SAS ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Nemrégiben kezembe került egy hetilap, és az egyik oldalán két álláshirdetést láttam. Az egyik egy multinacionális kereskedelmi cégnek volt az álláshirdetése, a másik pedig egy rendvédelmi szervnek volt a toborzója. Azt kellett tapasztalnom, hogy a rendvédelmi pályakezdő jóval kevesebb fizetésért tud dolgozni, mint egy kereskedő.

Természetesen a felszólalásom célja nem az, hogy egy eladó vagy árufeltöltő mennyit keres, hiszen ők sincsenek túlfizetve, és tudom, hogy nemzetgazdasági szempontból a társadalom ellátása kiemelten fontos feladat, így a fogyasztási cikkek árusítása és az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzése nemzetgazdasági érdek, ezért köszönet érte a dolgozóknak.

Felszólalásom célja, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy egy kezdő rendőrjárőr havonta nagyjából nettó 156 ezer forintot visz haza, ami álláspontom szerint rendkívül kevés. Jelenleg a fővárosi ingatlanpiacon a bérleti árakat tekintve egy kisebb lakás havi bérletére talán elegendő ez az összeg. De ami talán még ijesztőbb, hogy ennek a fizetésnek a vásárlóereje nagyjából és egészében egy havi keresetet tekintve cirka 30 méternyi 40-szer 40-es zártszelvény megvásárlására elegendő, ami azt jelenti, hogy egy rendőr napi bére átszámolva 1 méter 4 centis vas. Erre sok mindent lehet alapítani szerintem, de családot semmiképpen, és az a kérdés merült föl bennem, hogy valóban ennyit ére egy rendőrjárőr munkája. Szerintem nem, szerintem ennél sokkal többet kell hogy érjen.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a 25 év alattiak adókedvezményével növekszik az arra jogosultak fizetése, ez egy jelentős segítség  köszönet érte. Természetesen a fegyverpénzt sem kívánom elhallgatni, és annak a hatásait sem, mivel egyrészt az összeg nagysága miatt jelentős segítség a dolgozóknak; ugyanakkor belső feszültségeket is okozott, mivel részben nem a teljes személyi állomány részesült belőle, ugye, a Riasz.-osok nem kaptak, másrészt a differenciáltság hiánya a tiszthelyettesi állományt hátrányosan érintette.

A rendvédelem helyzetét tovább nehezíti a fokozódó létszámhiány is, ami nyilván a fizetések alacsony szintjével is összefüggésben lehet. Egy leszerelési hullám a veszélyhelyzet esetleges megszűnésekor jelentős lehet. A jelenlegi szabályozás azonban késlelteti ezt az eseményt. Szerencsés lenne, ha ezt az időt hasznosan kihasználva olyan megvalósítható intézkedési tervek kerülnének kidolgozásra, amelyek csökkentik a pályaelhagyások számát, és jelentős módon, haladéktalanul javítják a pályakezdő fiatalok körében a rendőri hivatás melletti elkötelezettségüket.

Tisztelt Képviselőtársak! Nem felelőst, hibást vagy bűnbakot keresek, hanem megoldást; megoldást arra, hogy az állam alappillérét jelentő rendőrök és kiemelten a közterületi szolgálatot ellátó tiszthelyettesi állomány fizetése jelentősen és haladéktalanul javuljon. A rendvédelmi illetményalap 2008 óta, azaz 14 éve változatlanul 38 650 forint. Meggyőződésem, hogy ennek az összegnek az emelése mindenki által támogatható javaslat, részemről mint jobbközép nemzeti politikus, mindenképpen.

Tisztelettel kérdezem: tervezike a rendvédelmi illetményalap emelését a közeljövőben, illetőleg tervezneke további olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek részben a hivatást teszik vonzóbbá, részben a pályaelhagyók számát csökkentik, például a lakhatási kérdések javítását? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage