DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! „Sürgető ügyeinkről” címet adtam a napirend előtti hozzászólásomnak, mégpedig azért, hiszen napok múlva meg fog alakulni a következő Orbán vezette fideszes kormány, és én két olyan rendkívül sürgető ügyre hívnám fel a tisztelt Ház figyelmét, ami a jelenlegi, rendkívül súlyos szociális és gazdasági válság kezdetén szerintem kiemelt fontosságú a magyar polgárok jóléte és szabadsága szempontjából.

Az egyik az, hogy Orbán Viktor és a Fidesz szerezze végre vissza a magyar polgároknak járó európai uniós forrásokat. Van egy remek és egyszerű módozata annak, hogy megkapjuk azokat a forrásokat, amelyeket most a 7. cikkely szerinti eljárás miatt meg akarnak vonni a magyar polgároktól. Ennek van egy rendkívül egyszerű módja: az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz állítsa vissza a jog uralmát és a kiegyensúlyozott médiaviszonyokat, engedjék be végre az ellenzéki képviselőket  ha a jelenlegi helyzetben azt mondom, hogy a frakciók arányában, akkor, azt hiszem, ez nem egy nagyúri gesztus  a közmédiába; abba a közmédiába, amelyet az adófizető polgárok 130 milliárd forintnyi pénzéből  mi mindannyian, az a majdnem kétmillió választópolgár is, aki az ellenzéki listára szavazott  tartunk fenn.

Állítsák vissza a jog uralmát! A jog uralma nem azt jelenti, hogy valami brüsszeli ármány, hanem a jog uralma azt jelenti, hogy Magyarországon valóban egy magántulajdont nem lehet csak úgy elvenni egy fideszes potentátnak. A jog uralma az egyik legalapvetőbb európai konzervatív érték, amely mellett a Jobbik, az ellenzék egyetlen jobbközép keresztényszociális néppártja mindig ki fog állni. (Derültség.  Rétvári Bence: Hűha!)

Ez egy olyan kérdés, amelyen persze önök mosolyoghatnak, hiszen látom, hogy önöktől nagyon távol esik az Európai Unió alapító atyáinak, Konrad Adenauernek, De Gasperinek és Schumannak a neve, ha hallották ezeket a neveket a most röhögcsélő hátsó soros fideszes képviselők. Ők ugyanolyan keresztényszociális politikusok voltak, mint mi, és egy szociális piacgazdaságban hittek, nem pedig egy olyan államkapitalista berendezkedésben, ahol a magyar államhatalmat egy párt megszállja ugyanúgy, mint a kommunista egypárt időszakában. Állítsák vissza a tisztességes jog uralmát, hadd kapják meg a magyar polgárok a nekik járó forrásokat!

Egy másik ügy, amiről tegnap itt Szijjártó külügyminiszter úrra reagálva Lukács László frakcióvezetőhelyettes-társam már beszélt, mégpedig az, hogy azonnal meg kell kezdeni hazánk energiabiztonságának a lépésről lépésre történő kiépítését. Ahogy azt tegnap is leszögeztük, teljesen egyértelmű, hogy a Jobbik nem fog semmilyen olyan szankciót támogatni, ami a magyar polgárok megélhetését, fűtését veszélyezteti, hiszen ha van párt hazánkban, aki pontosan tudja, hogy egy kistelepülésen egy omladozó házban nem lehet azt a gázárat kifizetni, amit, mondjuk, egy ilyen szankció okozhatna hazánkban, akkor azok mi vagyunk.

Félreértés ne essék, én azt gondolom, hogy ez egy teljesen egyértelmű álláspont, de azt is gondolom, hogy az elmúlt 12 évben  ahogy azt már ma ebben a Házban elmondta Keresztes Lóránt frakcióvezető úr  önök nagyon sokat tettek azért, hogy hazánk egyoldalú függésbe kerüljön az orosz gáz- és olajszállításoktól, ahelyett, hogy például elfogadták volna azt a javaslatot, amit én ismét be fogok nyújtani, hogy ismét lehessen szélerőműveket hazánkban létesíteni, ugyanis az önök 2011-es törvénymódosítása tette ezt lehetetlenné. Én a soproni régióban voltam képviselőjelölt, és mi mindig tudjuk, honnan fúj a szél: északnyugati irányból és állandóan, és 3 méterre az osztrák határ túloldalán rengeteg szélmalom, szélkerék van, nem véletlenül. Tudjuk, hogy nekünk az a fontos, hogy elkezdjünk végre alternatív energiaforrásokat keresni.

Ráadásul a Jobbik, ahogy ezt Balczó Zoltán képviselőtársam korábban is mindig leszögezte, nem atomenergia-ellenes, sőt azt gondoljuk, hogy a Paks II.-beruházást ugyan érdemes felülvizsgálni a jelenlegi globális és európai biztonságpolitikai szempontok miatt, de például az I. blokk meghosszabbítását modern technológiával érdemesnek tartanánk megfontolni, mint ahogy azokat a francia javaslatokat is, amelyek kisebb méretű atomerőművekről szólnak.

Összefoglalóan tehát: nagyon sürgető dolgok vannak azért, hogy hazánk végre ebben a nagyon nehéz helyzetben is a magyar polgároknak biztosítsa azt, amit megérdemelnek, a jólétet és szabadságot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage