SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Most arról szól ez a vita, hogy az Országgyűlés kiírjone népszavazást két témában, a Fudan Egyetem, illetve az álláskeresési járadék ügyében. Mivel mind a két kérdésben összegyűlt a szükséges számú aláírás, vagyis az emberek úgy döntöttek, hogy szeretnék, hogyha megkérdeznék őket, hogy ezekben az őket érintő ügyekben mi a véleményük, ezért én arra fogom kérni a DK frakcióját, hogy támogassuk a népszavazás kiírását ezekben az ügyekben.

Ugyanakkor a múlt heti Igazságügyi bizottsági ülésen én voltam az egyedüli olyan tag, aki ebben a témában tartózkodtam a szavazáskor. Itt és most szeretném hosszabban indokolni ennek a tartózkodásnak az okát, most szeretném elmondani, hogy miért gondoljuk azt a népszavazás intézményéről, amit mindjárt ismertetni fogok. Röviden úgy összegezném ezt, hogy Orbán Viktor törvénytelen kormánya éppúgy tönkretette a népszavazás intézményét, mint ahogy tönkretette Magyarországot is.

Hadd kezdjem egy kérdéssel! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt 12 évben az Orbán-kormány alatt hány érvényes és eredményes népszavazás volt ebben az országban? Nézek a szemben ülő fideszes képviselőtársaimra (Vigh László: 32 év alatt mennyi volt?), hátha mondanak ilyet. Nulla darab volt, kedves képviselőtársam, segítek önnek. Nulla darab ilyet sikerült 12 év alatt összehozni. Pontosan nulla!

Kétfajta eset volt ugyanis az elmúlt 12 évben, amikor népszavazási szándék merült föl ebben az országban. Az egyik eset az volt, hogy önök, tisztelt fideszes képviselőtársak, megakadályozták azokat az eseteket, amikor ki lehetett volna írni, amikor az emberek szerettek volna dönteni az őket érintő kérdésekről, mert féltek annak az eredményétől, mert valós tétje volt ezeknek a kérdéseknek, és voltak azok az esetek, amikor önök saját maguknak propagandacéllal írtak ki népszavazásokat, de azok még így is érvénytelenek lettek.

Az átlagember ezt látta: az állampolgárok az elmúlt 12 évben semmiről, de semmiről, szó szerint semmiről nem tudtak dönteni népszavazáson, még olyanról sem, amiről önök írtak ki népszavazást. Mind a két esetre hadd mondjak két-két példát!

Amikor tétje lett volna a népszavazásnak, amikor volt politikai súlya egy ügynek  ilyen volt a vasárnapi boltbezárás ügye vagy ilyen volt a budapesti olimpia kérdése , mi történt ezekben az ügyekben? A vasárnapi boltbezárás esetén önök kopasz verőembereket küldtek a Nemzeti Választási Irodába, hogy alternatív kérdéssel próbálják hátráltatni a döntést az addig beadott ellenzéki kérdésben, és végül lehátráltak erről az ügyről, nem vállalták ennek a politikai kockázatát, és hogy a politikai árát megfizessék ennek.

De ugyanez történt az olimpia ügyében is, inkább hátraarcot csináltak és lemondtak arról, hogy népszavazás legyen, amikor kiderült, hogy elegendő számú aláírás gyűlt össze, és azokat nevezték álomgyilkosoknak, akik egyébként a nevüket adták, és kifejezték abbéli szándékukat, hogy ők bizony ám szeretnék, hogyha az emberek döntenének ezekben az ügyekben, mert hát milyen dolog az egy országban, hogyha az emberek döntenek az őket érintő kérdésekről. Hát, borzasztó tényleg! Amikor tehát valós témája lett volna egy aláírásgyűjtésnek, egy népszavazásnak, akkor a kormány mindent megtett azért, hogy ez ne valósuljon meg.

Lássunk példát a másik esetre! Nem az emberek gyűjtötték össze a megfelelő számú, több mint 200 ezer aláírást, nem ők álltak hóban, fagyban, sárban az utcán, amikor önök a közhatalmukat felhasználva  szerintem azzal visszaélve  2016-ban, illetve idén kicsikartak egy-egy népszavazást.

2016-ban egy, a valóságban soha nem létező kötelező betelepítési kvótáról volt itt egy népszavazás, idén áprilisban meg a szintén soha nem létező óvodai genderlobbiról. Mi a közös ebben a kettőben? Az a közös, hogy mind a kettőt nem létező dolgokról írták ki. Mondjuk ki nyíltan, Magyarországon az elmúlt 12 évben akkor lehetett népszavazást tartani, amikor a kormány szándéka szerint valami fake newsra írtak ki népszavazást. Az állampolgárok semmikor máskor nem mondhattak erről véleményt. Rögzítsük ezt, hogy az Orbán-rendszerben eddig csak így lehetett népszavazni.

Ezt is természetesen csak úgy tudták megtenni, hogy a Nemzeti Választási Bizottságot, illetve a bírósági vezetést lecserélték az önökhöz hű pártkáderekre, csak így tudtak átcsúszni ezekben az ügyekben a népszavazási kérdések, csak így tudtak valóssá válni. Ne csodálkozzunk ezért azon, hogy mi törvénytelennek tartjuk ezt a kormányt.

Szintén közös elem ebben a két példában az, hogy még így is érvénytelen népszavazások történtek, legutóbb másfél hónapja, amikor az önök, kedves fideszes képviselőtársaim, negyedik kétharmadának a napján sem sikerült érvényes népszavazást összehozni ebben az országban, még az a népszavazás is érvénytelen lett, bármit is hazudnak össze itt az ülésen, például a múlt héten is.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy az Orbán-kormány kiüresítette, valójában megszüntette a népszavazást, hogy most, májusban beszélünk arról, hogy mikor és hogy legyen a népszavazás, miközben az emberek januárban adták az aláírásukat ehhez. Eltelt négy hónap, természetesen semmi nem történt ebben az ügyben. Minden úgy kerül ide a Ház elé, és ebben az ügyben is minden úgy történik, ahogy a Fidesznek a politikai stratégiájába illeszkedik.

(16.10)

Nyilván már nézik a tisztelt fideszes képviselőtársaim azt a júliusi, augusztusi időpontot, amikor majd ki lehet írni ezt a népszavazást nagyobb kockázatok nélkül, direkt azért, hogy nehogy az emberek akarata érvényesülhessen, és részt vehessenek ezen a népszavazáson.

Hadd foglaljam tehát össze, tisztelt képviselőtársaim: az Orbán-kormányban semmiről nem lehet népszavazással dönteni, pont. Semmiről, igen, kedves képviselőtársaim! Önök fogták a népszavazás demokratikus intézményét, fehérre mázolták, bohócorrot tettek rá, bohócsisakot tettek rá, kirúzsozták, és feltolták egy színpadra, a NER színpadjára, hogy tessék, itt van a népszavazás, valójában létezik ez az intézmény, örüljetek neki  mintha ez valóban valós népszavazási kezdeményezés és intézkedés lenne.

Természetesen tudjuk, hogy csak színpadi kellékként maradt meg a népszavazás intézménye ebben az országban, valójában 12 éve nem létezik ez. 12 év alatt nulla darab érvényes népszavazás történt Magyarországon. Ezek tények, uraim, ezzel nem tudnak mit vitatkozni.

És természetesen ez nem valami rosszul alkalmazott törvénynek köszönhető, vagy valami hatóság, hivatal és bizottság rosszul működik, és ezért történnek ezek a dolgok. Ez nem hiba a rendszerben, ez maga a rendszer, az önök rendszere ilyen. Orbán Viktor egyeduralmának a lényege az, hogy nem dönthet a nép a saját ügyeiről a neki fontos ügyekben. A népszavazás intézménye papíron létezik, fel van téve erre az általam említett színpadra, ha úgy alakul, akkor önök propagandacéllal ezt fel is használják, de egyébként egyéb módon ennek értelme nincs, Orbán Viktor törvénytelen kormánya megszüntette a népszavazás intézményét.

Ha tehát az a kérdés, hogy a DK egyébként támogatjae az álláskeresési járadék folyósításának a kilenc hónapra történő meghosszabbítását, vagy azt, hogy a Fudan Egyetem helyett Diákváros épüljön, akkor a válaszom az, hogy igen, persze, nagyon is. Ha az a kérdés, hogy a DK szerint lehetőséget kell adni az embereknek arra, hogy az emberek döntsenek erről az egyébként életüket befolyásoló fontos ügyről, erre megint csak az a válaszom, hogy igen, nagyon is. De ha az a kérdés, hogy a jelenlegi népszavazási szabályok szerint a jelenlegi rezsimben lehete érvényes népszavazást tartani, a nép felül tudjae írni azt a kormányzati akaratot, amit Orbán Viktor törvénytelen kormánya testesít meg, akkor az a válaszom, hogy nem, ennek így semmilyen értelme nincs.

Orbán Viktor törvénytelen kormánya kiüresítette, ha úgy tetszik, megölte a népszavazást. Többféle szinonimát tudok erre használni; használják bátran önök is, fideszes képviselőtársaim! Egyetlen morzsányi közhatalmat sem szeretnének adni a köznek és az országnak, ezért úgy változtatták meg a népszavazás szabályait, hogy valójában ne lehessen érvényes népszavazást tartani, ezért nem volt az elmúlt 12 évben sem és nem lesz a jövőben sem ilyen.

Látom azonban azt, hogy talán önöktől politikailag jobbra álló pártpolitikusok lehet, hogy eljátsszák azt a színjátékot, hogy van még népszavazás Magyarországon, lehet, hogy hajlandók lesznek arra, hogy azt mondják egy-egy ügyben, hogy ezek valós ügyek, valós népszavazások. Látom a kormányzati szándékot, hogy szeretnének maguknak egy házi ellenzéket, amely a rendszer lényegét nem bírálja. Mi, a Demokratikus Koalíció ebben a színjátékban nem fogunk részt venni. Minden alkalommal ki fogjuk mondani, most is: amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig önöknek köszönhetően a magyar nép soha semmilyen kérdésben sem dönthet népszavazáson.

Éppen ezért a továbbiakban főszabályként nem fogunk népszavazást kezdeményezni, népszavazási kezdeményezést támogatni, mert ezzel is mi csak ennek a színjátéknak a résztvevőivé válnánk. Nem fogunk úgy tenni, mint ha a magyar népnek lenne még ilyen joga, joga ahhoz, hogy a saját életéről szavazzon. Nincs joga, mert Orbán Viktor törvénytelen kormánya ezt elvette, tönkretette a hazát, elvette ezt a jogot is. Ennélfogva minden népszavazás és népszavazási kezdeményezés csak arra jó, hogy egyébként nagyon drágán fenntartson egy hamis látszatot, egy színházat, és eltakarja Orbán Viktor törvénytelen kormányának valóságos természetét.

Mi a Demokratikus Koalícióban a történelem jó oldalán állunk, mi a magyarok oldalán állunk. Éppen ezért ebben a színjátékban nem fogunk részt venni, erre számítsanak tőlünk. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik, a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage