SZOLGA JÓZSEF nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Poštovani Gospodine Predsjedniče! Tisztelt Ház! Poštovani Dome! Tisztelt Államtitkár Úr! Poštovani Gospodine Državni Tajniče!

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló 2022. évi T/27. számú törvényjavaslat benyújtását követően a Magyarországi nemzetiségek bizottsága  folytatva a joggyakorlatot  kezdeményezte a tervezet nemzetiségi napirendi pontként történő tárgyalását.

Bizottságunk a 2022. május 9-én megtartott ülésén úgy döntött, hogy az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) számú országgyűlési határozat 32. § (2) bekezdése alapján a törvényjavaslat egészére vonatkozóan részletes vitát kíván lefolytatni, mivel érinti a nemzetiségi közösségeket; és a határozati házszabály 36. § (5) bekezdése alapján vitához kapcsolódó bizottságként felkérte a bizottság álláspontjának ismertetésére.

Tisztelt Országgyűlés! A tömeges megbetegedést okozó koronavírus magyarországi megjelenését követően a 2020. március 11-ei kihirdetett veszélyhelyzet óta már több hullámmal is megküzdött a társadalom és a gazdaság. A kiemelkedően eredményes oltási programnak köszönhetően a mostani veszélyhelyzet időszaka már nem igényelte a szigorú korlátozások fenntartását, mint amilyenre ezt megelőzően, annak idején szükség volt.

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a teljes védekezési időszakban támogatásáról biztosította a védekezést irányító szerveket, a nemzetiségek érdekeit, jogait érintően a kormány rendeleti intézkedéseit folyamatosan figyelemmel kísérte.

(15.50)

Egyetértését fejezte ki az emberek életének, egészségének megvédése, a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése érdekében a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény elfogadása kapcsán, majd az azt módosító 2021. évi XL. törvény hatálybalépését is támogatta. Továbbá a veszélyhelyzet több alkalommal, legutóbb 2022. június 1. napjáig történő meghosszabbítását is ugyancsak támogatta.

A T/27. számú törvényszöveg-tervezetről elmondható, hogy szerkezetében követi az előző időszakban e tárgyban benyújtott javaslatokat. A bevezető rendelkezések egyértelműsítik, hogy az elmúlt két év alatt kihirdetett veszélyhelyzeteket egymással folytonosnak kell tekinteni.

Az előttünk álló javaslat is azt szolgálja, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések hatályvesztéséig megfelelő átmeneti rendelkezések kerüljenek megalkotásra. Rendezi azt a jogbiztonsági követelményt, hogy a rendkívüli időszakban létrejött jogviszonyok, szabályozási elemek törvényi szintű garanciát kapjanak. Az I. fejezet rögzíti, hogy mely időszak vonatkozásában szükséges a törvényi szabályozás. A tervezet a szabályozott tárgyköröket két fejezetben taglalja: az egyikben a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokat határozza meg, a másikban külön nevesíti a módosítandó törvényeket.

Tisztelt Államtitkár Úr! A továbbiakban a bizottságunk részéről a törvénytervezet nemzetiségi összefüggéseire hívnám fel a figyelmet. Első körben érintem az átmeneti szabályozást. A bizottságunk részéről a rendeleti kormányzás során többször is jeleztük, hogy a nemzetiségi közösségek köznevelési intézményeiben a szaktanári ellátásban problémát okozott a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél a foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 599/2021. (X. 28.) kormányrendelet mérlegelést kizáró alkalmazása. Emlékszünk, amikor kötelezővé tették a beoltást, ami a nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézményekben nem került bevezetésre, és szerintünk helyesen, kértünk akkor egy kompromisszumos megoldást a szaktanári probléma megoldására. A most bevezetendő új szabályozás talán lehetőséget biztosít a korrekcióra, és visszautat kínál a nemzetiségi pedagógusok számára.

Fontosnak tartjuk, hogy a törvényi szabályozás célja a szomszédos országok, Magyarországgal határos közigazgatási egységek lakosságának koronavírus elleni védelmének elősegítése. A sikeres oltóanyag-beszerzés lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar közösségek tagjai a hazai ellátási rendszeren keresztül vakcinához jussanak. Helyesnek ítéljük, hogy az eljárás során nem kerül megkülönböztetésre a más országhoz tartozó állampolgár, így a hazai nemzetiségi közösségek anyaországai humanitárius segítséget kaphatnak a határ menti övezetekben.

A III. fejezet egyes törvényeket módosító rendelkezései közül az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 232/H. §-ának kiegészítése elősegíti a járványhelyzetben az előzőek körültekintő és megfontolt alkalmazását, ami elengedhetetlen, hogy a speciális helyzetben lévő, nemzetiségi feladatokat ellátó nevelési-oktatási intézményeknél sikerüljön a pedagógusokat visszavezetni az életpályára.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény kiegészítését is fontosnak tartjuk a nemzetiségi szervezetek folyamatban lévő támogatott tevékenységeinek szabályozott rendben történő befejezése érdekében. Reméljük, a törvénnyel biztosított hosszabbított határidők figyelembevételével a támogatott programok és projektek befejeződhetnek. A megvalósítási időtartam tárgyéven túli elhúzódása esetén a támogatás kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradvánnyá válik, így felhasználható továbbra is a nemzetiségi közcélokra.

Az államháztartási törvény kiegészítése segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy a gazdálkodási feladatokat ellátó túlterhelt helyi önkormányzati hivatalok a veszélyhelyzet okán nem vagy késedelmesen teljesített adatszolgáltatásai miatt a bírság alól mentesülhessenek.

Egyetértünk a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 26. és 27. alcímében foglalt rendelkezések kivezetésével, ami arról szól, hogy a kötelezően megtartandó önkormányzati éves ülésszámok sarkalatos törvényben foglalt számának visszaállítása indokolt, vagyis ezentúl az eredeti törvényben meghatározott több ülést kell megtartani, nem pedig egyet, amit az egészségügyi helyzet indokolt.

Tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet idején külön szabályozásra került az időközi választás és a helyi népszavazás megrendezhetősége, a rendeleti kormányzás révén már megtarthatók a nemzetiségi időközi önkormányzati választások is mindenfajta gond nélkül, ahogy ez az országgyűlési választásoknál is eredményesen és baj nélkül megvalósult. A fenti törvény választási eljárással kapcsolatos átmeneti szabályokat tartalmazó 27. §-a ezért nem hatályosítható.

A hatályba léptető rendelkezések a jelenlegi vészhelyzet alakulására tekintettel a miniszterelnök határozatához kötik a törvény életbe lépését. A sikeres védekezési program lehetővé teszi, hogy reményeink szerint a kormány a veszélyhelyzetet 2022. június 1-jétől megszüntesse. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága az előzőekben ismertetett vélemény alapján a T/27. számú törvényjavaslat szabályozási elveivel egyetért, azt támogatja.

Tisztelt Országgyűlés! Összességében elmondhatjuk, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet alatti különleges jogrend fennállása nem volt érdemi befolyással a demokrácia alapintézményeire. Nemzetiségi közösségeink a korlátozások ellenére gyakorolták a politikai önigazgatást, működtették a kulturális autonómia intézményeit. A nemzetiségi köznevelés szereplői is helytálltak, annak ellenére, hogy egyes intézkedések hátrányosan érintették a feladatellátó intézményeinket. A váratlan helyzet új szabályokat követelt, amelyek, igaz, nem mindig estek egybe a nemzetiségi jogok érvényre juttatásával. Reméljük, a jövőben a tapasztalatok ismeretében még sikeresebben és gyorsabban reagálhatunk a kihívásokra.

Természetesen a veszélyhelyzet törvényi megszüntetésével a járványveszély nem múlt el, a vírus itt maradt közöttünk, ezért továbbra is szükség van a társadalom tagjainak felelős magatartására. A kormánynak folytatnia kell az egészségügyi ágazattal kapcsolatos szabályalkotást és az infrastrukturális fejlesztést.

Bizottságunk köszönetet mond az egészségügy, a szociális ágazat és a közszféra minden szereplőjének eddigi munkájáért és a jövőbeni elhivatott szerepvállalásért. Mérhetetlen és pótolhatatlan veszteségnek tekintjük a pandémia áldozatait, együttérzésünket fejezzük ki a hozzátartozóknak. Bizottságunk továbbra is arra kéri a közösség tagjait, hogy segítsék elő a védekezést, amelynek egyik legfontosabb eszköze az oltás. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Hvala na pozornosti! (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage