”

Mindenkinek meg kell értenie az idők szavát, kedves képviselőtársaim, egyeseknek a választók üzenetét is. Mindenkinek be kell látnia, hogy miben tévedett, miben volt igaza. Kezdem az MSZP nevében: a 2009-es fideszes EP-programnak ezekben a kritikákban igaza volt. Meggyőződésem, hogy nemzeti közmegegyezésre kellene jutnunk (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), se kormányon, se ellenzékben ne hibáztassuk többé Európát igazságtalanul, keményen érvényesítsük az érdekeinket, és tegyünk meg mindent a magyar emberek biztonságos, békés boldogulásáért Európán belül. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage