HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A helyzet jogi értelemben teljesen világos. Van két népszavazás, így az Országgyűlés, az országgyűlési képviselők nem is tehetnének mást, mint hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatra igent mondanak, azaz elrendelik ezt a két népszavazási kérdést.

Egészen elképesztő, hogy azok, akik egységben elindították ezt a népszavazást, most mindannyian különbözőt mondanak, de egyébként a legnagyobb frakció, ha jól értem, nem akarja támogatni a népszavazás kiírását. (Sebián-Petrovszki László: Nem jól érted!) Tehát egységben indulnak, de az egyikük tartózkodik, a másik nem támogatja, a Jobbik nem tudja, hogy mit akar (Sebián-Petrovszki László: Figyelni kellett volna, képviselő úr!  Dr. Brenner Koloman: Szövegértés-szeminárium kellene!), és két kisebb párt pedig valóban támogatja ezt. Ilyen ez a baloldali egység.

Közvélemény-kutatásokra hivatkozik itt (Csárdi Antal: Ki?) Hajnal Miklós képviselőtársunk. Azt mondja, hogy a közvélemény-kutatások szerint ezeket az ügyeket támogatnák a magyarok, ezért inkább ne is kérdezzük meg őket. Ez a baloldali demokráciafelfogás.

A DK esetében pedig valamiért a Mátrix című film jutott eszembe Sebián-Petrovszki képviselőtársunk felszólalásakor, ott is az a jelenet, amikor Morpheus felkínálja Neónak a piros vagy a kék tablettát. (Nacsa Lőrinc: A vita bajnokai!) Azt mondja, hogy ha a kéket veszi be, akkor visszatalál a mátrixba, ugyanúgy fel fog kelni, és ugyanazt fogja gondolni, amit eddig. Ha a pirosat meri bevenni, akkor szembejön a valóság. A helyzet az, hogy április 3-án önöknek ez a felajánlás megtörtént. Tehát április 3-án döntöttek az emberek; önök is dönthettek volna úgy, hogy végre a piros pirulát veszik be, és meglátják, hogy mi a magyar valóság, mi az emberek véleménye valójában önökről és Magyarország helyzetéről. Önök azonban kis hezitálás után inkább bevették a kék pirulát, és belemerültek a saját DK-s alternatív valóságukba, abba az alternatív valóságba, ahol önök azt állítják, hogy ma Magyarországon nincs lehetőség a népszavazásra. (Sebián-Petrovszki László: Így van!) Teszik mindezt akkor, amikor az elmúlt 12 évben jó néhány népszavazás volt (Sebián-Petrovszki László: Két érvénytelen!), és teszik mindezt akkor, amikor a saját maguk által kezdeményezett népszavazás szavazásakor önök tartózkodni akarnak. (Sebián-Petrovszki László: Ezt nem érted!) Ez nem szürreális világ? Szerintem nagyon is az.

A másik pedig az, ha jól látom, hogy a valós helyzet az, hogy bár önök kezdeményezték ezt a népszavazást, valójában suttyomban ki akarnak menekülni belőle. Ezzel nem bennünket bántanak meg, hanem azokat a saját aktivistáikat csapják be, akiket arra kértek tavaly télen, hogy a hidegben gyűjtsenek aláírásokat. Ők ezt megtették önöknek, és most meg a népszavazás mögül, még egyszer mondom, jogi trükkökkel suttyomban ki akarnak hátrálni. Hát, milyen viselkedés ez? De nyilvánvalóan ez az önök dolga, ebbe nem akarunk beleszólni.

Hajnal Miklós bátor demokrataként elmondta az elmondandóját, és utána kivonult, de ő itt kommunistázott. Így távolból mondanám neki, hogy nézze már meg, kikkel fogott össze. Nézze már meg, hogy ott ül mellette a szövetségese, sőt főnöke, az a Gyurcsány Ferenc, aki KISZ-es volt, aki minden pénzét, politikai befolyását (Sebián-Petrovszki László: A ti kormányotokban vannak!  Z. Kárpát Dániel: Szerencse, hogy nálatok nincs ilyen!), politikai befolyását annak köszönhetően szerezte, hogy KISZ-es ember volt! És ők kommunistáznak? Érdemes azért ezt jobban megnézni!

Sebián-Petrovszki képviselőtársunk beszélt arról, hogy nem kérdezzük meg az embereket. Az a helyzet, hogy népszavazások voltak Magyarországon a fontos, stratégiai, Magyarország hosszú távú jövőjét befolyásoló kérdésekről, mint migráció, genderőrület, és volt számtalan népszavazás a mi kormányunk alatt is, meg egyébként akkor is, amikor önök kormányoztak. Egy dolog változatlan volt, volt, amikor önök kormányzati pozícióban voltak, volt, amikor nem, de egy dologban konzekvensek voltak: azokat a törekvéseket, hogy meghallgassuk és megkérdezzük az emberek véleményét, minden egyes alkalommal támadták. Ez a baloldal demokratikus elköteleződése. Most éppen közvélemény-kutatásokra hivatkozva szeretnék egyébként a népszavazást meg nem történtté tenni, ezt a kezdeményezést meg nem történtté tenni. Tehát ha bátrak, akkor miért nem támogatják?

Azt gondolom, a baloldalnak érdemes lenne, ha már azt mondták, hogy egységben indultak, egy egységes álláspontot kialakítani ebben, és végre, ha már demokráciáról szoktak beszélni, tiszteljék meg a demokratikus intézményrendszert, a magyar demokráciát azzal, hogy ha ez a lehetőség van és ezt az önök támogatói harcolták ki az aláírásukkal, akkor ne gáncsolják el. Legalább ennyit tegyenek meg, ne értünk, miattuk! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage