DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Javult a gyermekvállalási hajlandóság, természetesen mindenkinek a saját döntése. Minden családnak a saját döntése, hogy mikor vállal gyermeket, mikor alapít családot, de több támogatási lehetőség közül tudnak választani. (Z. Kárpát Dániel: 6 milliós ország leszünk.)

Ami a munkahelyeket illeti: 12 százalékról hoztuk le a munkanélküliségi arányt; 4 százalék alatt van a háborús helyzet és a nehéz járványos évek ellenére. Aztán: a nyugdíjak értékét megvédtük, olyannyira, hogy azt a 13. havi nyugdíjat, amit elvettek 2010 előtt, visszaadtuk az idős honfitársainknak.

Folyamatosan csökkentettük az adókat. Nem tudom, hogy az önök pártja mit gondol egész pontosan az adók kérdéséről, hogy csatlakozike majd a baloldalhoz abban, hogy progresszív adózást, többkulcsos adózást akarnak, de egy dolgot el tudok önnek mondani, hogy folyamatosan csökkentek az adók: a jövedelemadó például egységesen 15 százalékra, a fiataloknak pedig nem kell jövedelemadót fizetniük 25 év alatt. (Z. Kárpát Dániel: Mennyi jött be áfából tavaly? 5000 milliárd?)

Ami a nemzeti vagyont illeti: 7000 milliárd forinttal nőtt a nemzeti vagyon nagyságrendje a mostani kormányzás alatt. Egyetértek azzal a szándékkal, hogy a stratégiai iparágakat, abban a magyar tulajdon arányát meg kell erősíteni. Itt nagyon nagy lépéseket tettünk a bankszektorban, a stratégiai iparágakban, mondhatnám itt az energetikát is, a média területét is, az élelmiszeripar tekintetében még további teendőkre van szükség. (Z. Kárpát Dániel: Komoly befektetés!)

Ha a biztonságot fontosnak tartja, akkor erre és a következő kormányra számíthat. Nemcsak a határainkat védjük, hanem a bűncselekmények számát is sikerült megfelezni. Azt gondolom, hogy Ásotthalom környékén is komoly fegyvertény ez, és az ott élők is érzékelhetik. (Z. Kárpát Dániel: A szabálysértések tízszeresére emelésével.)

Most ami az embargó kérdését illeti: nem csinálunk abból titkot, hogy nem támogatunk olyan szankciókat, amelyek sokkal jobban fájnak Magyarországnak, mint az agresszornak, és sokkal jobban fájnak Európának. Hát, az energiaárak már eddig is jelentősen növekedtek, az Eurostat számai szerint több mint 40 százalékkal egy év alatt, ez fűtötte az inflációt, és erre tenne még rá egy lapáttal az, ha bevezetnék az olajembargót, olyan körülmények között, hogy Magyarország 64 százalékban Oroszországból importálja az olajat. Tehát nemcsak ellátási problémáink lennének, hanem megugornának az árak is. Ezt nem akarhatják, ezt nem támogathatják. Most ezért ellenzi a hatodik embargós csomagot vagy szankciós csomagot a magyar kormány. Ha ön azt állítja, hogy a magyar kormány nem emelte fel ezek ellen a szavát, akkor önt vagy rosszul tájékoztatták, vagy félre akarja vezetni a magyar nyilvánosságot.

Végezetül, idő hiányában még egy dolgot szeretnék mondani: az elmúlt hetek felszólalásai alapján, ha jól értelmezem, önök kétségbe vonják az Alaptörvényt, és ha jól értettem a szavait, akkor az árstopintézkedéseket sem tartják megfelelőnek. Az a helyzet, hogy pontosan ilyen felszólalásokat hallottunk a baloldali pártoktól az elmúlt években, az elmúlt hónapokban. Nem tisztem, hogy tanácsokat adjak önöknek, egyet talán mégis megtehetek, hogy ne lépjenek a Jobbik útjára, mert nagyon jól látták, hogy annak mi lett a következménye. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage