KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Nem először kerülünk már ebbe a helyzetbe, illetve az Országgyűlés nem először kerül abba a helyzetbe, hogy egy ilyen salátatörvényt kelljen tárgyalni. Volt már ilyen az előző időszakban is. Ennek a két salátatörvénynek egy közös metszete van, mindig hozzányúlt a kormány a munkavállalói jogokhoz. Mindig hozzányúlt vagy a foglalkoztatást érintő kérdésekhez, vagy pedig magához a munkavállalói jogokhoz, és soha nem úgy, hogy a munkavállalók javára történt volna ez a döntés. Mindig azt tapasztaltuk, hogy egy-egy ilyen salátatörvény végén, a nap végén rosszul jártak a munkavállalók.

Szeretnék egy gondolatot megosztani azzal kapcsolatban is, hogy Szabó Szabolcs kollégám, képviselőtársam jelezte, hogy egyeztetéseket hiányolt a kormány részéről, illetve a szociális partnerek közötti egyeztetések mikéntjéről érdeklődött. Szeretném elmondani azt is, hogy május 5-én önök összehívták ugyan a vállalkozók és a kormány állandó konzultációs fórumát, de erről a javaslatról egyetlenegy szó nem esett, pedig akkor már be volt nyújtva a parlament elé, bárki hozzáférhetett ehhez a javaslathoz. Kérdések ugyan hangzottak el a szociális partnerek részéről a kormányzat felé, de erről a javaslatról érdemi vita nem folyt. Kérdezem én, hogy miért félnek a vállalkozóktól, miért félnek a szakszervezetektől olyan értelemben, hogy megkérdezzék a véleményüket egy-egy ilyen őket érintő javaslatról.

Azt gondolom, nem helyes, hogyha azon az úton jár a kormány, hogy saját maga gondol ki egy-egy törvényjavaslatot, és egy-egy képviselő útján vagy pedig egy salátatörvénybe csomagolva próbálja meg ezt lenyomni a munkavállalók torkán. Ennek a törvénynek az lesz a vége, hogy ha ez a javaslat elfogadásra kerül, hogy nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, és csökkenni fog a bérük, nem nő olyan ütemben, mint ahogy azt ők megérdemelnék. Ezért nyilvánvalóan ez a javaslat módosításra szorul, ami módosítási javaslatokat mi meg is fogunk tenni. Köszönöm. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage