DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Az egészségügy átszervezésével végre a kormány is elismeri az eddigi irányítás problémáit, azonban az önálló egészségügyi minisztérium hiánya gátolja a fejlődést, és hosszúak maradnak a várólisták. Félő, hogy például a betegségmegelőzés és ezen belül a szűrővizsgálatok lesznek azok a feladatok, melyekre a belügy által irányított egészségügyben a legkevesebb figyelem és erőforrás jut majd, holott a betegségek korai felismerése életeket menthet, és csökkenti beteg embertársaink szenvedését. És ez különösen igaz a daganatos betegségek felismerése területén.

Miközben a kormány folyamatosan a rákellenes fellépés hatékonyságát dicséri, Magyarország sajnálatos módon évek óta elsők között van a daganatos megbetegedések miatti halálozások számában az Európai Unióban, és sajnálatos módon nem látható jelentős javulás. A legjelentősebb daganatos megbetegedések a tüdő- és a vastagbélrák, a nem specifikus betegségtípusoknál pedig a nők esetében a mellrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák, ez utóbbiak nemcsak a leggyakoribb rákos megbetegedések, hanem az egyik vezető haláloknak számítanak, miközben ezek a rákos megbetegedések a nők esetében a méhnyakrákkal együtt pont olyan betegségtípusok, melyeknél a korai felismerés radikálisan növeli a gyógyulás esélyét  ez látszik egyébként az egészségügyi adatokból is. A szocialista kormány alatt bevezetett méhnyakrákszűrő vizsgálatok tíz év alatt több mint negyedével csökkentették az ebből fakadó halálozást. A megelőzés tehát működik. A szűrővizsgálatok működnek.

A koronavírus-járvány alatt azonban számos egészségügyi beavatkozás maradt el, és számos magyar nem fért hozzá a szűrővizsgálatokhoz, beleértve a különféle rákszűréseket  és itt az egyszerű átlagemberről beszélek, azokról, akik nem tartoznak a hipersebességgel gazdagodó elithez. Az átlagember nem képes megfizetni a méregdrága magánegészségügy által nyújtott vizsgálatokat és szűréseket, számukra csak az állami egészségügy által nyújtott ingyenes megelőző program és ingyenes szűrés a megoldás, ha ehhez nem jutnak hozzá, akkor hamarosan tömegesen jelennek meg olyan rákos megbetegedések, melyek a késői felismerés miatt már nehezen vagy egyáltalán nem gyógyíthatók.

Ezért az alábbiakat kérjük: a kormány haladéktalanul kezdjen egy átfogó egészségmegelőző (sic!) programot, beleértve a daganatos megbetegedésekre vonatkozó, mindenki számára elérhető szűrőprogramot  természetesen emlékszem azokra a szűrőbuszokra, amelyek járták az országot, ez szerintem egy kifejezetten jó ötlet volt -; a kormány egyébként a már meglévő szűrőprogramokat gyorsítsa fel, és növelje azok kapacitását, hogy a pandémia alatt elmaradt vizsgálatokat megpróbálják valamilyen formában pótolni; indítson kampányt a kormány, mellyel a szűrővizsgálatokon való hajlandóságot tudja növelni a lakosság körében, ezt rendkívül fontosnak tartom. És továbbra is azt mondjuk, amit a politikától független szakemberek is mondanak, hogy a magyar egészségügy állapota és a magyar honfitársaink egészségügyi állapota miatt szükséges egy önálló egészségügyi minisztérium felállítása, ahol valóban szakemberek foglalkoznak az emberek egészségével, és csak azzal.

Orbán Viktor miniszterelnök úr a kampányban és beiktatásakor is azt mondta, hogy számára a magyar emberek élete fontos. Reméljük… (Rétvári Bence Dömötör Csabával egyeztet.) Reméljük, ez a cselekedeteiben is meglátszik majd, mert az önálló egészségügyi minisztérium hiánya… (A Dömötör Csabával egyeztető Rétvári Bencére tekintve:) …rossz előjel. Most is hangsúlyozom: az egészségügy dolgozóinak csakis köszönettel tartozunk, mert az ő áldozatkészségük miatt tud egyáltalán működni az ágazat. És kérem, ne tegyen úgy, államtitkár úr, mintha őket kritizálná bárki. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage