DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Hát, tanulságos volt végighallgatni miniszter asszony expozéját, majd tíz vezérszónoki felszólalást. Így utolsó felszólalóként ebben a körben abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy már ismerhetem a különböző pártoknak a véleményét, és tudok erre reagálni.

Azt gondolom, vitatkozva néhány képviselőtársammal, hogy ez a vita jelentőségében messze túlmutat azon az előterjesztésen, amely itt fekszik az Országgyűlés előtt. Nagyon örülök, mondhatjuk, ez egy különleges pillanat, hogy miniszter asszony elmondta az expozéját, és most végigüli a vitát (Nacsa Lőrinc: A demokrácia mintabajnoka!), meghallgatja a pártok hozzászólását, és én azért szeretnék is viszonylag részletesen reagálni arra az expozéra, amelyet hallottunk, és azokra a gondolatokra, amelyekből egyébként így a kimondott szavak szintjén sok mindennel egyetértünk.

Szeretném rögtön az elején tisztázni, hogy mi az LMP – Magyarország Zöld Pártjának a véleménye a konkrét előterjesztéssel kapcsolatban; azt gondolom, ezt viszonylag gyorsan le is tudjuk rendezni.

A koronavírus-járvány alatt mi minden olyan intézkedést támogattunk a szavazatunkkal, amely a magyar emberek biztonságának megőrzését szolgálta, és ebben a jelenlegi helyzetben is és a jövőben is, ha bármikor ilyen helyzet adódik, akkor természetesen a szavazatunkat adjuk ezekhez a fontos intézkedésekhez. Ugyanakkor látható volt, hogy nagyon sok esetben a kormány nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással, a rendeleti kormányzás eszközeivel, ezért ezúton sem fogjuk támogatni ezt a fajta alaptörvény-módosítást.

És akkor áttérve azokra az amúgy fontos gondolatokra, amelyeket miniszter asszony elmondott a bevezetőjében.

(12.30)

Ő úgy fogalmazott, Varga Judit miniszter asszony, hogy rendkívüli idők rendkívüli kihívásaival szembesülünk, illetve kormánypárti politikusoktól, miniszterelnök úrtól is hallhattunk olyan megfogalmazást, hogy veszélyes, válságos időket élünk, és egy válságos, veszélyes évtized áll előttünk. Ezzel mi tökéletesen egyetértünk, és én azt gondolom, hogy tapasztalhatták itt is, az Országgyűlésben, illetve más fórumokon és nem is csak az elmúlt ciklusban, de korábban is, hogy mi ezekről a globális kihívásokról nagyon sokat beszéltünk, mi, zöldek felhívtuk erre a figyelmet, és nagyon sokszor meg is fogalmaztuk, hogy miért Magyarország önrendelkezését és önellátó képességét kell erősíteni és megalapozni ahhoz, hogy ezekkel a szembejövő kihívásokkal szembesülni tudjunk.

Arról beszélt miniszter asszony nagyon helyesen, hogy a nemzeti érdekek képviselete mindenek előtt van; beszélt arról, hogy a globális kihívásokkal szemben, a különböző konfliktusokkal szemben meg kell védeni a magyar emberek biztonságát, a magyar nemzet érdekeit; beszélt a családok védelmének fontosságáról; beszélt a külhoni magyar közösségek védelméről, és Magyarország önrendelkezésének biztosítását is nem szó szerint, de tartalmában szóba hozta. Nos, ezekkel, ismétlem, csak a kimondott szavak szintjén mi tökéletesen egyetértünk, ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy a kormány ugyan ezeket a fontos jelszavakat a zászlajára tűzte az elmúlt ciklusban is és az elmúlt ciklusokban, az elmúlt parlamenti évek alatt, ugyanakkor nem ebben az irányban hozta meg a döntéseit, tehát nem ennek megfelelően cselekedett, sőt nagyon sok esetet fogok most felsorolni, amikor ezzel ellentétesen hozott döntéseket, és bizony nem Magyarország önrendelkezését támogatta, hanem kiszolgáltatta Magyarországot akár a nagyhatalmi érdekeknek, és kiszolgáltatta a magyar embereket, kiszolgáltatta Magyarország és a magyar nemzet természeti kincseit.

Azt nagyon fontosnak tartom leszögezni, hogy a jelenlegi helyzetben, a különböző szankciós politika megítélésekor világos az álláspontunk, tehát a rövid távú intézkedések tekintetében mi nem támogatunk olyan intézkedéseket, olyan szankciókat, amelyek lehetetlen helyzetbe hozzák a magyar gazdaságot. Tehát így rövid távon, azt tudom mondani, hogy ebben egyetértés van.

Azt is el tudjuk mondani, hogy minden eszközével és minden erejével egy kormánynak azon kell dolgozni, hogy ez a kritikus válsággal teli időszak és a jelenlegi kihívások, amelyek láthatók a szomszédban, ezeknek a begyűrűző hatásai a lehető legkevésbé érintsék a magyar embereket. És azt is nagyon határozottan el tudom mondani, hogy mi is a béke pártján állunk, és én azt gondolom, hogy itt minden helyet foglaló párt a béke oldalán áll.

Ugyanakkor ki kell mondanunk, hogy ez a kormány nem Magyarország önrendelkezése érdekében cselekedett, rengeteg hibás döntést hozott meg, és most is készül olyan további rossz döntéseket meghozni, amik bizony sokkal inkább kiszolgáltatott helyzetbe hozzák Magyarországot.

Azt több képviselőtársam aláhúzta már, hogy az elmúlt hosszú-hosszú évek során semmit nem tett Magyarország Kormánya, a magát nemzetinek mondó kormány Magyarország energiabiztonságának növelése érdekében, nem tettek lépéseket az energiafüggetlenség megvalósításáért, sőt ezzel ellentétesen cselekedtek, és még inkább kiszolgáltatottá tették Magyarországot az elmúlt ciklusokban, és most is ilyen jellegű intézkedéseket kezdenek. Itt mindenképpen be kell avatkozni, és én azt gondolom, hogy mindenképpen önvizsgálatra szorul a kormány.

A miniszter asszony az expozéját egy Fukuyama-idézettel kezdte. Ugye, bő két évtizeddel ezelőtt Francis Fukuyama megfogalmazott tévedéseket, amelyekkel nem értettünk egyet. Ugyanakkor azt láthattuk, miniszter asszony, hogy ő például tudta korrigálni magát, tehát elismert nagyon sok tévedést. Kérdés, hogy a kormány képese szembesülni saját hibáival, és képese korrigálni a saját politikáját. Ehhez mi olyan módon segítséget tudunk adni, hogy az általunk követendő utat felvázoljuk, és azzal összefüggésben természetesen minden helyes döntést a magyar emberek érdekében támogatni fogunk, ugyanakkor kíméletlenül fel fogjuk hívni a figyelmet azokra a döntésekre, amelyek meggyőződésünk szerint ellentétesek a magyar nemzet érdekeivel.

A magyar kormány magát nemzetinek hívja, és a nemzeti önrendelkezést elviekben fontosnak tartja, ugyanakkor rengeteg olyan intézkedést láttunk, amikor a globális vállalatok, a multinacionális cégek profitéhségének a kiszolgálása volt az alapvető és követendő sorvezető a kormány döntéseikor. Tehát láthattuk, hogy bármikor képes volt térdre rogyni ez a kormány a multi cégek profitéhségének a kiszolgálása előtt.

Nagyon sok példát láthattunk arra, és nemcsak a hazai politikában, de a nemzetközi politikában is vitákat folytattunk, hogy a kormány konkrét védelmi mechanizmusok, feltételek nélkül képes volt bármikor támogatni szabadkereskedelmi egyezményeket; tehát olyan szabadkereskedelmi egyezményeket, amelyek a nemzeti szuverenitásunk további feladását jelentenék, adott esetben kiszolgáltatni a magyar munkavállalókat, kiszolgáltatni az önkormányzatok önrendelkezését, és kiszolgáltatni a magyar nemzet természeti kincseit. Rengeteg ilyen döntést láthattunk, miniszter asszony. Én azt gondolom, ez tökéletes ellentéte annak az expozénak, amit a mai napon itt öntől hallhattunk.

Családbarátnak nevezi magát a kormány, és sok, valóban fontos intézkedést hoztak, a családtámogatási programjuknak nagyon sok olyan eleme van, amit természetesen mi is nagyon fontosnak és támogatandónak tartunk, ugyanakkor mégis az elmúlt bő évtizedben egy olyan kormányt, amelynek a kormányzása alatt százezrek mentek el kényszerűségből az országból, és ilyen módon családok ezrei szakadtak szét, én azt gondolom, hogy nehéz családbarát és nemzeti kormánynak hívni.

Több alkalommal felhívtam arra a figyelmet, hogy a magyar nemzetet érintő legsúlyosabb kihívás az, hogy ez az elvándorlás megvalósult, és akkor olyan, egészen cinikus válaszokat kaptam az önök államtitkáraitól, hogy nincs semmi probléma az elvándorlással, mert csak működik a közös európai munkaerőpiac. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon rossz megközelítés, és minden kormány teljesítményét hosszabb távon az alapján lehet megítélni, hogy képese biztosítani a szülőföldön megmaradás feltételeit, és ebben ezt a kormányt nagyon sok kritika érheti.

Nyilván, itt az elvándorlás mellett  erre már utaltak képviselőtársaim  nagyon sok területen egyszerűen már olyan brutális a munkaerőhiány, hogy összeomlással fenyeget bizonyos ágazatokban. Éppen a napokban a tűzoltók esetében hallhattuk, hogy milyen óriási, milyen kifeszített a munkaerőhiány, és hogy milyen súlyos problémát jelent a tűzoltók pótlása. Én azt gondolom, hogy ezt is látnia kell a kormánynak, és itt is be kell látnia a korábbi évek, a korábbi ciklusok hibáit, és óriási korrekcióra van szükség.

De ismét csak nem Magyarország önrendelkezését szolgálják azok az intézkedések, amelyek hagyják lepusztulni a vidék infrastruktúráját. Én nagyon sokszor felhívtam már erre a figyelmet, részleteket, számokat is bemutatva, ezt most hosszan nem kívánom megtenni, de azt el tudom mondani, hogy amíg ez a kormány a most meglévő óriási felhatalmazással nem tesz érdemi lépéseket, hogy a vidék népességmegtartó képességét ilyen módon is, tehát az infrastruktúra helyreállításával és karbantartásával javítsa és megteremtse, addig nem felel meg azoknak a jelszavaknak, amelyeket miniszter asszony említ.

Néhány példaként: ma Magyarországon 17 ezer kilométernyi állami közút van a rossz és a nem megfelelő kategóriában, és ez a szám évről évre növekszik, egyszerűen azért, mert a kormány nem hajlandó ezt a problémát elfogadni, nem hajlandó felismerni, és nem hajlandó ennek a problémának a megoldására kellő forrásokat biztosítani. Elég banális példának tűnik, hogy a kormány még a vadászati kiállításra is többet költött, mint egy teljes év alatt a „Magyar falu” programon belül a vidéki mellékutak felújítására és javítására. Én azt gondolom, hogy ez semmiképpen nem egy nemzeti kormány és nem egy vidéktámogató kormány politikájáról árulkodik.

De hasonlóképpen említenünk kell a legfontosabb közszolgáltatást, az ivóvízellátás kérdését, hiszen ez a szektor ma Magyarországon már gyakorlatilag az összeomlás szélére került. És látható, hogy a problémák súlyosbodnak, tehát 2011 óta duplájára nőtt a meghibásodások száma, és ma körülbelül 20 százalék körül van a megfelelő minősítésű vízrendszerek aránya; elképesztő mértékű az elszivárgás; és a különböző becslések 1500 és 3000 milliárd forint közé teszik a meglévő, a tervezhető forrásokon túl a hiányzó forrásokat ahhoz, hogy a legfontosabb közszolgáltatást, tehát az egészséges ivóvíz biztosítását, illetve a szennyvízelvezetést, a magyar vízbázisok védelmét biztosítani lehessen. Ez megint csak nem Magyarország megerősítését és nem Magyarország önrendelkezésének a biztosítását mutatja és húzza alá.

Súlyos probléma ennek a kormánynak az elmúlt ciklusban látható tevékenységéből a környezetvédelmi intézményrendszer szétverése. Képviselőtársam Göd példáját említette itt a kiemelt kormányzati gazdasági övezetek tekintetében. Láthattunk itt egy nagyon-nagyon eklatáns, súlyos példát a környezetpusztításra és arra, hogy a környezetvédelmi intézményrendszer milyen állapotban van, hiszen civileknek kellett egy olyan független vízmintavételt és mérést megrendelni, ami kimutatta azt, hogy akkumulátorgyártáshoz alkalmazott vegyi anyagok jelentek meg több kút vízmintájában is. És itt megint csak a kormányzat hibájára és a kormányzat mulasztásaira lehet felhívni a figyelmet.

Az egészen elképesztő és felelőtlen lépéssorozat volt, megint csak Magyarország energiabiztonsága, energiaellátása szempontjából, hogy a kormány nemhogy támogatta, de tiltotta és akadályozta a megújuló energiák felhasználásának a terjedését. Ugye, tudjuk, hogy a napenergia használatát adóztatták, a szélenergiát pedig ez a kormány gyakorlatilag betiltotta, úgy, hogy érdemi szakmai érvet ezzel kapcsolatban nem lehetett mondani. Itt nagyon úgy tűnik, mintha az önök fétiseként bemutatható atomenergia mindenhatóságát és egyedüli létező alternatíva mivoltát kívánták volna ezzel aláhúzni.

(12.40)

De én azt gondolom, most már beláthatják azt, hogy az a körülbelül egy évtizeddel ezelőtt hozott intézkedés itt is mennyire súlyos károkat okozott. Én nagyon bízom benne, hogy ezt az intézkedést és sok más hibás lépést is majd korrigálni fogják, és engedni fogják a szélenergia használatát Magyarországon.

Nagyon röviden beszélnék a migráció kérdéséről. Ezt is említette nemcsak miniszter asszony, de kormánypárti felszólalók is. Én azt gondolom, végtelenül cinikus az az álláspont, amit a migrációval kapcsolatban felvetettek, hiszen sem a hazai politikában, sem az európai politikai színtéren nem voltak abban partnerek, hogy a migrációt kiváltó valódi okok mélységi feltárásában részt vegyenek. Ilyen módon nem is tették lehetővé, hogy érdemben tudjon Európa közösen cselekedni az éghajlatváltozás, a klímaváltozás, a környezetpusztítás vagy éppen a mezőgazdasági termelés lehetőségeinek csökkenése ellen, tehát ilyen módon részt venni egy közös politikában. És láthattuk, hogy ezalatt a Rogán Antal miniszter úr nevéhez köthető letelepedésikötvény-programmal pedig körülbelül 20 ezer embert behoztak az országba, érdemi ellenőrzés nélkül.

S még egy utalás az elmúlt időszakra. Látható, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány nagyon nagy előszeretettel köt szoros barátságot olyan keleti despotákkal, olyan diktátorokkal, akik semmiképpen nem említhetők a keresztény Európa védelmezői vagy a keresztény Európa barátai között. Utalhatunk itt például Erdoğan elnökre, akivel kapcsolatban elmondható, hogy az Európában élő török kisebbséget gyakorlatilag politikai fegyverként próbálja felhasználni. Többször arra szólította fel őket, hogy ne integrálódjanak az európai társadalomba. Azt gondolom, mindenképpen fel kell hívni egy magát kereszténynek és nemzetinek mondó kormány figyelmét az ilyen súlyos hibákra és tévedésekre.

Tehát ha a kormány, miniszter asszony és miniszterelnök úr komolyan gondolja, hogy a veszélyek korát éljük, és Magyarországnak az önrendelkezés, az önellátás erősítésére van szüksége, akkor bizony nemcsak a szavakban, hanem a tettekben is egy patrióta, önellátó gazdaságpolitikát kell támogatni. Tehát az olcsó kínai, távol-keleti vagy távoli tömegtermékek beszállítása helyett, ehhez a magyar adófizetők pénzéből való infrastruktúra-építés helyett a helyi termelést vagy a regionális együttműködéseket kell támogatni.

Mindenképpen csökkenteni kell Magyarország kitettségét az energiaellátás tekintetében, és ebben a kérdésben bizony élenjáróan támogatni kell  nem tiltani, nem büntetni, nem ellehetetleníteni, hanem támogatni  a megújuló energiaforrások elterjedését és használatát. Olyan gazdaságpolitikai filozófiát kell megvalósítani, ami hosszú távon csökkenti Magyarország energiakitettségét. Tehát mindenképpen a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek teremtése az, ami társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból járható út Magyarországnak. Erre sem láthattunk vagy csak nagyon-nagyon foszlányosan láthattunk lépéseket.

Alapvető szükség van Magyarországon végre egy közlekedési reformra  ezt az elmúlt sok-sok ciklusban nagyon sokszor megígérték, de soha nem valósult meg , hiszen a közlekedéspolitikában és a tömegközlekedés új rendszerekre, új alapokra helyezésében óriási lehetőségek lennének Magyarország energiafelhasználásának optimalizálásában és ennek csökkentésében. Mindenképpen meg kell védeni, meg kell őrizni a magyar nemzet természeti kincseit, természeti erőforrásait, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor nem lehet Magyarország önrendelkezéséről beszélni.

Nagyon röviden még reagálnék az atomenergiával kapcsolatos gondolatokra, részben arra is, amit miniszter asszony elmondott. Én egy furcsa ellentmondást véltem felfedezni miniszter asszony expozéjában és abban, amit az elmúlt hetekben, hónapokban a kormánytól hallhattunk. Miniszter asszony itt mintha szembeállította volna a zöld jövőt és az atomenergia használatát. Mindenképpen érthető ez a szembeállítás, ezzel egyetértünk, ugyanakkor szembeállítani a zöld jövőt az energiabiztonsággal viszont súlyos és stratégiai hiba, én azt gondolom. Az atomenergiát és konkrétan ezt a most Paks II. néven futó projektet olyan módon említeni, hogy az majd valamilyen módon növelné Magyarország energiabiztonságát, energia-önrendelkezését és energiaellátását, súlyos hiba. Hogy miniszter asszony ezt már nem sorolja a zöld energiák körébe, azzal egyet tudok érteni, hiszen aki tudja, hogy akár az uránbányászat milyen brutális és helyrehozhatatlan környezetpusztításokkal jár, az nem nevezheti az atomenergiát zöld energiának. Aki pontosan tudja, hogy a nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését sehol a világon nem tudták megoldani, azt sem mondhatja, hogy az atomenergia zöld energia. Úgyhogy úgy érzem, hogy miniszter asszony álláspontja közeledik talán a zöld állásponthoz ebben a kérdésben.

Azok után, ami az elmúlt időszakban Ukrajnában történt, hogy az oroszok hogy vették semmibe az atomenergia felhasználásával kapcsolatos összes írott és íratlan szabályt, továbbvinni még a Paks II.-projektet, az súlyos felelőtlenség. Ez már több, mint hiba, ez súlyos felelőtlenség a kormány részéről. Ezt húzzák alá Aszódi Attila korábbi államtitkár, korábbi kormánybiztos szavai is, aki gyakorlatilag megbocsáthatatlannak nevezte az atomerőművek, nukleáris létesítmények elleni katonai támadást, amit az oroszok végrehajtottak. S feltette a kérdést Aszódi Attila, hogyan lehet azt morális alapon elfogadni, hogy az oroszok vigyék tovább ezt a projektet.

Itt rögtön szeretnék egy félreértést tisztázni. Mi zöldpártként az atomenergiát eleve nem támogatjuk, nem tekintjük sem zöld, sem biztonságos, sem olcsó energiaforrásnak. Tehát nekünk nem az az elsődleges problémánk, hogy éppen ki valósít meg egy ilyen nukleáris beruházást Magyarországon, de nem mehetünk el azok mellett a borzalmas fejlemények mellett, amik Ukrajnában történtek.

Azt is látnunk kell, hogy rengeteg kockázatot jelent önmagában ez a projekt olyan szempontból is, hogy a Roszatom láthatóan nem képes megfelelni a hazai és az európai előírásoknak, tehát nem képes sem minőségében, sem tartalmában olyan engedélyezési dokumentációt letenni az asztalra, ami megfelel ezeknek a kihívásoknak, ami megfelel a magyar emberek érdekeinek. S olyan kérdésekre sem tudtak választ adni, mint a földrengésbiztonság, hiszen tudjuk azt, hogy aktív törészónába terveznek egy atomerőművet, s hozzáteszem, hogy ezt az orosz törvények szerint nem is lehetne elindítani, tehát nem is lehetett volna ezt a telephelyet engedélyezni.

Azt mindenképpen kimondhatjuk, hogy ilyen módon erősíteni Oroszország felé a kitettségünket és a függőségünket, a gigantikus orosz hitellel, orosz technológiára és orosz fűtőelemekre alapozva semmiképpen nem lehet Magyarország energiapolitikai függetlenségét megalapozni  ez egy tévút. Itt is nagyon bízunk benne, hogy a kormány képes lesz valamiféle korrekcióra. Azok a sajtóhírek, miszerint már valamiféle újratervezést elkezdett végrehajtani a kormány, reméljük, hogy igazak, és minél előbb egy nyílt, őszinte vitát tudunk folytatni Magyarország energiapolitikájáról, ezekről a projektekről, a megújuló energiák használatáról és az azokban rejlő óriási lehetőségekről.

Nagyon röviden szeretnék utalni én is arra  és ezt nagyon fontosnak tartom , hogy óriási köszönettel tartozunk a szomszédunkban zajló háborús konfliktusok kapcsán mindenkinek, aki részt vett a háború elől menekültek ellátásában, támogatásában. Itt a civilekre is gondolunk és minden olyan kormányzati vagy önkormányzati munkatársra, aki ezt a nagyon fontos munkát végrehajtotta. Azt gondolom, az mindenképpen nagyon pozitív példa, amit láthat ország-világ, láthatnak Európában Magyarország kapcsán, hogy Magyarország befogadta és támogatta az ukrajnai háború borzalmai elől menekülő embereket. Nekem ez a szörnyű konfliktus eszembe juttatta a délszláv eseményeket. Tizenéves voltam még, amikor Pécsről lehetett hallani az ágyúszót, a Mecsekről lehetett látni a torkolattüzeket, és akkor Baranya megye is megmutatta, hogy tud a háború borzalmai elől menekülő embereknek otthont adni és védelmet nyújtani. Ez mindenképpen nagyon fontos, és ezért köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett.

E rövid hozzászólásom lezáró gondolataként utalnék még  amire képviselőtársaim is tettek utalást  Európa jövőjére, az Európai Unió működésére. Azt gondolom, hogy bizonyos szempontból itt is nagyon sok álszentséget tapasztalhatunk a kormány működésében, de az ellenzéki oldalt is illethetem kritikával, hiszen nagyon sokszor elmaradt annak a kimondása, hogy alapvető változásokra és reformokra szorul az Európai Unió. Mi valljuk, hogy nem több, hanem jobb Európára van szükség, olyan Európára van szükség, amely biztosítja a szülőföldön való megmaradás feltételeit, amely biztosítja a kiegyensúlyozott területi fejlődést, a leszakadó vidéki térségek támogatását, fejlődését. Olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a természeti kincseinket, amely segít abban, hogy a határon átnyúló környezeti problémákat közösen kezelni tudjuk. Olyan Európára van szükség, amely a munkavállalói jogokat támogatja, abban erősödik, hogy a munkavállalói jogokat tudjuk közösen, hatékonyabban megvédeni, és olyan Európára van szükség, amely komolyan veszi az alapító nyilatkozataihoz kapcsolódó elveit, és mindent megtesz az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása érdekében. Mi mindig ki fogunk állni az Európai Unió ilyen irányú reformjai mellett, és semmiképpen nem fogunk egy olyan rövidlátó politikát támogatni, amely minden megoldást Európától vár, hiszen látjuk azt, hogy milyen súlyos kihívások terhelik az Európai Unió működését.

Összességében tehát azt tudom mondani, hogy ennek a javaslatnak olyan értelemben, ahogy az az indoklásban olvasható, nincs jelentősége.

(12.50)

A kormány önmaga rendelkezett arról, hogy nekünk erről hogyan kell szavazni, hiszen számtalanszor visszaéltek már a rendkívüli felhatalmazással.

Ugyanakkor azt is aláhúzom és megismétlem, hogy természetesen minden olyan intézkedést támogatunk a szavazatunkkal, ami valóban fontos a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Valóban azt kívánom a kormánynak, hogy  szembesülve ezekkel a globális kihívásokkal, szembesülve az elmúlt ciklusok súlyos hibáival és a soha eddig korábban nem látható kihívások rendszerével  végre valóban nemcsak a szólamok, nemcsak a jelszavak szintjén képviseljen nemzeti politikát, hanem ezeket a döntéseket valóban a nemzet érdekeinek megfelelően hozza el.

Amint ilyen döntések és mindahányszor ilyen döntések érkeznek a magyar Országgyűlés elé, az LMP, Magyarország zöldpártja frakciója ezt támogatni fogja, és arra is számíthatnak, hogy mindig fölhívjuk a figyelmet arra, hogy meggyőződésünk szerint mi a helyes út a magyar nemzeti érdekek képviselete érdekében. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Párbeszéd és a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage