DR. LÁNG ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kocsis Máté frakcióvezető úr mint előterjesztő néhány perccel ezelőtt részletesen elmondta, hogy az előterjesztők miért és milyen megfontolásokból, milyen okokból terjesztették elő így ezt az előterjesztést, illetve ezt a törvényjavaslatot, amely valóban a következő közös négy évünk alapjául szolgálhat.

Engedjék meg, hogy ne ismételjem el a részletes érveket, amelyeket frakcióvezető úr elmondott, én inkább a Fidesz-frakció nevében két dolgot hadd emeljek ki. Az egyik az, hogy ma már politikai kultúráról beszélni lehet, hogy illúzió, de én mégis hinnék abban, hogy fontos számunkra a politikai kultúra és a politikai hagyományok. Azt gondolom, van egy alapvető politikai hagyomány, amely arról szól, hogy annak a pártnak, pártszövetségnek, annak a miniszterelnöknek, aki a választásokon megnyeri a szavazók többségének a bizalmát és kormányt alakíthat, meg kell adni azt a bizalmat és meg kell adni azt a lehetőséget, hogy élni tudjon ezzel a felhatalmazással.

Tegnap miniszterelnök úr letette az esküt, és elmondta azt a beszédet, amely arról szólt, hogy ő kormányfőként a következő négy évben milyen veszélyeket lát, milyen helyzetben érzi az országot, és mi az, amire fel kell készülnie neki és kormányának.

(10.40)

Azt is elmondta, hogy minden kormányalakítás  ahogy egyébként ez szerintem egy konzervatív, polgári, keresztény pártszövetségtől elvárható  arra van tekintettel, hogy a következő négy évben hogyan tudja leghatékonyabban szolgálni a kormányzati munkát. Ez az előterjesztés ez alapján készült el, és én úgy gondolom, hogy az ellenzék részéről is, még ha az április 3-ai eredmények csalódást is okoztak nekik, de elvárható az, hogy megadják az esélyt az emberek által ráadásul nagyon nagy többséggel megválasztott kormányfőnek és kormánynak, hogy elvégezze azt a munkát, amelyre vállalkozott, és amelyre felesküdött. Ezért arra kérem képviselőtársaimat, adják meg a lehetőséget, és támogassák ezt a törvényt, hogy a kormány elkezdhessen dolgozni úgy, ahogy több mint hárommillió ember bizalmat adott április 3-án ennek a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A másik, amire szeretném felhívni a figyelmet: nyilván mindannyiunk számára köztudott, és sokszor el is mondjuk, hogy egy rendkívüli helyzet van, és ebben a négy évben bizony nagyon komoly kihívások várnak ránk. Látható, hogy a szomszédunkban egy háború dúl, amelyben a háborús felek közül az egyik, viszonylag ritkán mondjuk, de egy atomhatalom. Azt is látjuk, hogy a háború következményeként már most Európában és az egész világon komoly gazdasági recesszió van; látszik, hogy az energiaárak elszabadultak; és bizonyos, akár élelmiszeripari területeken is látható a hiány. És a magyar emberek érzik nap mint nap, hogy az infláció érint mindenkit mindennap.

A miniszterelnök tegnap egyértelművé tette, hogy a programjának azon elemeit, amelyek alapján a választást a Fidesz-KDNP ilyen arányban megnyerte, véghez kívánja vinni ezek között a nehéz körülmények között is. A rezsicsökkentés fenntartása, a családok támogatása és az, hogy az országot a mindennapokban biztonságban tudhassuk, magunkat, a szeretteinket a mindennapokban biztonságban tudhassuk, ez a kormány legfőbb célkitűzése, és ezt a miniszterelnök és a kormánya meg kívánja valósítani. Ez a mostani törvényjavaslat, amely az új minisztériumi struktúrát tartalmazza, a miniszterelnök és a Fidesz-KDNP pártszövetség szerint azt szolgálja, hogy ezt a munkát a legjobb tudása szerint a kormány el tudja végezni.

Úgyhogy egy szó mint száz, tisztelt képviselőtársaim, a Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, és arra kéri az ellenzéket is, illetve a független képviselőket is, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot, és adják meg a lehetőséget Orbán Viktornak és új kormányának ahhoz, hogy Magyarországot és valamennyiünket biztonságban tartson a következő négy évben, és a gazdaságot is egyensúlyban tudjuk tartani; hogy valamennyiünknek ez a négy év egy perspektívát nyújtson, és megvédjen minket azoktól a hatásoktól, amelyeket most Európában és a világban látunk. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage