VARGA ZOLTÁN, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, alelnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Nem szeretném a határaimat feszegetni, de mégis, alelnök úr, engedjen meg egy személyes megjegyzést, mielőtt belekezdenék a vezérszónoklatba.

Végtelen örömmel tölt el, hogy itt lehetek, amikor ön az első ülésvezetését kezdi. Munkájához sok sikert, kitartást és nagy-nagy lelkierőt kívánok. Nos… (Nacsa Lőrinc: Nem lehet kritizálni az elnököt!  Derültség az ellenzéki padsorokban.) Örülünk Nacsa képviselő úrnak is.

Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt tizenkét év megtanított minket arra, hogy ne azt nézzük, amit Orbán és az Orbán-kormány mond, hanem azt, amit csinál. Az a helyzet, így nem is igazán érdekel minket, hogy önök mit mondanak a veszélyhelyzet megszüntetéséről, hiszen látjuk azt, hogy mit is tesznek a törvényjavaslatban, illetve félünk attól, hogy mit fognak tenni.

Látjuk, hogy ez egy salátatörvény. Hogy a pálinka-szabadságharcosok is megértsék, egy picikét olyan ez, mint a legőrültebb és legkísérletezőbb vegyes pálinka, hogy mindent beledobálnak, ami csak létezik. Hiszen az államtitkár úr és Illés Boglárka is egy csomó mindent kihagyott, hogy mi van még ebben a törvényjavaslatban, ami előttünk fekszik, többek között a csődtörvény módosítása, a kínai vasút megépítésének újabb könnyítése a termőföld védelméről szóló törvény módosításával, a légi közlekedésről szóló törvény módosítása, sőt még az élelmiszerláncokkal kapcsolatos módosítások is benne vannak.

De mégiscsak engedjék meg, hogy én egyetlenegy témát emeljek ki ebből, hiszen tudom, hogy sok mindenről beszélhetnék, de mégis úgy érzem, hogy ez a legfontosabb, mégpedig arról, amit önök eddig egyetlen szóval sem említettek, mélyen hallgatnak is róla, ez pedig nem más, mint amit Illés Boglárka is talán egy mondattal érintett, a „foglalkoztatás elősegítéséről” kezdetű törvényjavaslat.

Érdekes módon se önöktől itt a Házban, se a kampány alatt nem hallottam, hogy az Orbán-kormány gazdasági bevándorlókkal akar segíteni a magyar vállalkozásokon. Én debreceni vagyok, idefele jövet figyelgettem az óriásplakátokat. Egyetlenegy óriásplakáton nem láttam azt, miszerint ha Magyarországra jössz, akkor olcsóbban dolgozhatsz, mint a magyarok, és így elveheted a magyar melósok munkáját. De senki nem mondta el se itt a Házban, se például a köztelevízióban, hogy a fideszes vállalkozások a gazdasági bevándorlás kormányzati támogatásával kapnak kibúvót az alól, hogy bért kelljen emelni az infláció miatt.

Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Miért nem árulták el, hogy mit készítenek, hogy mire készülnek? Miért titkolják, hogy mi is van a saját törvényükben? Miért nem beszélnek arról, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésének leple alatt önök megkönnyítik a magyar munkaerő-közvetítő cégeknek az EU-n kívülről érkező vendégmunkások magyarországi alkalmazását? Miért? Miért nem mondják el az igazat, hogy elvesztették már az irányítást rég mind a forint, mind az infláció fölött, és ezért az egyetlen, amit adni tudnak és adni akarnak a magyar vállalkozásoknak, az nem más, mint az olcsó külföldi, kifejezetten nem európai munkavállalók alkalmazhatósága?

De érdekes módon én nem hallottam önöket érvelni arról sem, hogy azért könnyítik meg az EU-n kívüli vendégmunkások hazai munkavállalását, hogy a magyar vállalkozásoknak ne kelljen bért emelniük, mert minden magyar dolgozójuk helyett fognak találni egy kelet-európai vagy ázsiai embert, aki sokkal-sokkal kevesebbet fog kérni, mint magyar társaik. De hát ugyanúgy nem hallottam önöket a gazdasági bevándorlók mellett érvelni, miszerint ők nem kérnek majd fizetésemelést a magas élelmiszerárak miatt, sőt nem vonatkoznak rájuk a munka törvénykönyve passzusai sem, és bizony-bizony, tudjuk nagyon jól, hogy alig-alig vannak munkavállalói jogaik is.

De ugyanígy nem hallottam önöktől, hogy az EU-n kívüli gazdasági bevándorlókat ajánlják a magyar vállalkozásoknak a magyar emberek helyett, a magyar emberek munkahelyeire. Miért nem beszéltek erről, hölgyeim és uraim? Miért nem mondják az ország és a saját választóik szemébe, hogy azért nem lesz béremelés a magyar cégeknél, mert önök gazdasági bevándorlókkal próbálják biztosítani az olcsó munkaerőt? Miért nem mondják el, hogy a béremelés helyett valójában bevándorlás lesz, hogy magasabb fizetés helyett inkább kevesebbet kereső vendégmunkások lesznek? Erről miért nem beszéltek a kampány alatt? Miért nem beszéltek erről a kampány alatt?

Tudják…  nézzenek rám, hát, én nem vagyok egy Habony Árpád, ezért ezt az ötletemet most ingyen fogom önöknek adni, nem kell érte milliárdokat fizetni. Lehetne például most az a szlogenjük, hogy a Fidesz a béremelés helyett a bevándorlást támogatja. Nyugodtan rakják ki a kék óriásplakátjaikra, a Habony-művek ezt súlyos milliárdokért teszi, én ezt ingyen adom. (Dr. Hoppál Péter közbeszól.)

Mondják el az igazat a magyaroknak, tudniillik joga van mindenkinek tudni, hogy sokuknak azért van veszélyben az állása, a munkája, a megélhetése, mert önök ezt akarják, mert amit most tenni készülnek, az pontosan ezt eredményezi. Vége a veszélyhelyzetnek, ennek keretében a magyar cégeknek nem kell bért emelniük, elég lecserélniük a magyar dolgozóikat fehéroroszokra, nota bene bangladesi vendégmunkásokra, mert vallják már be, önök pont erre készülnek, és amivel éveken át vádolták az egész világot Soros Györgytől Gyurcsányon keresztül a teljes baloldalig, azt most önök suttyomban meg fogják csinálni.

Önök terítenek ugyanis vörös szőnyeget az EU-n kívülről érkező gazdasági bevándorlók elé, önök akarják felpörgetni a gazdasági bevándorlást, hogy még a statisztikákban se látszódjon, ezért munkaerő-közvetítő cégeken keresztül fog ez megtörténni. Tudom nagyon jól, önök abban bíznak, hogy talán majd csak annak a pár tíz- vagy százezer magyarnak tűnik ez majd fel, akik jobb esetben nem kapnak önök miatt béremelést, rosszabb esetben elveszítik az egzisztenciájukat, munkájukat is, mert önök miatt lesz olcsó EU-n, Európai Unión kívüli vendégmunkás a helyükre.

De, tisztelt hölgyeim és uraim, van egy rossz hírem: nincs az a választási eredmény  sokan büszkélkedtek itt most önök közül ezzel a választási eredménnyel , nincs az a hazugsággal, csalással elért, fölényes kormánypárti győzelem, ami után mi itt, az ellenzék padsoraiban csendben tűrnénk a magyarok ilyen fokú elárulását. Tudniillik az, ami itt most előttünk fekszik, ez a törvényjavaslat, nem más, mint aljas árulás; árulás minden munkából élő magyar ember ellen, árulás minden bérből és fizetésből élő ellen. Nem elég az, hogy lassan drágábban vásárolunk a boltban, mint bármely európai melós, önök ezek után még újabb kibúvót is adnak a fideszes vállalkozásoknak a béremelések helyett. Ez, tisztelt kormánypárti képviselők, maga a vegytiszta árulás, ez nem más, mint a magyar melósok, a munka és a munka becsületének az elárulása.

Így a vége felé engedjék meg, hogy hadd tegyek  még akkor is, ha röviden  egy kissé átfogóbb megjegyzést is azzal a szellemiséggel kapcsolatban, ami ebből a törvényjavaslatból, ami előttünk fekszik, árad. Ott, ahol a kormány a dolgozó embereket sodorja kilátástalanságba, létbizonytalanságba, csak azért, hogy a gazdasági bevándorlás támogatásával nyújtson segítséget a fideszes vállalkozásoknak, az bizony beteg rendszer. Ott, ahol a kormány szerint egy két hete létrehozott kis cég vagy kft. profitja is fontosabb, mint egy harminc éve tisztességesen dolgozó családapa megélhetése, az egy nagyon beteg rendszer, az aljától egészen a feje búbjáig egy aljas és beteg rendszer.

(14.40)

Ott, ahol a törvényhozás és a kormányzati hatalomgyakorlás bevett és mindennapi módja a magyarok magyarok elleni kijátszása, ott bizony nincs nemzet, nincs haza, ott csak egy velejéig romlott, aljas és hazug rendszer van, az önök rendszere.

Mi, baloldali, európai demokraták ezzel az egész rendszerrel állunk szemben, az önök rendszerével. Tudják ezt önök nagyon jól. Minden hazugságnak ára van, és ha ez a rendszer hazug, akkor sajnos ennek a hazugságnak az árát a magyar családok, a magyar melósok, a magyar nép fogja megfizetni. Mi őket képviseljük ebben a Házban, mint ahogy eddig is, úgy ezután sem fogjuk szó nélkül tűrni az őket eláruló aljas kormányzati intézkedéseket. Mert nem más ez a veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatos salátatörvényben elrejtett, gazdasági bevándorlást pártoló javaslat, mint árulás, a magyar emberek, a magyar családok, a magyar melósok elárulása. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage