NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010-ben, a Fidesz-KDNP-kormány megalakulásakor egyértelműen kimondásra kerültek azok a rendező elvek, amelyek mentén a kormány a gazdaságpolitikáját megvalósítja. A stratégiai nemzeti tulajdon mellett célként tűztük ki a csökkenő adókat és a bővülő foglalkoztatottságot is; kimondtuk, hogy Magyarországon mindenki, aki tud és akar dolgozni, annak legyen munkája, ne járjon automatikusan bármiféle segély. Ezért sikerült létrehozni  a magyar vállalkozásokkal közösen  egymillió új munkahelyet. Ezért kell elutasítani a tegnap itt a Házban is hangoztatott baloldali alapjövedelem gondolatát, ami azt jelentené, hogy vegyük el a pénzt attól, aki dolgozik, és adjuk oda annak, aki nem is akar. Mi egyetértünk az Alaptörvényünkkel, ami így szól: „Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.”

A munkaalapú társadalom politikája mellett szintén középpontban áll az idősek iránti megbecsülés, ezért a Fidesz-KDNP 2010 óta mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt konkrét intézkedésekkel is kifejezze. 2010-ben, amikor szövetséget kötöttünk a nyugdíjasokkal, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy folyamatosan megőrizzük a nyugdíjak vásárlóértékét, szemben a korábbi, baloldali kormányzat idős embereket megkárosító politikájával. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások emelése követi az inflációt, így az ellátások összege az elmúlt 12 évben a mostani emelésekkel együtt nominálisan 59 százalékkal, vásárlóértéken pedig 10 százalékkal nőtt. A gazdaság növekvő teljesítményéből szintén részesülhettek az idős emberek is, emlékezzünk csak, hogy 2017-től a gazdaság és az ország teljesítménye lehetővé tette a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatások kifizetését is.

Az elmúlt másfél évben is, a világjárvány miatti veszélyhelyzet időszakban is odafigyeltünk azokra, akik évtizedekig a hátukon vitték és építették Magyarországot, hiszen az első intézkedések között szerepelt az idősek egészségügyi és gazdasági védelme.

Tisztelt Képviselőtársaim! A baloldal folyamatosan szavak szintjén aggódik a nyugdíjasokért, szavazataikkal már kevésbé mutatják az elkötelezettségüket. Ráadásul, sokszor mintha elfelejtenék, hogy a korábbi szocialista-liberális kormányzás Gyurcsány Ferenc vezetésével több olyan intézkedésről is döntött, ami nagy csapást jelent az idős emberek számára. 2009-ben önök elvettek 2,2 millió embertől egyhavi nyugdíjat, ráadásul ettől függetlenül is csökkent a nyugdíjak reálértéke. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt, 2005 és 2010 között több mint 10 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóereje. Említhetném éppen Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi üdvöskéjének kijelentéseit is, melyekben ostobaságnak és hibának tartja a 13. havi nyugdíj visszavezetését és a rezsicsökkentés politikáját.

2021-ben pedig történelmi adósságot kezdtünk el törleszteni a nyugdíjasok felé: a Gyurcsányék által elvett 13. havi nyugdíjat elkezdtük visszaépíteni, amit 2022 februárjában már teljes összegben megkaphattak az idősek.

A 2022. április 3-ai választás eredménye világos és egyértelmű: a Fidesz-KDNP újra felhatalmazást kapott a választópolgároktól, ezért az idősek továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re.

Ugyanakkor láthatjuk, hogy a minket körülvevő világban milyen a helyzet, hiszen jelen van a migráció, még teljesen ki sem lábaltunk egy világjárványból, az európai gazdaság egén gyülekeznek a sötét felhők, magas az infláció szerte az egész világon, energiaválság van kibontakozóban, és háború is zajlik a szomszédban. Ennek ellenére is tartjuk a 2010-ben tett ígéretünket: folyamatosan emeljük a nyugdíjakat. Januárban 5 százalékos volt a nyugdíjemelés, amit a 13. havi nyugdíj kifizetése követett. A sok bizonytalanság és az infláció miatt július 1-jétől pedig újabb 3,9 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat. Az emelés erre az évre visszamenőleg is vonatkozik. Az idősek anyagi biztonságát erősíti még a rezsicsökkentés, az élelmiszerárstop és a benzinárstop fenntartása is.

Betartottuk és betartjuk az idős honfitársainknak tett ígéretünket, megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat is, amit a baloldali kormány elvett tőlük.

Köszönet az időseknek. Nagyszüleink generációja továbbra is számíthat a Fidesz-KDNP-re, számíthat ránk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage