ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előző ciklus kezdetén senki sem gondolta volna, hogy 2022 egyik legemlékezetesebb nőnapi ajándéka a maszkviselési kötelezettség megszüntetése lesz. Ebben talán még akkor is egyetértünk, ha a nők iránti tiszteletadás nemességét a brüsszeli bürokraták már elnemtelenítették, vagy legalábbis próbálták. De azt sem gondoltuk volna, hogy a maszkról nem a farsangi időszak, az ötödik hullámról nem egy vízparti séta, s az alkalmatlanságról pedig még véletlenül sem egy meg nem nevezett párt meg nem nevezett politikusa fog az eszünkbe jutni.

Mint ahogy azt sem, hogy az ellenzék Magyarország békéjének és biztonságának útjában álló megkerülhetetlen akadályok közös lebontása helyett köveket gördítő, útonálló, a megoldásokért dolgozókat hátráltató, a szemeikbe port hintő, a kiszolgáltatottakat kiszolgáló Gyurcsány-szektává változik, tisztelet a kivételnek. És azt bizonygatták, hogy sötét van, miközben csak önöknek volt csukva a szemük. Nem vették észre, hogy az Országgyűlés ülésezett, miközben önök is részt vettek rajta. Nem vették észre, hogy a kormány megőrizte a munkahelyeket, miközben a gazdasági kihívások kellős közepén a rendszerváltás óta legalacsonyabb, 3,6 százalékos munkanélküliségi mutatót sikerült közös erőfeszítéssel elérnünk. Nem vették észre, hogy nem statisztikai adatokért, hanem emberi életek megmentéséért folyik a küzdelem. De cserébe bebizonyították, hogy a bajban nemcsak a barát ismerszik meg, hanem a kamuvideós is. Nem véletlen, hogy a mentősök napjáról nem emlékeztek meg az ellenzéki képviselők soraiból sem. Ezúton is tisztelet minden mentősnek és minden egészségügyi dolgozónak.

Ezt az ellenzéki tevékenységet április 3-án szavazataikkal a magyar emberek is értékelték, mint ahogy a kormány áldozatos munkáját is. Azt is mondhatnám, hogy köszönjük, hiszen negyedik kétharmad lett belőle, de a magyar emberekért viselt felelősségem okán inkább együttműködést sürgetek. Együttműködést, hiszen nem kényelmi intézkedések, nem a mindennapjaink óhaját, vágyát, hangulatát meghatározó törvények vitájának korát éljük.

A tét az illegális migráció, a határokat nem ismerő világjárvány és a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem kevesebb, mint a magyar emberek békéje is biztonsága. Így a köszönet azoké, akik ezt felismerték és a járvány elleni küzdelemben összefogtak. Hiszen sokan voltunk, akik összefogtunk, akik a koronavírus terjedését, ahol lehet, megakadályoztuk, ahol lehet, lassítottuk, és a fertőzés elleni küzdelmet minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogattuk. Összefogtunk, hogy az emberek egészségét megóvjuk, a munkahelyeket megvédjük, a családokat megerősítsük. Összefogtunk a munkahelyeken és az utcákon, a falvakban és a városokban, és, tisztelt képviselőtársaim, összefoghattak volna itt az Országgyűlésben is, de mire egy merőben máshogy értelmezett összefogásig eljutottak, úgy jártak, mint az a bizonyos elektromos roller a zuhany alatt: már csak önmaguk költséges szórakoztatására, mások megbotránkoztatására alkalmas tragikomédia lett belőle.

Mindeközben a magyar kormány, az Országgyűlés felelős képviselői felhatalmazásának köszönhetően időben cselekedett, és a lehető leggyorsabban meghozta a védekezéshez szükséges intézkedéseket. Ahogy államtitkár úr is elmondta, Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával sikeresen küzdött a koronavírus-világjárvány ellen. Ennek köszönhetően elbúcsúzhattunk a maszkoktól, és ha koronával kapcsolatos kérdésünk van, sokan már ismét a fogorvosunkat kereshetjük. Az előttünk fekvő törvényjavaslatnak köszönhetően pedig a veszélyhelyzet végével az átmeneti rendelkezéseknek is keretet teremthetünk.

Tisztelt Ház! A kormány 2020. március 11-én döntött az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban a veszélyhelyzet kihirdetéséről. Ám az alaptörvényi normaszöveg értelmében a kormány veszélyhelyzeti jogalkotása csupán 15 napig maradhatott volna hatályban. A folytatás és az állampolgárok egészségének megóvása érdekében szükségesnek bizonyult, hogy az Országgyűlés a továbbiakban ismét felhatalmazza a kormányt, hogy abban az esetben is megalkothassa és hatályában fenntarthassa a rendkívüli intézkedéseket tartalmazó rendeleteket, ha az Országgyűlés a humán járvány terjedése miatt nem tudna ülésezni. Örülünk, hogy erre nem került sor, és láthatják, azon dolgozunk, hogy már ne is kerüljön. Ünnepelhetjük a demokráciát, hiszen a törvényhozó hatalom most visszavonja a végrehajtó szervnek adott felhatalmazást, sőt az ellenzéki képviselők figyelmét szeretném felhívni arra, hogy nemcsak ünnepelhetik, hanem még akár meg is szavazhatják az előttünk fekvő törvényjavaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt azonban ezt elfogadjuk, köszönetet kell mondanunk az egészségügy hőseinek, a kórházakban dolgozó orvosoknak, ápolóknak, a személyzet összes tagjának, ahogy korábban már említettem, a mentősöknek, háziorvosoknak és kollégáiknak, akikre mindvégig hatalmas teher hárult. Köszönet illeti példás helytállásukért a szociális ellátásban és intézményekben dolgozókat, a pedagógusokat, a rendőröket, a közigazgatásban és a kereskedelemben munkát vállalókat. Mindenkit köszönet illet, aki a hivatását bátran és híven gyakorolta a magyar emberek érdekében a járvány idején is. Köszönjük minden állampolgárnak a fegyelmezettséget és a türelmet, amelyet a járvány időszakában tanúsítottak. Egyúttal engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat és őszinte részvétemet fejezzem ki a járvány áldozatai hozzátartozóinak.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Ház asztalán fekvő javaslat célja, hogy a járványügyi helyzet stabilizálódására tekintettel megalapozza a veszélyhelyzeti különleges jogrend megszüntetését. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a jogbiztonság mint a jogállamiság egyik legfontosabb sarokköve mellett sem. Ugyanis a jogbiztonság elve megkívánja, hogy a veszélyhelyzet megszűnése és a veszélyhelyzeti kormányrendelet hatályvesztése ne történjen meg annak hiányában, hogy megfelelő átmeneti rendelkezések megalkotásra kerülnének. A jogbiztonság és a jogalanyok szempontjából a kiszámítható szabályozási környezet jogállami követelményeire tekintettel az előttünk fekvő törvényjavaslat célja az is, hogy a veszélyhelyzet idején létrejött jogviszonyokat, illetve jogi várományokat úgy szabályozza, hogy a szabályozási átmenet egyértelműen és kiszámíthatóan biztosított és a szabályozási környezet változatlansága törvényben garantált legyen. A jogbiztonság elvének érvényesülése érdekében szükséges tehát ezen szabályok lefektetése, hiszen a veszélyhelyzet megszűnése és a veszélyhelyzeti kormányrendeletek hatályvesztése nem történhet meg a megfelelő átmeneti rendelkezések megalkotása nélkül.

Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül, csupán példálózó jelleggel az államtitkár úr által elmondottakon túl kiemeljen a Ház asztalán fekvő tervezet főbb pontjait!

A benyújtott javaslat kiemelt célja, hogy a teljes funkciójú elektronikus halottvizsgálati bizonyítványt kiállító rendszerben személyazonosítási, illetve egyéb adatkezelési feladatokkal rendelkező személyek és szervek feladatellátásukhoz kapcsolódó jogosultságait megteremtse. Mint ahogy a törvényjavaslat többek között megteremti az összhangot a lejárt okmányokra vonatkozó veszélyhelyzeti szabályozással is akként, hogy a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél egységesen 2022. június 30-áig érvényes maradjon. A törvényjavaslatban részletezett foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosításának gazdaságpolitikai célja pedig nem más, mint hogy Magyarországon a tartósan betöltetlen munkakörök gyors, hatékony és átlátható módon csak megbízható vállalkozások közreműködésével kerüljenek betöltésre harmadik országbeli munkavállalókkal.

(14.30)

Sorolhatnám még a javaslat által lefektetett részletszabályokat, ám nem kívánom szaporítani a szót, hiszen államtitkár úr az expozéjában kimerítő részletességgel ismertette mindazokat.

Tisztelt Országgyűlés! Végezetül ismét szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni az elmúlt években tapasztalt és az előttünk álló évtized embert próbáló kihívásaira. Ezek okán különösen fontos, hogy a Magyarország békéjét és biztonságát szolgálni hivatott javaslatokat pártállásra való tekintet nélkül, a különböző politikai-hatalmi megfontolásokat félretéve, a lehető legszélesebb körben támogassa a magyar törvényhozás.

A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a benyújtott javaslatot. Kérem valamennyi képviselőtársunkat, hogy szintén tegyenek így. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage