KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A magyar Országgyűlésben a dolgozó magyar emberek érdekében szólalok fel. Az elmúlt hetekben sorra buknak ki az olyan ügyek, amelyekben a kormány stratégiai partnerei a magyar munkavállalókkal elég kegyetlenül bánnak, illetve kegyetlenül bánnak el.

(9.40)

Lehet, hiszen egy jobboldali kormány a tőke, a tőkések pártján áll, ellenben mi, baloldaliak, szocialisták a munkavállalók pártján állunk. A Tungsramnál elindult tömeges létszámleépítés családok ezreinek életét teheti tönkre, a kormány pedig tétlen, vagy legalábbis nem nagyon igyekszik segíteni az onnan elbocsátandó 1600 dolgozó életén. Mondjuk, Dunaújváros esetében is széttárták a karjukat. Makó ügyében csak némán szemlélték a magyar munkásokat ért sérelmeket, ahogyan az esztergomi autógyárban alakuló szakszervezet jogait sem akarták megvédeni a tőkés partnereikkel szemben. De ezek nem egyedi ügyek egymás után, hanem ilyen lett a munka törvénykönyve a Fidesz 12 éve alatt. A tőkést, a multit lassan már jobban támogatja, mint a magyar munkavállalót. A Fidesz-kormány a tőkéseket, a multikat szolgálja, a magyar munkavállalókat pedig kiszolgáltatja, erről szól a rabszolgatörvény, és erről szól a sztrájkjog csorbítása is.

Azt írja a kanizsaujsag.hu: „A kevés  hivatalosan is  megerősített hír egyike volt februárban, amikor kiderült, hogy a cég vezetése egyoldalúan módosította a kollektív szerződés azon pontjait, amelyek a munka törvénykönyvében előírtnál kedvezőbbek voltak az elbocsátások esetére. Ekkor szűnt meg a házaspárok védelme, de változtak a végkielégítésre, valamint a felmondási időre vonatkozó szabályok is. Szokták mondani, hogy az álmoskönyvek szerint egy ilyen módosítás a tömeges elbocsátások előszele. Március végén a város közgyűlése is napirendre kívánta tűzni a témát, de ez volt az az alkalom, amikor Balogh László”  fideszes  „polgármester, miután köszöntötte a megjelenteket, bejelentette, hogy ő aztán az ellenzéki Fidesz-frakció többi tagjával együtt inkább távozik. Nem is vettek részt az ülésen, ám nem sokat váratott magára a szokásos Balogh-i fotelkomment a Facebookon. Ebben kitért a Tungsramot érintő napirendre, melyben rosszallásának adott hangot azért, mert egy magáncég életébe avatkozik bele az ellenzéki többség. Azzal nem sokat foglalkozott a bejegyzése, hogy több mint ezer ember sorsa a tét, nem pedig egy cég belügyeibe kívánnak beavatkozni azok, akik úgy gondolják, hogy a témáról fontos beszélni. Balogh László odáig ment, hogy nem átallotta sugallni, ez csak kamu.” Eddig az idézet.

Ilyenkor mindig a magáncégek belügyei? A magyar kormány mikor áll végre a magyar munkavállalók, a dolgozó emberek oldalára? A választásokig titkolták a gyárkapuk bezárását és a több száz magyar dolgozó kirúgását, de aztán egy héttel a választások után lépni kell? Én rögtön felvettem a kapcsolatot a helyi szakszervezeti vezetőkkel. A baloldal Nagykanizsán is azon van, és Újpesten is mindent megtesz, hogy segítse a kormány partnere által kirúgott emberek százait.

Az is nehezíti a helyzetet, hogy nagyon sok házaspár, sőt már az ő gyerekeik is a gyárban dolgoznak. Ha ők munka nélkül maradnak, még egymáson sem tudnak segíteni, mert nem lesz miből. Ráadásul a gyárban dolgozók átlagéletkora 50 év fölött van. Az a korosztály, aki után nem igazán kapkodnak a munkaerőpiacon. 1600 magyar család várja, hogy a kormány megszólaljon, legyen érdemi lépés a magyar munkavállalók védelme érdekében. Ezért hoztam most ide ezt az ügyet a magyar Országgyűlésbe, beszélnünk kell itt is a kialakult helyzetről.

Az a helyzet, hogy ahogyan tesznek a nagykanizsai, újpesti szocialisták és más ellenzéki pártok politikusai is, mindenhol tenni fogunk a magyar dolgozók érdekében. Itt az idő, hogy önök is megértsék, hogy a munkavállalók oldalára kell állni. A stratégiai megállapodásokból pont az hiányzik, ami a lényeg: a magyar munkavállalók védelme. Milyen garanciát kér a kormány a dolgozók érdekében, és milyen garanciát vállal a stratégiai partnerük? Joggal várható el sok milliárd forint adófizetői támogatásért cserébe, hogy a munkavédelmi és munkajogi biztonság a dolgozóké legyen.

Radnótitól kölcsönözve a gondolatot: önök gyárat látnak a látcsőn és szántóföldeket, én dolgozót is, ki dolgáért remeg. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérem, segítsenek a magyar dolgozókon, vagy legalább ne ártsanak tovább nekik! Köszönöm a szót. (Taps az MSZP, a Momentum és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage