DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nehéz időszak áll mögöttünk a Covid kihívásaival, és nehéz időszakot élünk meg az orosz-ukrán háború valóságával. Nekünk politikusként az a felelősségünk és a feladatunk, hogy a magyar emberek számára reális alternatívát biztosítsunk és megvédjük Magyarország energiaellátását.

Tényként kell kezelnünk, hogy az Európai Unió vonatkozásában a felhasznált földgáz több mint 40 százalékát, valamint a kőolaj bő egynegyedét Oroszország termeli ki. Az is tény, hogy Európának nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű, nem orosz eredetű vezetékes földgáz, és az is tény, hogy hazánk tengerpart hiányában nem tud kialakítani úszó terminálokat, ezért jelenleg orosz vagy bármilyen kőolaj Magyarországra csak csővezetéken keresztül érkezhet. Noha márciusban a tagállami vezetők mind a versailles-i nyilatkozatban, mind pedig az Európai Tanács következtetéseiben megegyeztek abban, hogy csak olyan szankciós javaslatokat támogatnak, melyek tekintettel vannak a tagállamok nemzeti körülményeire és eltérő energiaszerkezetére, az energiamixére, a Bizottság ennek ellenére figyelembe sem vette a nemzetek hangját. Olyan javaslatcsomagot nyújtott be, amely megvalósulása esetén veszélybe sodorná egyes tagállamok energiaellátásának biztosítását.

Az Európai Unió hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagját Ursula von der Leyen 2022. május 5-én jelentette be, amelyben teljes importtilalom szerepel az orosz olajra, beleértve a tengeri és a vezetékes szállítást, valamint a nyersolajat és a finomított olajat is. A nyersolajat 6 hónap alatt, a finomított olajat év végéig tervezné kivezetni a Bizottság. Az importtilalomra vonatkozó brüsszeli javaslat az orosz fosszilis energiáról való leválás elvárásával szemben semmilyen, de semmilyen reális alternatívát nem tartalmaz, ezért a jelenlegi szankciós csomag nem támogatható. Nincs semmilyen alternatíva arra, hogy ennek következményeként hogyan tudnánk működtetni a szállítást, a közlekedést, a mezőgazdaságot, különösen annak függvényében, hogy Európa energiainflációval néz szembe. Nem ad megoldást, sem semmilyen garanciát ez a bizottsági javaslat, ellenben tönkretenné a rezsicsökkentés vívmányát. Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesze bármilyenfajta megállapodás, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely képes lenne és tudná kompenzálni azt a várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene.

Azért is rendkívül hibás ez a bizottsági javaslat, mert nem a minél gyorsabb leválás a lényeg, és ez a fő üzenet, hanem a megfelelő alternatívák megtalálása. Hazánkba például jelenleg csak csővezetéken keresztül érkezhet kőolaj, amelynek közel kétharmada Oroszországból jön. A magyar kormány évek óta törekszik arra, hogy hazánk az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőségét mérsékelje, de tekintettel arra, hogy ez a függőség történelmi és földrajzi okokból alakult így, nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni. Hazánk biztos lábakon álló energiaellátását a brüsszeli javaslat teljes mértékben lerombolná. A javaslat elfogadása, hatálybalépése esetén a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése egyszerűen lehetetlenné válna.

Eddig öt brüsszeli szankciós csomagot támogattunk. Ötöt. De a magyar kormány kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátásának biztosítása vörös vonal. A háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni, ahogyan már oly sokszor álltunk ki ezen gazdasági realitás és értékrend mellett. A mi álláspontunk reális és világos alternatíva, azaz a szankciós csomag csak akkor támogatható Magyarország részéről, ha az embargó a tengeri szállítási útvonalakra korlátozódik, azaz ha a csővezetékes szállítás teljes mértékben kivételt kap az embargó alól.

Az ukrajnai háború kapcsán hazánk a kezdetek óta a béke pártján állt. Elítéljük az agresszort, és minden humanitárius segítséget megadunk a háborút elszenvedő Ukrajnának, fogadjuk a menekülteket, akik a háború kitörése óta már csaknem 700 ezren érkeztek hazánk területére. Az április 3-ai eredmények fényében egyértelmű felhatalmazást kaptunk arra, hogy a korábbi úton haladva megvédjük Magyarországot, megőrizzük hazánk békéjét és biztonságát, így hazánk energiaellátásának biztonságát is. Várjuk a fejleményeket, hiszen ma külügyminiszter úr Brüsszelben tárgyal. A magyar emberek védelme érdekében, ahogyan eddig is, csak és kizárólag működőképes alternatívát támogatunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage