KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel hallgattam a hozzászólásának első mondatait, ami a jó szándékáról és a tenniakarásáról tett tanúbizonyságot. Bízom abban, hogy a parlamenti munkája során ténylegesen is támogatja azokat a célokat, amiket megfogalmazott.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány elfogadta a „Magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia 2030” című dokumentumot, amely a szegénységben élő népesség, kiemelten a gyermekes családok, valamint a roma népesség jólétével, társadalmi befogadásával kapcsolatos stratégiai irányokat fogalmazza meg. A stratégia továbbá célul tűzi ki a munkaerőpiaci integráció, a munkához jutás, a foglalkoztató hatóság erősítését, az esélyteremtő oktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítását, a területi egyenlőtlenségek csökkentését, a környezeti, valamint a lakhatási feltételek javítását.

Ennek végrehajtása érdekében hároméves intézkedési tervek készülnek, ahol országos szinten létrejöttek a felzárkóztatáspolitika legfőbb együttműködési, partnerségi fórumai, amelyben a romák és nem romák egyaránt képviseltetik magukat: Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, Roma Koordinációs Tanács.

A 2021-27 közötti időszakra vonatkozó uniós felzárkóztatási fejlesztések a felzárkózási stratégia 2030 céljain alapulnak.

(9.50)

Számos beavatkozás irányul a gyermekek, a gyermekes háztartások jólétének javítására, amelynek pozitív hatásai már most is megmutatkoznak.

Kiemelendő eredmény, hogy az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoport, a fiatalok és a gyermekek, 17 évesnél fiatalabbak körében a szegénységben élők aránya jelentős javulást mutat. 2013 óta alig harmadára csökkent a foglalkoztatás nélküli háztartásban élő gyermekek aránya, a roma lakosság körében nő a foglalkoztatottsági ráta, kétszer annyi roma dolgozik, mint 2010 előtt. A roma nők foglalkoztatottsága a 2010 előttihez képest háromszorosára emelkedett, tisztelt képviselő úr. A romákon belül is a legrosszabb foglalkoztatási mutatókkal rendelkező roma nőket segíti a „Nő az esély” foglalkoztatásba ágyazott képzési program, amely eddig több mint 1700 fő számára nyújtott foglalkoztatást. A továbbfoglalkoztatottak aránya meghaladja a 70 százalékot.

A legkorábbi életkorban segítenek a „Biztos kezdet” gyerekházak, 140 gyerekház működik hazai nemzeti forrásból, esélyt teremtve naponta 2500 fő fejlesztésére. Jelenleg 183 tanoda működik hazai költségvetési finanszírozással, a tanodák átlagosan évente 5500 gyermeknek nyújtanak segítséget a mindennapi tanulásban. Minden három év alatti gyermek óvodába járhat, napi négyszeres ingyenes étkezést kap. Az „Útravaló” ösztöndíj évente tízezer hátrányos helyzetű tanulónak ad ösztönzést a tanuláshoz. Az „Út a diplomához” ösztöndíj évente több mint 600 hátrányos helyzetű egyetemistának ad lehetőséget az egyetemi tanulmányaihoz. A kormány által 2011-ben létrehozott 11 roma szakkollégiumban évente 350 hátrányos helyzetű roma fiatal lakik és tanul, valamint kap ösztöndíjat. Több mint 500-an már megszerezték diplomájukat, és elismert szakmákban dolgoznak.

Tisztelt Képviselő Úr! Arra kérem önt, hogy ha komolyan gondolja azokat a célokat, amelyeket megfogalmazott, és én bízom benne, hogy ez tényleg így történik, akkor működjünk együtt ezeknek a céloknak a valóra váltásában, a romák felemelkedése és a hátrányos helyzetű emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage